Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΝΗΡΑΣ ΑΛΒΙΩΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ



ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ…Α΄



 
 Γράφει και κοινοποιεί ο Γεωκών

Ο κακός δαίμονας του Ελληνισμού, και ιδιαίτερα του κυπριακού Ελληνισμού, ήταν ανέκαθεν η Βρετανία…Δεν υπήρξε περίπτωση στη διαδρομή της ιστορίας των τελευταίων διακοσίων ετών που η βρετανική πολιτική, έναντι του Ελληνισμού, να ήταν τουλάχιστον αντικειμενική…η στάση τους ήταν πάντα γεμάτη υποκρισία, αλαζονεία και φθόνο μαζί

Ο Στρατάρχης Παπάγος, είναι ο μοναδικός Στρατάρχης της συγχρόνου Ελλάδος, δολοφονηθείς υπό των Άγγλων με την ανοχήν των πολιτικών διότι ηθέλησεν την ένωσιν της Κύπρου μετά της μητρός Πατρίδος

Ο ΓΚΑΪΛΣ ΜΙΛΤΟΝ…έγραψε στο βιβλίο του «Σμύρνη 1922»:

 «Οι Άγγλοι θα έπρεπε να αισθάνονται ντροπή, όσον αφορά τουλάχιστον το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Και για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το 1922 είχαμε γενοκτονία… η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη. 

Το ζήτημα είναι πως ούτε οι Άγγλοι ούτε οι Αμερικανοί έκαναν οτιδήποτε για να την αποτρέψουν. Εκείνο που θα μπορούσε να αποτραπεί φυσικά ήταν η τρομερή αιματοχυσία. Αλλά για αυτό δεν έγινε απολύτως τίποτε».

Η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες με τις τουρκικές δυνάμεις να επιδίδονται σε άγριες σφαγές

Μυστήριος ήταν ο αγγλικός διπλωματικός ρόλος –ανέντιμος– με την απόφασή τους να διακόψουν εντελώς τον ανεφοδιασμό του Ελληνικού Στρατού. Πρόκειται για έναν αήθη εμπαιγμό της Αγγλίας προς την Ελλάδα, που αφού φρόντισε να αποκαταστήσει τις φιλικές σχέσεις της με την Τουρκία και να θέσει τα πετρέλαια της Μοσούλης υπό την κυριαρχία της άφησε στην τύχη τον Ελληνικό Στρατό.

Ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν (1874-1892) και ο Λόυντ Τζωρτζ (1916-1922) είναι δύο Άγγλοι πολιτικοί που έφθασαν μέχρι και το ύπατο αξίωμα του Πρωθυπουργού και που έχουν χαρακτηριστεί ως «φιλέλληνες». Ο δε Λόυντ Τζωρτζ ήταν ένας από τους κύριους παίκτες της Μικρασιατικής καταστροφής του Ελληνισμού το 1922…

Αφιερώθηκαν σ’ αυτούς δρόμοι και πλατείες και τιμούνται ως ήρωες του Ελληνισμού…Μνημονεύονται ως υποστηριχτές του Ελληνισμού σε επιστημονικά και άλλα συγγράμματα……

Δυστυχώς, ποτέ δεν καταλάβαμε ότι αυτοί οι δύο «φιλέλληνες» Άγγλοι πολιτικοί μάς κορόιδευαν. Την κρίσιμη στιγμή, όταν θα έπρεπε να επιδείξουν πραγματικά τα δήθεν φιλελληνικά τους αισθήματα δεν το έπραξαν, ακριβώς επειδή δεν ήταν προς το συμφέρον του Λονδίνου.

Και ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν και ο Λόυντ Τζωρτζ, που ακολούθησε και χρονολογικά και από πλευράς πολιτικής τον Γκλάντστοουν, «πούλησαν» την Ελλάδα, για χάρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο ένας και για χάρη των Νεοτούρκων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ο άλλος.

