Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΤ! ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ;

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ HSBC: ΆΡΧΙΣΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ! ΈΡΧΕΤΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ  
Ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Global Research για την Ασία, τόνισε σε σημείωμά του προς τους πελάτες ότι η έκρηξη των τιμών του ρυζιού θα εμποδίσουν τις τις κεντρικές τράπεζες να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Συν τοις άλλοις, ο Neumann έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας αύξησης των τιμών των τροφίμων και αυτής που συγκλόνισε τον κόσμο το 2008, σημειώνοντας ότι ενισχύονται οι φόβοι για ελλείιψεις σε βασικά τρόφιμα που τρέφουν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Οι μνήμες της κρίσης με τις τιμές των τροφίμων στην Ασία το 2008 προκαλούν ακόμη φόβο», έγραψε ο Neumann, προσθέτοντας:


«Το 2008, η αύξηση των τιμών του ρυζιού σε ορισμένες ασιατικές οικονομίες γρήγορα μεταδόθηκαν σε άλλες αγορές καθώς οι καταναλωτές και οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Επίσης, οδήγησε σε αύξηση των τιμών κι άλλων βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι, καθώς οι αγοραστές στράφηκαν σε εναλλακτικές. Σήμερα οι τιμές του ρυζιού βρίσκονται σε υψηλά 14 ετών.


Το ρύζι που παράγεται στην Ασία αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει πυροδοτήσει έντονες βροχοπτώσεις και ξηρασίες στις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού.

Αντιδρώντας στην μείωση της παραγωγής ρυζιού η Ινδία, η οποία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές για να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια προσφορά και επέβαλε δασμούς.

Και ήταν ενδιαφερον πώς αντέδρασαν οι Ινδοί στην άλλη πλευρά της γης, στις ΗΠΑ, που έτρεξαν στα στα σούπερ μάρκετ να αγοράσουν ρύζι όταν πληροφορήθηκαν ότι η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού.
Ετοιμαστείτε, η κρίση του ρυζιού μόλις ξεκίνησε

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο κι όταν αυξάνονται οι ινδικές τιμές προκαλείται σοκ στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.Ο Neumann είπε ότι οι παγκόσμιες εισαγωγές ρυζιού ως μερίδιο της κατανάλωσης έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχουν αυξηθεί περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την επισιτιστική κρίση του 2008.

«Αυτό σημαίνει ότι η αναστάτωση σε μια οικονομία θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι στο παρελθόν».

Για μια εις βάθος εικόνα του ποιες χώρες είναι πιθανό να χτυπηθούν από τον Ελ Νίνο, ο επικεφαλής οικονομολόγος των παγκόσμιων αγορών της Morgan Stanley έχει καταγράψει ως χώρες με υψηλό κίνδυνο τη Νιγηρία, τη Μοζαμβίκη, το Πακιστάν, την Γκάνα και την Κένυα.

Χώρες με χαμηλό κίνδυνο είναι η Κίνα, η Ινδονησία, η Ταϋλάνδη, δηλαδή δύο χώρες μεγάλοι παραγωγοί ρυζιού.

Επίσης η Σρι Λάνκα, η Βραζιλία, η Χιλή, η Νότιος Αφρική και η Σαουδική Αραβία και το Μεξικό.


Η αύξηση των τιμών των τροφίμων προκαλεί όμως κοινωνική αναταραχή. Είναι θέμα χρόνου να εξοργιστεί ο κόσμος με τις πολιτικές ελίτ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου