Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ




Γράφει ο Winston Smith

Τι είναι η Αλήθεια; Ο Winston Smith διερευνά την ουσία του θέματος σε ένα πρόσφατο άρθρο. Στην ουσία, ο πόλεμος των ιδεολογιών που τελικά διαμορφώνουν τους πολιτισμούς μας αφορά το τι είναι αληθινό και τι όχι – τι είναι πραγματικότητα και τι όχι. 

Αυτός ο πόλεμος κατά της αλήθειας είναι πιο ορατός από ποτέ και γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αντικατάστασης της αντικειμενικής αλήθειας με την υποκειμενική αλήθεια – ό,τι «αισθάνεσαι» ότι είναι η πραγματικότητά σου είναι η πραγματικότητά σου και ό,τι αντηχεί ή ευθυγραμμίζεται μαζί σου είναι αληθινό για σένα.

Οι άνθρωποι χρειάζονται την αλήθεια για τον κόσμο για να ευδοκιμήσουν. Η αλήθεια είναι σημαντική. Το να πιστεύουμε ότι αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ικανό να χαλάσει τα σχέδια των ανθρώπων και μπορεί ακόμη και να τους κοστίσει τη ζωή τους. 

Αντίθετα, μια αφοσιωμένη αναζήτηση της αλήθειας χαρακτηρίζει τον καλό επιστήμονα, τον καλό ιστορικό και τον καλό ντετέκτιβ.

Η φιλοσοφία, η μελέτη της ανθρώπινης γνώσης, αποτινάσσεται εντελώς από την ιδέα ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Η «αλήθεια», λένε, είναι εντελώς υποκειμενική – δηλαδή, υπόκειται στο άτομο που αποφασίζει «τι είναι αληθινό για αυτούς». 

Η δυσπιστία σε οποιαδήποτε αντικειμενική πραγματικότητα θεωρούνταν ψυχοπαθολογία της αυταπάτης, για την οποία θα προσπαθούσαμε να θεραπεύσουμε. Τώρα είναι ένας βασικός φιλοσοφικός ενοικιαστής του 21ου Αιώνα.


«Για το σκοπό αυτό γεννήθηκα και για το σκοπό αυτό ήρθα στον κόσμο – για να δώσω μαρτυρία για την αλήθεια. Όλοι όσοι είναι της αλήθειας ακούνε τη φωνή μου». Ο Πιλάτος του είπε, «Τι είναι αλήθεια;» - Κατά Ιωάννην 18:37-38

Τι είναι αλήθεια; Εδώ είναι η ουσία του θέματος (λογοπαίγνιο πλήρως προοριζόμενο). Ο πόλεμος των ιδεολογιών που τελικά διαμορφώνουν τους πολιτισμούς μας, όταν συνοψίζεται στην ουσία, αφορά το τι είναι αληθινό και τι όχι – τι είναι πραγματικότητα και τι όχι.

 Ο επιστημολογικός αγώνας τώρα αποτινάσσεται εντελώς από τη μεταμοντέρνα αντίληψη ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Η «αλήθεια», λένε, είναι εντελώς υποκειμενική – δηλαδή, υπόκειται στο άτομο που αποφασίζει «τι είναι αληθινό για αυτούς».

 Μια δυσπιστία σε οποιαδήποτε αντικειμενική πραγματικότητα θεωρούνταν ως ψυχοπαθολογία της αυταπάτης, για την οποία θα προσπαθούσαμε να θεραπεύσουμε. Τώρα είναι ένας βασικός φιλοσοφικός ενοικιαστής του 21ου αιώνα.

Φυσικά, υπάρχουν προσωπικές απόψεις για πράγματα που είναι αληθινά για το ένα και όχι για το άλλο. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι ο Τζον Κέιτζ δεν ήταν σχεδόν ο συνθέτης όπως και ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι και πιθανότατα οδήγησε πάρα πολλούς ταλαντούχους συνθέτες στο μονοπάτι της πρωτοπορίας που διαφορετικά θα είχαν γράψει όμορφη μουσική. 

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και άλλοι μπορεί να προτείνουν ότι ο Κέιτζ ήταν μια ιδιοφυΐα του 20ου αιώνα. Τώρα κάθε σκεπτόμενος και καλλιεργημένος εραστής της καλής τέχνης θα αναγνωρίσει ότι η γνώμη μου αντικατοπτρίζει πιο κοντά την αντικειμενική αλήθεια (αστειεύομαι φυσικά - παρακαλώ μην μου στέλνετε email κατάχρησης), αλλά είναι παρόλα αυτά μια υποκειμενική αντίληψη.

Αυτός που αποφασίζει ότι η βαρύτητα δεν είναι πλέον αλήθεια γι' αυτούς, ή ότι είναι γυναίκα (όποια κι αν είναι αυτή) στο σώμα ενός άνδρα, ή ότι δεν υπάρχουν καθολικές ηθικές ή δεοντολογικές αρχές και έτσι το σεξ με ένα 5χρονο παιδί είναι απολύτως εντάξει, έχουν απομακρυνθεί από οποιαδήποτε αντικειμενική αλήθεια. 

Επιλέγουν να απεμπλακούν από αυτό που ονομάζουμε θεωρία αντιστοιχίας της αλήθειας: μια αλήθεια που αντιστοιχεί σε ένα πραγματικό γεγονός ή κατάσταση πραγμάτων στον πραγματικό κόσμο. 

Το λεξικό της Οξφόρδης λέει ότι κάτι είναι αλήθεια αν είναι «σύμφωνα με το γεγονός ή την πραγματικότητα» και ότι η πραγματικότητα είναι «η κατάσταση των πραγμάτων όπως πραγματικά υπάρχουν, σε αντίθεση με μια ιδεαλιστική ή πλασματική ιδέα τους». 

Η αλήθεια δεν ακούγεται σαν κάτι που είναι ανοιχτό σε ό, τι κάθε άτομο θα ήθελε να το ορίσει ως τέτοιο. Φανταστείτε μηχανικά κτίρια και γέφυρες αν συνέβαινε αυτό; «Ξέρετε ότι πραγματικά αισθάνομαι ότι η υπερέκταση του διαστήματος θα πάρει αυτό το υπερβολικό φορτίο... Έχω ένα καλό προαίσθημα γι' αυτό».

 Φαντάζεστε αυτού του είδους την υποκειμενική «αλήθεια» στην υγειονομική περίθαλψη; «Λοιπόν, δεν τα πήγε πολύ καλά στην κολοβωμένη και δόλια κλινική δοκιμή και τελικά σκότωσε τα περισσότερα ποντίκια, αλλά ξέρω ότι θα τα πάει υπέροχα όταν το απελευθερώσουμε στον πληθυσμό - αισθάνομαι ότι αυτό είναι αλήθεια». 

Όχι ότι οι μηχανικοί ή οι επιστήμονες θα το έκαναν σωστά; Εννοώ ότι είναι σταθερά θεμελιωμένα στην αντικειμενική αλήθεια... Δεξιά?

Για να μείνω στο θέμα του Ιησού με το οποίο ξεκίνησα, η επίθεση στην αλήθεια συνεχίζεται από την αρχή. Το φίδι στον κήπο της Εδέμ (και μπορείτε να το πάρετε ως ένα πραγματικό γεγονός όπως εγώ, ή ως μια διδακτική παραβολή όπως πιστεύω ότι κάνει κάποιος σαν τον Τζόρνταν Πίτερσον) είναι η ενσάρκωση του Σατανά. 

Ο Σατανάς λέγεται ότι είναι ο «πατέρας του ψεύδους» και σπέρνει σπόρους αμφιβολίας στο μυαλό της Εύας για το τι έχει πει ο Θεός (αντιπροσωπεύοντας την αντικειμενική αλήθεια). 

Ο Θεός μόλις είχε πει στο ευτυχισμένο ζευγάρι στον κήπο ότι θα μπορούσαν να φάνε από οποιοδήποτε δέντρο στον κήπο, αλλά όχι από το Δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού, αλλιώς θα πεθάνουν. 

Ακούγεται σαν μια καλή προειδοποίηση. μείνετε μακριά από το δηλητηριώδες δέντρο, αλλά όλα τα άλλα είναι δωρεάν παιχνίδι. Έρχεται ο Σατανάς και ρωτάει: «Είπε πραγματικά ο Θεός ότι δεν μπορείς να φας από κανένα δέντρο στον κήπο;» Στην οποία η Εύα απαντά ότι ήταν μόνο το ένα δέντρο που ήταν εκτός ορίων. 

Ο Σατανάς υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Εύας στην αλήθεια λέγοντάς της ότι ο Θεός έλεγε ψέματα και ήθελε να τους εμποδίσει να είναι ακριβώς όπως εκείνος. 

Η απομάκρυνση από τη θεϊκή αντικειμενική αλήθεια για να αγκαλιάσετε αυτό που μοιάζει με μια πιο ρεαλιστική, ιδιοτελή «αλήθεια», ήταν το τέχνασμα του Σατανά – αν ενστερνιστείτε τη δική σας αλήθεια, θα είστε σαν τον Θεό, ωστόσο, αν ακούσετε την εκδοχή του Θεού για την αλήθεια, θα περιοριστείτε και θα παρεμποδιστείτε.

Αυτή η ίδια φιλοσοφία είναι διάχυτη σήμερα: οτιδήποτε είναι ωφέλιμο ή ρεαλιστικό για εσάς, το άτομο, τότε αυτή είναι η «αλήθεια» σας. Η «αλήθεια» είναι ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, πιο ευτυχισμένος και πιο ολοκληρωμένος, ανεξάρτητα από το τι είναι πραγματικά «εκεί έξω». 

Ο Μπέρτραντ Ράσελ είπε: «Μόνο αφού αποφασίσουμε ότι τα αποτελέσματα μιας πίστης είναι καλά, έχουμε το δικαίωμα να την ονομάσουμε "αληθινή"». Αλλά αυτός πρέπει να είναι και ένας ψεύτικος και επικίνδυνος τρόπος θεώρησης της αλήθειας. 

Ο πατέρας μου αγαπούσε να καπνίζει μια πίπα, του έδινε μεγάλη αίσθηση ευχαρίστησης και ηρεμίας και για εκείνον, το κάπνισμα ήταν καλό – αυτή ήταν η υποκειμενική του «αλήθεια». Ωστόσο, η αντικειμενική αλήθεια ήταν ότι το κάπνισμα δηλητηρίαζε τον οργανισμό του και πιθανότατα συνέβαλε στον πρόωρο θάνατο από καρκίνο. 

Τώρα, έχουμε πολύ μεγαλύτερη επίγνωση της αντικειμενικής αλήθειας των κινδύνων του καπνίσματος, αλλά τότε το κάπνισμα θεωρούνταν μια απόλαυση που βελτιώνει τη ζωή. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την αντικειμενική αλήθεια ακόμα κι αν η υποκειμενική μας «αλήθεια» αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων. 

Οι εκπληκτικά τραγικές ιστορίες μετάβασης φύλου με μη αναστρέψιμη χειρουργική επέμβαση και ορμονοθεραπεία είναι η σημερινή περίπτωση. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε μερικές από τις ιστορίες.

Και για το «ρευστό» ζήτημα του φύλου, ακούμε συνεχώς ότι αυτό που «νιώθεις» είναι η πραγματικότητά σου. Οτιδήποτε αντηχεί ή ευθυγραμμίζεται μαζί σας είναι τότε αληθινό για εσάς.

Μπορεί να έχετε ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ, αλλά αν αισθάνεστε σαν θηλυκό, τότε αυτό ισχύει για εσάς - η αντικειμενική πραγματικότητα ότι είστε στην πραγματικότητα ένα βιολογικό αρσενικό δεν έχει σημασία, αυτό δεν είναι «η αλήθεια σας», δεν ταιριάζει με όλα τα άλλα που αισθάνεστε και πιστεύετε.

Αυτό είναι που ονομάζουμε θεωρία συνοχής της αλήθειας: κάτι είναι αλήθεια αν συμφωνεί (συμφωνεί με) όλες τις άλλες πεποιθήσεις που έχει κανείς. Πρόκειται για μια εντελώς αυτοαναφορική φιλοσοφία όπου η «αλήθεια» είναι απλώς θέμα εσωτερικής συμφωνίας και όχι εξωτερικής πραγματικότητας. Αυτό είναι ένα θεμέλιο του κινήματος της Νέας Εποχής – συνοχή των πεποιθήσεων κάποιου, όχι πίστη σε μια εξωτερική αλήθεια. 

Στην πραγματικότητα, είναι το σήμα κατατεθέν της μεταμοντέρνας σκέψης ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, ούτε υπάρχει αντικειμενικός λόγος, η ηθική, η πραγματικότητα και η έννοια των λέξεων και της γλώσσας είναι εξίσου υποκειμενικές (και επομένως ανοιχτές σε χειραγώγηση για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια).

Πού μας αφήνει λοιπόν η μεταμοντέρνα αποσύνδεση από την πραγματικότητα; Μπορούμε πραγματικά να πούμε «δεν υπάρχει αλήθεια»; Αν δεν υπάρχει αλήθεια τότε η δήλωση «δεν υπάρχει αλήθεια» δεν μπορεί να είναι αληθινή. 

Έτσι, υπάρχει κάποια έννοια της αλήθειας. Αλλά αν πρόκειται απλώς για ένα αυτοσαρκαστικό, εσωτερικά «συνεκτικό» σύνολο πεποιθήσεων χωρίς καμία αναφορά στην εξωτερική πραγματικότητα, πού μας αφήνει αυτό; Δεν νομίζω ότι μας οδηγεί στην ουτοπία. 

Νομίζω ότι θα συνεχίσει να τροφοδοτεί ένα ναρκισσιστικό παραληρηματικό κομμάτι μας, το οποίο πιθανότατα θα μας αφήσει πιο ευάλωτους στη χειραγώγηση του προπαγανδιστή που ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει εδώ. 

Ο Σατανάς ψιθυρίζει στον αγωνιζόμενο και υπερβολικά αυτοσυνείδητο έφηβο «Είπαν πραγματικά οι γονείς σου ότι ήσουν αγόρι; 

Αυτό είναι απλώς ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που έχει σχεδιαστεί για να σας ελέγχει και να σας στερεί την πραγματική ελευθερία. Νιώθεις κορίτσι έτσι δεν είναι; Να είσαι ελεύθερος, να είσαι το κορίτσι που ξέρεις ότι είσαι».

Ο πόλεμος κατά της αλήθειας δεν είναι πουθενά πιο κεντρικός από ό,τι στα μέσα ενημέρωσης – τα αυτόκλητα υπουργεία αλήθειας που αποφασίζουν ποια υποκειμενική «αλήθεια» πρέπει να ειπωθεί και ποια αντικειμενική αλήθεια πρέπει να λογοκριθεί. 

Αυτή η εκπληκτικά ευρεία και αποτελεσματική επιχείρηση «ελέγχου γεγονότων» βασίζεται τόσο στις πραγματιστικές όσο και στις θεωρίες συνοχής της αλήθειας σε κάποιο είδος επιστημικής ελεύθερης πτώσης από την αντικειμενικότητα στην υποκειμενικότητα. 

Το «ασφαλές και αποτελεσματικό» βομβαρδίζει τα μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενο μόνο σε ένα συναίσθημα, μια υποκειμενική πίστη σε κάποιο αναπόδεικτο όφελος, απέναντι στην πραγματικότητα του «μη ασφαλούς και αναποτελεσματικού», όμως η δύναμη της υποκειμενικότητας και της εσωτερικής συνοχής υπερτερεί πλέον της αντικειμενικής πραγματικότητας. Φυσικά, όλα είναι στην υπηρεσία της προπαγάνδας και της Αρπαγής Της Μεγάλης Δύναμης της δεκαετίας του 2020 – η αντικειμενική αλήθεια θυσιάζεται στον θεό του χάους.

Πώς λοιπόν θα ανακάμψουμε από αυτή την παραληρηματική κατάσταση της δημιουργίας των δικών μας ατομικών αληθειών που τόσο συχνά έρχονται σε αντίθεση με την αντικειμενική πραγματικότητα; 

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να περάσουμε σε μια εποχή όπου η αντικειμενική αλήθεια γίνεται, για άλλη μια φορά, το πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε και να τιμήσουμε και να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό; 

Θα επιστρέψουμε σε ένα μέρος όπου οι άνδρες είναι άνδρες, οι γυναίκες είναι γυναίκες και οι ερευνητές δημοσιογράφοι κάνουν πραγματική δημοσιογραφία; 

Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα μέρος όπου μπορούμε να δούμε τον κόσμο για αυτό που πραγματικά είναι, και όχι από μια εγωκεντρική, εσωτερικά αναφορική εικονική πραγματικότητα της δικής μας ναρκισσιστικής μαύρης τρύπας;

Θα χρειαστούν γενναίες ψυχές. Πράγματι, ένας γενναίος νέος κόσμος (αλλά όχι ο τύπος Χάξλεϋ) να βγει από τα σπήλαια της «ασφάλειας» και της αυταρέσκειας για να αντιμετωπίσει την αλήθεια – μια αλήθεια που μπορεί να μην είναι πάντα ρεαλιστική για εμάς, ή συνεπής για εμάς, αλλά η αλήθεια παρ' όλα αυτά.


Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ο Winston Smith περιγράφει τον εαυτό του ως έναν συνηθισμένο τύπο που οδηγείται από περιέργεια και την ανάγκη να γνωρίζει και να αμφισβητεί τα πάντα - γεννήθηκε στο μυθιστόρημα 1984, τώρα απελευθερωμένος για να εξερευνήσει το 21Αγ Αιώνας. «Έρχεται από μια αυστραλιανή προοπτική». Η εναλλακτική του πραγματικότητα είναι ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας, συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Το παραπάνω είναι το άρθρο του «Τι είναι Αλήθεια;». Μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο του Winston Smith με την εγγραφή σας στο Substack του «Δραπετεύοντας από τη μαζική ψύχωση» ΕΔΩ.






2 σχόλια:

  1. Νέα επιστημονική ΜΕΛΕΤΗ στο περιοδικο Vaccine: Μεγαλύτερη η βλάβη από το όφελος μετά τον εμβολιασμό mRNA.

    https://enromiosini.gr/arthrografia/nea-meleti-sto-periodiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Γάκης (χειρουργός και πρώην διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ) στον Focus FM 103.6: “Έχουν έρθει τα πάνω-κάτω, δεν αναγνωρίζω πια την επιστήμη της υγείας. Είναι επιστημονικός μεσαίωνας αυτό που ζούμε”.

    https://focusfm.gr/dimitris-gakis-ston-focus-fm-103-6-quot-echoyn-erthei-ta-pano-kato-den-anagnorizo-pia-tin-epistimi-tis-ygeias-einai-epistimonikos-mesaionas-ayto-poy-zoyme-quot

    ΑπάντησηΔιαγραφή