ο Anthony Eden διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1955 -1957 και επί πρωθυπουργίας του επανέφεραν την Τουρκία με την Τριμερή ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό. 

Ετοιμάστηκαν τα διχοτομικά σχέδια, αναβάθμισαν την τουρκική μειονότητα σε κοινότητα, παραχώρησαν το πρώτο συστατικό του απαρτχάιντ διαχωρισμού με την ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟΤΗΤΑ στις 19.12.1956 από τη Βουλή των Κοινοτήτων και δέχθηκαν την ΔΙΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ που απαίτησαν οι Τούρκοι το 1957.

Στις 6 Σεπτεμβρίου το πρωί, με υποκίνηση των Αγγλικών μυστικών υπηρεσιών, τοποθετείται βόμβα στο «γενέθλιον» σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη.

Άγγλοι πράκτορες ξεσηκώνουν τον όχλο στην Τουρκία εναντίον του εκεί ελληνικού στοιχείου.

Τα «Σεπτεμβριανά» (δεύτερη άλωση της Πόλης), έγιναν με την ενθάρρυνση της συμμάχου μας Μεγάλης Βρετανίας και την ανοχή των ΗΠΑ, πολύ καλά μελετημένα! 

 Η Αγγλία, για να παραμείνει κυρίαρχη στην Κύπρο, καθοδηγεί και προτρέπει την Τουρκία να απαιτήσει δικαιώματα πάνω στο νησί. Την παροτρύνει να δημιουργήσει οργανώσεις που να προβάλλουν το σύνθημα «η Κύπρος είναι τουρκική».

Από την ανακήρυξη της Ελλάδας σε ανεξάρτητο κράτος, ύστερα από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, καλλιεργήθηκε συστηματικά ανάμεσα στον ελληνικό λαό η εντύπωση ότι η Αγγλία ήταν ο μόνος φίλος και προστάτης της χώρας.

Αυτό φυσικά έγινε στην αρχή από πολιτικές μικροομάδες, οι οποίες έγιναν υποχείρια και όργανα της Αγγλίας και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υπηρετήσουν τα αγγλικά συμφέροντα και να συντελέσουν έτσι στην επιβολή της αγγλικής θέλησης στη χώρα μας. 

Πολλοί, πάρα πολλοί κατά καιρούς Έλληνες πολιτικοί, έγιναν συνειδητά ή ασυνείδητα όργανα της αγγλικής διπλωματίας και, για να ενισχυθούν οι ίδιοι κομματικά, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν και να εδραιώσουν τις αγγλικές θέσεις στην Ελλάδα.

Ποτέ δεν είπαν στον ελληνικό λαό την αλήθεια και ποτέ δεν παρουσίασαν και δεν τόνισαν όπως έπρεπε το γεγονός, για παράδειγμα, ότι τα αίτια της κατάπνιξης της Ηπειροθεσσαλικής επανάστασης (το 1854) και της παραμονής όλων των ελληνικών εδαφών κάτω απ’ τον τουρκικό ζυγό ήταν η Αγγλία. 

Δεν τονίστηκε στον ελληνικό λαό, ώστε να του μείνει στο μυαλό του και να θυμάται πάντοτε, ότι οι Άγγλοι τσάκισαν την Ελλάδα οικονομικά με τους αποκλεισμούς του 1854 – 1878 κι έβαλαν θηλιά στο λαιμό της με τα περιβόητα δάνεια που κατά διαστήματα την εποχή εκείνη της παραχώρησαν. 

Δεν ξέρουμε ότι κάποτε, όταν οι Άγγλοι είδαν ότι οι Έλληνες ενθουσιάζονταν και επρόκειτο να ξεσηκωθούν για να ελευθερώσουν και τα υπόλοιπα τμήματα που κατείχε η φίλη και σύμμαχός τους Τουρκία, για να τους συγκρατήσουν, απέκλεισαν την Ελλάδα με τα πλοία τους, έστειλαν αγγλικό πυροβολικό στον τουρκικό στρατό και συνέλαβαν και λήστεψαν όλα τα ελληνικά πλοία.


Δεν γνωρίζει ο απλός Έλληνας, ότι οι Άγγλοι δεν άφηναν ή δεν απαιτούσαν απ’ τους Τούρκους, εφαρμόζοντας διεθνείς αποφάσεις, να φύγουν απ’ την Αττική και την Εύβοια και ότι οι Τούρκοι έφυγαν μόνο όταν πληρώθηκαν 12,5 εκατομμύρια φράγκα από δάνειο που πήρε η Ελλάδα απ’ τους Άγγλους δανειστές.


Δεν γνωρίζουμε, ότι οι Άγγλοι πάντοτε και με κάθε τρόπο μας εμπόδιζαν να περάσουμε τα σύνορα που αυτοί μας είχαν καθορίσει και να ελευθερώσουμε τους σκλαβωμένους αδελφούς μας απ’ τους Τούρκους. Δεν ξέρουμε, ότι αυτοί επέτρεπαν και δεν εμπόδιζαν ή και υποκινούσαν τους Τούρκους να περάσουν τα δικά μας σύνορα κάθε φορά που τους δινόταν η ευκαιρία και όταν αυτό εξυπηρετούσε τα αγγλικά συμφέροντα. 

Ξέρουμε, άραγε, ότι στα συνέδρια ειρήνης του Παρισιού, του Βερολίνου και σε πολλά άλλα μεταγενέστερα «οι φίλοι και σύμμαχοί μας» Άγγλοι πήραν απ’ το δικό μας έδαφος και το έδωσαν σε άλλους με απλοχεριά; 

Μήπως έγινε ποτέ λόγος και τονίστηκε όσο έπρεπε ο ρόλος που έπαιξε η Αγγλία στο σημερινό δράμα της Κύπρου; Ή μήπως το γεγονός, το οποίο αφήνει αδιάφορη την Αγγλία, ότι ένα μέλος της αγγλικής Κοινοπολιτείας (η ελληνική Κύπρος) δια της βίας κατελήφθη και παράνομα κρατείται από ξένο και άσχετο προς την Κοινοπολιτεία κράτος υπογραμμίζει και πάλι τη μεγάλη φιλία της Αγγλίας προς την Ελλάδα;

Στις 4 Ιανουαρίου 1850, ο νέος Άγγλος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ουάις μαζί και ο Πάρκερ ανέβηκαν στην Αθήνα και επισκέφτηκαν τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών Α. Λόντο. 

Σ’ αυτόν διαμαρτυρήθηκαν, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ικανοποιήσει ακόμα τις αγγλικές αξιώσεις, οι οποίες είχαν διατυπωθεί απ’ τον προηγούμενο Άγγλο πρεσβευτή Λάιονς…….αν μέσα σε 24 ώρες δεν ικανοποιούνταν οι αξιώσεις τους, ο αγγλικός στόλος θα προέβαινε ‘’στη χρήση μέσων καταναγκασμού’’.

Οι αγγλικές αξιώσεις περιλάμβαναν τα παρακάτω έξι σημεία:

Αποζημίωση για κακοποιηθέντες Επτανησίους στην Πάτρα και διαμαρτυρία για δήθεν προσβολή της αγγλικής σημαίας.

Αποζημίωση για κακοποιηθέντες Επτανήσιους στον Πύργο.

Αποζημίωση για ληστρικές επιθέσεις εναντίον επτανησιακών πλοίων στον Αχελώο.

Αποζημίωση για λεηλασία της κατοικίας του Εβραίου Πασίφικου στον Πειραιά.

Αποζημίωση στον G. Finley για οικόπεδό του στην Αθήνα που πήρε η κυβέρνηση για την επέκταση του βασιλικού κήπου.

Παράδοση των ιονικών νησιών Ελαφονήσου και Σαπιέντζας στους Άγγλους.

H αγγλική πρεσβεία ειδοποίησε με τον Άγγλο πρόξενο Γκρην όλους τους Άγγλους υπηκόους της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και όλους τους Επτανησίους, να κλειστούν στα σπίτια τους, να λάβουν τα μέτρα τους και να καταγράψουν τις περιουσίες τους.

 Ο πρεσβευτής εγκατέλειψε την πρεσβεία της Αθήνας και εγκαταστάθηκε στην αγγλική ναυαρχίδα στον Πειραιά, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της κρίσης.

Στις 3 το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου 1850, αφού παρήλθε η προθεσμία χωρίς να ικανοποιηθούν οι αγγλικές αξιώσεις, όπως απαιτούσε ο Ουάις, ο ναύαρχος Πάρκερ ανήγγειλε στην κυβέρνηση, ότι ήταν υποχρεωμένος να επιβάλει στην Ελλάδα αποκλεισμό

Στο μεταξύ, ο ναύαρχος Πάρκερ προχώρησε στη λήψη μέτρων και εμπόδισε κάθε απόπλου ελληνικού πλοίου. Δεν επέτρεπε την έξοδο απ’ τον Πειραιά στα ελληνικά πολεμικά και απαγόρεψε σε όλα γενικά τα ελληνικά πλοία να πλέουν μπροστά από την αγγλική σημαία.

Το πολεμικό ‘’Όθων’’ είχε αποπλεύσει απ’ τον Πειραιά λίγο πριν την κήρυξη του αποκλεισμού πηγαίνοντας προς τη Σύρο για κυβερνητικές ανάγκες. Στο δρόμο του, όμως, συνελήφθη απ’ τον αγγλικό στόλο και μάλιστα υπό τα βλέμματα ρωσικού πλοίου και μαζί με άλλα συλληφθέντα πλοία κρατήθηκε στη Σαλαμίνα. 

Ειδοποιήθηκε εν τω μεταξύ απ’ τους Άγγλους η κυβέρνηση, ότι όλα τα συλληφθέντα πλοία θα κρατηθούν, ώσπου να ικανοποιηθούν απ’ την Ελλάδα οι αγγλικές αξιώσεις της διακοίνωσης της 5ης Ιανουαρίου (1850).

Στο μεταξύ, ο ναύαρχος Πάρκερ προχώρησε στη λήψη μέτρων και εμπόδισε κάθε απόπλου ελληνικού πλοίου. Δεν επέτρεπε την έξοδο απ’ τον Πειραιά στα ελληνικά πολεμικά και απαγόρεψε σε όλα γενικά τα ελληνικά πλοία να πλέουν μπροστά από την αγγλική σημαία.

Το πολεμικό ‘’Όθων’’ είχε αποπλεύσει απ’ τον Πειραιά λίγο πριν την κήρυξη του αποκλεισμού πηγαίνοντας προς τη Σύρο για κυβερνητικές ανάγκες. Στο δρόμο του, όμως, συνελήφθη απ’ τον αγγλικό στόλο και μάλιστα υπό τα βλέμματα ρωσικού πλοίου και μαζί με άλλα συλληφθέντα πλοία κρατήθηκε στη Σαλαμίνα. 

Ειδοποιήθηκε εν τω μεταξύ απ’ τους Άγγλους η κυβέρνηση, ότι όλα τα συλληφθέντα πλοία θα κρατηθούν, ώσπου να ικανοποιηθούν απ’ την Ελλάδα οι αγγλικές αξιώσεις της διακοίνωσης της 5ης Ιανουαρίου (1850). 

Οι Άγγλοι κατόρθωσαν με τις συνθήκες Λονδίνου-Ζυρίχης του 1960 να αναβαθμίσουν την Τουρκοκυπριακή μειονότητα σε Κοινότητα


Το σχέδιο Ανάν , που αποσκοπούσε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ευθύς ως ψηφιζόταν, οι πρόνοιές του στόχευαν, βραχυπρόθεσμα, στην τουρκοποίηση της Μεγαλονήσου υπό την επικυριαρχία, βέβαια, των Άγγλων …..Αρχιτέκτονας του σχεδίου ο νοσηρός εγκέφαλος του Άγγλου Χάνεϋ.

Το βιβλίο με τίτλο «οι Έλληνες της σήμερον», 1877, του Αμερικανού διπλωμάτη Τσ. Τάκερμαν, που διετέλεσε πρεσβευτής στην Αθήνα το 1867 και 1874, γράφει μεταξύ άλλων «Αν ήταν ειλικρινείς οι Άγγλοι θα έλεγαν: 

Η πολιτική μας στην Ανατολή και τα συμφέροντά μας υπαγορεύουν την υποστήριξη της Τουρκίας πάση θυσία. Θέλουμε ισχυρή Τουρκία, για να φαίνεται ανεξάρτητη και αδύναμη για να αποτελεί τυφλό όργανό μας. 

Δεν θέλουμε στην Ανατολή λαό προοδευτικό, (Ελλάδα )που να ακολουθεί δική του πορεία αποτινάσσοντας την δική μας κηδεμονία. Θέλουμε λαό αποχαυνωμένο και εξωτικό, με βάρβαρα έθιμα…

«Όταν πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη μας περιποιούνται-και τον έσχατο- σαν πρίγκιπες. Αρπάζουμε τις αρχαιότητές τους χωρίς να πληρώνουμε και μεταφέρουμε στο Λονδίνο ολόκληρες σχεδόν πόλεις και ναούς…

 Σεις οι Έλληνες είστε πολύ ευφυείς και αν σας αφήσουμε ελεύθερους, θα εξαφανίσετε το αγγλικό εμπορικό ναυτικό από την Μεσόγειο. Αφού τώρα, που είσθε ανίσχυροι και σε αδιάκοπους αγώνες, έχετε το έβδομο σε σπουδαιότητα εμπορικό ναυτικό του κόσμου.

 Προς το παρόν δεν σας αφήνουμε να προχωρήσετε, γιατί έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Επομένως, τίμια και ειλικρινά σας δηλώνουμε ότι, θα σας πολεμήσουμε και θα υπερασπισθούμε τους Τούρκους με όλα τα μέσα». (Κ. Σιμόπουλος, «ξενοκρατία», σελ. 557).

Μια δήλωση του Μακαρίου 2-3 μήνες πριν πεθάνει, προς τον μ. Αλέκο Μιχαηλίδη και τον κ. Γιαννάκη Μάτση. «Βρέστε τρόπο να ενωθούν όλα τα κόμματα και να απομονωθεί πάση θυσία το ΑΚΕΛ, γιατί ΑΚΕΛ ( κομμουνιστικο κομμα κυπρου) και Άγγλοι θα μας καταστρέψουν παντελώς». 

Σε έγγραφο τού Φόρεϊν Όφις 4/4/64 (C1015/1361) οι Άγγλοι εδήλωσαν: «Μία πλήρως ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρος… θα ήταν από την άποψη των εξωτερικών υποθέσεων η χειρότερη λύση από όλες. 

Ένα τέτοιο κράτος… θα καθιστούσε τη λειτουργία των βάσεων αδύνατη (αν δεν τις καταργούσε κιόλας)». Το έγγραφο αυτό αναφέρθηκε από τον κ. Κώστα Βενιζέλο στον «Φιλελεύθερο» στις 27/6/16.

Στην διάρκεια της διασκέψεως της Τεχεράνης η Αγγλία μαζί με άλλες συμμαχικές χώρες προσέφεραν στη Τουρκία τόσο τα Δωδεκάνησα, όσο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη προκειμένου η Τουρκία να μπει στον πόλεμο στο πλευρό τους….

Ο λόγος; Ένα μήνα μετά, την 1η Δεκεμβρίου 1943, προσέφεραν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αυτά νησιά στην Τουρκία για να βγει στον πόλεμο και όλα αυτά όταν η Ελλάς υπέφερε και είχε χύσει ποταμούς αίματος, για να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου