Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: PLACEBO Ή ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID;

ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ COVID. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ IΝΔΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥ




Του Παντελή Οικονόμου

Η εμπειρία σε χώρες που χρησιμοποίησαν έγκαιρα φάρμακα στο σπίτι κατά του SARS-CoV-2 ή απλώς επέτρεψαν στους ιατρούς την χρήση τους κατά συνείδηση και ως ιατρική απόφαση, είναι θετική. 

Στην Ινδία η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιπαρασιτικό φάρμακο και η υδροξυχλωροκίνη ως φάρμακο για την ελονοσία και είναι δημοφιλή, λόγω της συχνής χορήγησής τους. 

To Συμβούλιο της Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας (The India Council on Medical Research- ICMR) τον Μάρτιο του 2020 και ξανά τον Μάϊο του 2020 έδωσε τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προφύλαξη για τον SARS-CoV-2 με 400 mg μία φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην υγεία, γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, ασθενείς αυξημένου κινδύνου και μέλη οικογενειών με άτομα που εκτέθηκαν σε ασθενείς COVID ή νόσησαν (1). 

H Ινδία ξεκίνησε δειλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών της στις 16 Ιανουαρίου 2021 (2).

 Όπως φαίνεται σε ένα από τα διαγράμματα, δύο μήνες μετά παρατηρήθηκε μία αλματώδης αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, που έγινε παγκόσμιο θέμα συζήτησης και λόγω της εξάντλησης αποθεμάτων οξυγόνου (3).


Στις 28 Απριλίου 2021 το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του COVID, όπου συνιστούσε τη λήψη ιβερμεκτίνης και εισπνεόμενης βουδεσονίδης (4).

 Στις περιοχές της Ινδίας που δόθηκε ως θεραπεία υπήρξε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, όπως συνέβη στο Δελχί (5) και το Uttar Pradesh, όπου τα νούμερα έπεσαν κατά 95 και 97% αντίστοιχα μέσα σε ένα μήνα.




Αντίθετα σε περιοχές που την αφαίρεσαν, διαπιστώθηκε αύξηση τριψήφιων νούμερων (Tamil Nadu 173% ,Tripura 828%) (6).

 Πλέον η Ινδία κινείται κόντρα στην παγκόσμια τάση με το 10% των μολύνσεων και των θανάτων της κορύφωσης του κύματος του χειμώνα 2021 (7), παρά την αλλαγή τακτικής από το Υπουργείο Υγείας ένα μήνα αργότερα, στις 27 Μαίου, όταν και αφαίρεσε την ιβερμεκτίνη από τις συστάσεις του ( 8 ).

Ήδη ο πληθυσμός γνώριζε για την ιβερμεκτίνη.
Η κυβέρνηση της πολιτείας του Uttar Pradesh στην Ινδία, με 230 εκατομμύρια κατοίκους, υποστηρίζει ότι η έγκαιρη χρήση της ιβερμεκτίνης βοήθησε στην διατήρηση των θανάτων από Covid σε χαμηλά επίπεδα, παρότι η πολιτεία είναι πυκνοκατοικημένη (28 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ) (9) και προσφέρει την ιβερμεκτίνη σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό (10), παρά τις προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ. εναντίον της χορήγησής της.

Tον Ιανουάριο του 2021 το Υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας, επέτρεψε την χρήση της ιβερμεκτίνης για την πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού. 

Ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε έγκριση (11). Από τις αρχές Μαρτίου 2021 άρχισε η πτώση των κρουσμάτων και των θανάτων. Τον Ιούλιο και Αύγουστο 2021, η Σλοβακία έχει καταγράψει μόλις 51 θανάτους (12).



Τον Μάρτιο του 2021, το Υπουργείο Υγείας της Τσεχίας, εν μέσω μεγάλου κύματος κρουσμάτων και θανάτων, ενέκρινε την συνταγογράφηση της ιβερμεκτίνης και τη χρήση της σύμφωνα με τη κρίση του κάθε γιατρού (13), αν και υπογράμμισε τα περιορισμένα μέχρι τότε δεδομένα στην αποτελεσματικότητα έναντι του κορονοϊού. 

Τα αποτελέσματα της χρήσης στην Τσεχία φαίνονται από την κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων και των θανάτων μέσα σε ένα μήνα και στα ελάχιστα κρούσματα έκτοτε, με μέσο όρο λιγότερο από ένα θάνατο και 175 κρούσματα ημερησίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2021. (14)



To Περού, ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε την ιβερμεκτίνη. (15) Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αρχικά και στη συνέχεια το Mάιο του 2020 η θεραπεία επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα (51), με αποτέλεσμα παρότι τα κρούσματα συνέχισαν να ανεβαίνουν, οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί.


Τoν Αύγουστο (17), που ήταν χειμώνας στο Περού, ξεκίνησε η πτώση των κρουσμάτων, αλλά πιο εντυπωσιακή ήταν η ταυτόχρονη απότομη μείωση των θανάτων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει συνήθως, όταν αυτή ακολουθεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και είναι αργή σε εξέλιξη. 

Τον Νοέμβριο του 2020, παραιτήθηκε ο πρόεδρος της χώρας (18) και ενώ οι θάνατοι είχαν μειωθεί στο 15% της κορύφωσης και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να αφαιρέσει διάφορα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και την ιβερμεκτίνη από τις θεραπείες (19). 

Το αποτέλεσμα ήταν 2 μήνες μετά, μέσα στο δικό τους καλοκαίρι, να αρχίσει το νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων, μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια από το προηγούμενο.

Ανάλογα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε πολλές χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε επίσημα η ιβερμεκτίνη, όμως σε τοπικό επίπεδο ή σε συγκεκριμένες πόλεις, στη Βραζιλία και στην Παραγουάη (16) και το Μεξικό (20) (21).

Από τα παραπάνω στοιχεία, η εικόνα της χρήσης ιβερμεκτίνης, όπου αυτή έγινε, φαίνεται οτι είναι θετική. Βέβαια να προσθέσω, ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της συνθήκες, έχει πάρει διαφορετικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα και υπάρχει δυσκολία σύγκρισης. 

Επίσης, η ιβερμεκτίνη από μόνη της δεν είναι αρκετή ως θεραπεία. Απαιτούνται και άλλα φάρμακα, που λειτουργούν πάνω στο μηχανισμό της φλεγμονής, όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις επιστημόνων στο παγκόσμιο (εναλλακτικό) συνέδριο για τον COVID που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία και από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί από το 2020.

Παντελής Οικονόμου, 
Γενικός Ιατρός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου