Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΝΩ ΑΥΤΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

 ΟΙ ΚΟΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ



Γράφει ο Κόλιν Τοντάντερ

Είναι μια κατάσταση μηδενικού αθροίσματος. Οι πλούσιοι ληστεύουν τους φτωχούς για να φουσκώσουν τα ταμεία τους – και τις κοιλιές τους.

Τον Απρίλιο του 2022, η Oxfam ανέφερε μια τρομακτική προοπτική περισσότερων από το ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ανθρώπων να πέσουν σε ακραία επίπεδα φτώχειας μόνο το 2022.

Στην έκθεσή της του Ιανουαρίου 2021 «The Inequality Virus», ανέφερε επίσης ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου αυξήθηκε κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 18 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο συνολικός πλούτος τους ανήλθε τότε σε 11,95 τρισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 50% σε μόλις 9,5 μήνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam, 13 από τα 15 δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ που διαπραγματεύτηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους του COVID απαιτούσαν νέα μέτρα λιτότητας, όπως φόρους στα τρόφιμα και τα καύσιμα ή περικοπές δαπανών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η Oxfam και η Development Finance International (DFI) αποκάλυψαν επίσης ότι 43 από τα 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης αντιμετωπίζουν περικοπές δημόσιων δαπανών συνολικού ύψους 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου επρόκειτο να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποπληρωμές χρέους το 2022, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος των εισαγωγών τροφίμων τους. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται πλέον σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των διεθνών πιστωτών, αφού οι πολιτικές COVID οδήγησαν (σκόπιμα) στην πυροδότηση μιας παγκόσμιας κρίσης χρέους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, οι γίγαντες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρουν κέρδη ρεκόρ.

Είναι παρόμοιο για τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων στον κόσμο. Έχουν αποκομίσει περισσότερα κέρδη από το 2020 από το ποσό που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πιο ευάλωτων του κόσμου.

Μια έκθεση του Φεβρουαρίου 2023 της Greenpeace International – Food Injustice 2020-2022 – αποκαλύπτει την αχαλίνωτη κερδοσκοπία σε μια εποχή που ο πόλεμος και τα lockdown έχουν συμβάλει στην επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Είκοσι εταιρείες στους τομείς των σιτηρών, των λιπασμάτων, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων παρέδωσαν 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. 

Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν αρκετά για την παροχή τροφής, στέγης και σωτήριας υποστήριξης για τα 230 εκατομμύρια πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Davi Martins, ακτιβιστής της Greenpeace International, λέει ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας μεταφοράς πλούτου σε λίγες πλούσιες οικογένειες που κατέχουν το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Αυτό σε μια εποχή που η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Martins λέει:

Αυτές οι 20 εταιρείες θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν τα 230 εκατομμύρια πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου και να έχουν δισεκατομμύρια κέρδη που περισσεύουν σε ανταλλακτικά. Το να πληρώνεις περισσότερα στους μετόχους μερικών εταιρειών τροφίμων είναι απλώς εξωφρενικό και ανήθικο».

Καλύπτοντας την περίοδο 2020-2022, όταν ίσχυαν οι πολιτικές COVID και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έκθεση εξέτασε τα κέρδη 20 από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων και πόσοι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την επισιτιστική ανασφάλεια καθώς και την ακραία αύξηση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Αυτοί οι «κερδοσκόποι της πείνας» εκμεταλλεύτηκαν τις κρίσεις για να κερδίσουν τραγελαφικά κέρδη. Βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, ενώ σφίγγουν τον κλοιό τους στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Μία από τις εταιρείες που αναφέρονται είναι η Cargill - που ανήκει σε 14 δισεκατομμυριούχους.

Μαζί με τις Archer-Daniels Midland, Bunge και Dreyfus – η Cargill ελέγχει περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δικών τους αποθεμάτων σιτηρών.

Ο παρακάτω πίνακας από την έκθεση της Greenpeace International που απαριθμεί τις 20 εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μελέτη της:



Η Greenpeace διαπίστωσε ότι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πραγματικές ποσότητες σιτηρών που αποθηκεύονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένας βασικός παράγοντας που τροφοδότησε την κερδοσκοπία στις αγορές τροφίμων και τις διογκωμένες τιμές.

Εκτός από τη χειραγώγηση των αγορών και των τιμών, αυτές οι εταιρείες τροφοδοτούν επίσης την επισιτιστική ανασφάλεια, ωθώντας τους αγρότες μικρής κλίμακας και τους τοπικούς παραγωγούς έξω από το σύστημα. 

Οι μικροκαλλιεργητές στην πραγματικότητα τροφοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, σε αντίθεση με το είδος των βιομηχανικών γεωργικών επιχειρήσεων που εξυπηρετεί (και μερικές φορές κατέχει) η παγκόσμια αγροτική επιχείρηση.

Οι παγκόσμιες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων δεν κουράζονται ποτέ να λένε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι αυτό που κάνουν είναι απαραίτητο για τη διατροφή του κόσμου και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Αλλά το αντίθετο ισχύει.

Δημιουργούν ή συμβάλλουν στην πείνα, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό, εκτοπίζουν τις αγροτικές κοινότητες, καταστρέφουν τη γεωργία των μικροκαλλιεργητών, τοποθετούν τους αγρότες σε σπόρους και χημικούς διαδρόμους και καταστρέφουν και μολύνουν τα οικοσυστήματα.

Εκτός από την υπονόμευση ή τη σύλληψη βασικών θεσμών για την προώθηση της ατζέντας τους, συγχέουν παραπλανητικά την ενίσχυση και την επέκταση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού τους (καταστρέφοντας τα εγχώρια συστήματα παραγωγής με αυτόν τον τρόπο) με την εξυπηρέτηση των επισιτιστικών αναγκών του κόσμου (για πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα, δείτε Τρόφιμα, Εξάρτηση και Αποστέρηση: Αντίσταση στη Νέα Παγκόσμια Τάξη στην ιστοσελίδα του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG)).

Για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία σε τόσο μεγάλη κλίμακα και να μειωθεί η ευπάθεια της προσφοράς και της παραγωγής τροφίμων σε κλυδωνισμούς (πόλεμος, ενεργειακές ελλείψεις κ.λπ.), απαιτείται ένα αποκεντρωμένο σύστημα τροφίμων βασισμένο σε βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού.

 Αυτό θα βασίζεται στις αρχές της τοπικοποίησης και της ενίσχυσης της γεωργίας των μικροκαλλιεργητών.

 Αυτό σημαίνει κυρίαρχες κοινότητες τροφίμων στις οποίες οι ντόπιοι αναλαμβάνουν την κυριότητα των σπόρων, της γης και του νερού (κοινοπολιτεία) και διαχειρίζονται τι παράγεται και πώς παράγεται.

Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις καταχρήσεις που προκαλούνται από γιγαντιαίες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων. 

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι χωρίς ρύθμιση και χαλάρωση της λαβής του εταιρικού ελέγχου στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, οι τρέχουσες ανισότητες θα βαθύνουν περαιτέρω. Προσθέτει ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα τροφίμων – αν δεν το πράξουμε θα κοστίσει εκατομμύρια περισσότερες ζωές.

Η έκθεση της Greenpeace προσθέτει περαιτέρω βάρος στις εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο να θέσουν τέλος στον εταιρικό έλεγχο και το μονοπώλιο στο σύστημα τροφίμων, θεσπίζοντας παράλληλα μια διεθνή εμπορική τάξη βασισμένη στη συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντί του ανταγωνισμού και του εξαναγκασμού.

Ο Colin Todhunter ειδικεύεται στην ανάπτυξη, τα τρόφιμα και τη γεωργία και είναι ερευνητικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση στο Μόντρεαλ. Μπορείτε να διαβάσετε το "μίνι ηλεκτρονικό βιβλίο" του, Τρόφιμα, Εξάρτηση και Αποστέρηση: Καλλιεργώντας την Αντίσταση, εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου