Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

ΡΕ ΜΑΝΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΟΙ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ...

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ. ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ! Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΥΣΗΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΚΕΙ!


Γνωστικός πόλεμος: ο εγκέφαλος, ένα νέο πεδίο μάχης.Το ΝΑΤΟ ασχολείται με τον έλεγχο της σκέψης!! ( η αιχμαλωσία του νου, του πνεύματος. Ο απόλυτος στόχος ο ανθρώπινος νους)

Έχει γίνει ο εγκέφαλός μας το έσχατο/απόλυτο πεδίο μάχης; Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση ταράζει τα γενικά επιτελεία, γιατί η απειλή ταυτοποιήθηκε και φέρει όνομα: γνωστικός πόλεμος. 

Ο έλεγχος της σκέψης φαίνεται να έχει γίνει ένα από τα κύρια ζητήματα των διαφαινόμενων αγώνων. Ο πόλεμος στα κεφάλια μας ανησυχεί τόσο τον γαλλικό στρατό όσο και το ΝΑΤΟ.

«Ο γνωστικός πόλεμος είναι ένα σύνολο μεθόδων που επιτρέπουν τον κατακερματισμό ενός πληθυσμού και την ανάπτυξη συναισθημάτων, όπως ο θυμός και η αμφιβολία».

Η πλύση εγκεφάλου είναι τόσο παλιά όσο ο πόλεμος, αλλά η ευρύτερη έννοια της: η έννοια του γνωστικού πολέμου, από την άλλη πλευρά, κάνει μια ηχηρή είσοδο στη στρατηγική σκέψη. Αυτός ο πόλεμος έχει γίνει πραγματικότητα, διαβεβαιώνει ο αντισυνταγματάρχης Éric από το αρχηγείο του στρατού στο Παρίσι. 

Μη ανιχνεύσιμος, στοχεύει ολόκληρη την κοινωνία: «Ο γνωστικός πόλεμος είναι το σύνολο μεθόδων που καθιστούν δυνατό τον κατακερματισμό ενός πληθυσμού, την ανάπτυξη συναισθημάτων, όπως ο θυμός, η αμφιβολία, που επιτρέπει σε αυτόν τον πληθυσμό να αυτοκαταστρέφεται εκ των έσω χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθόδους που εφαρμόζονται είτε σε επίπεδο ατόμων είτε σε επίπεδο πληθυσμού. »

Τα εργαλεία που έχουμε στις τσέπες τα smartphone, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, τα προσφέρονται υπέροχα στη χειραγώγηση της γνώμης. Παράδειγμα με τον Covid και την άφιξη των εμβολίων, υπάρχουν υπέρ και κατά, εμφανίζεται ένα κενό που ίσως εκμεταλλεύονται οι ανταγωνιστές για να βάλουν σ΄εφαρμογή τον κοινωνικό αυτοματισμό τους μεν εναντίον των δε.

Τα ψηφιακά εργαλεία ανοίγουν ένα πεδίο απεριόριστης σύγκρουσης, λέει ο Bernard Claverie, ιδρυτής της Γαλλικής Σχολής Γνωστικών: «Είναι πόλεμος μέσα στο κεφάλι του εχθρού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε τρία επίπεδα: από τη μια μεριά την επίθεση στα μέσα σκέψης, μετά την επίθεση στις συνθήκες της σκέψης και τέλος την επίθεση στην ίδια τη σκέψη.

Μετά τον πόλεμο στη γη, τη θάλασσα, τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο, οι πόλεμοι γίνονται τώρα στο μυαλό των ανθρώπων. Η Ρωσία και η ομάδα μισθοφόρων Wagner έχουν γίνει κύριοι αυτών των ψηφιακών επιθέσεων, μεγάλης κλίμακας πληροφοριακών ελιγμών. 

Ένας πόλεμος εκτροπής, επισημαίνει η αξιωματικός Corinne του Κοινού Κέντρου Περιβαλλοντικής Δράσης και που, ιδιαίτερα στην Αφρική, καταφέρνει να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της Γαλλίας: 

«Εδώ μπαίνει η ψυχολογία. Θα χρησιμοποιήσουμε γνωστικές προκαταλήψεις, θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές κοινωνικής ψυχολογίας, όλων των ειδών τα πράγματα που έχουν αποδειχθεί σε εργαστήρια ψυχολογίας στο παρελθόν και τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα ευρύ φάσμα για να δούμε τι θα λειτουργήσει . 

Το παράδειγμα των τρολ, για παράδειγμα, θα πνίξουμε τους ανθρώπους σε μια ροή πληροφοριών. Για να δημιουργήσουμε σύγχυση. »

Βαθύ fake και κίνδυνοι εκλογικής χειραγώγησης
Για να βρεθεί η λύση, εδώ και δύο χρόνια, το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων έχει δρομολογήσει ολοκληρωμένα ερευνητικά προγράμματα. 

Το πρόγραμμα Myriade ξεκίνησε το 2021 για την πρόβλεψη και τον εντοπισμό γνωστικών απειλών ή της συσκευής Astrid με την υποστήριξη του Οργανισμού Defense Innovation για την υποστήριξη της πανεπιστημιακής έρευνας. 

Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί η απειλή, υπογραμμίζει ο καθηγητής Claverie, θα μπορούσε να ενισχυθεί με την άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης: «Γιατί φρόντισαν τα γενικά επιτελεία; Βλέπω εκεί τη σύγκλιση δύο συμφερόντων, αφενός εκείνου του γεγονότος ότι οι πόλεμοι της πληροφορίας είναι όλο και πιο γνωστικοί. 

Αλλά πάνω από όλα, είναι η άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι η ανοιχτή πόρτα σε όλα τα εργαλεία επιρροής που είναι επιρροές χαμηλού θορύβου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωστικού πολέμου είναι ότι μέχρι να το καταλάβεις, είναι πολύ αργά, έχεις ήδη χτυπηθεί. »

Βαθύ fake, κίνδυνοι χειραγώγησης εκλογών, αποσταθεροποίηση πολιτικών αρχηγών, αλλά και στρατιωτικών. Για να αντεπεξέλθουμε, αναδύονται πολλά επίπεδα ανταπόκρισης, ο Αντισυνταγματάρχης Éric εξηγεί στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων: 

«Υπάρχει η ενημερωτική απάντηση που απαντά αποτελεσματικά σε επιχειρήματα με άλλα επιχειρήματα για να καταλάβει τον χώρο των πληροφοριών και υπάρχει το μέρος που είναι η αντιμετώπιση των αλλαγών στη συμπεριφορά. 

Πρώτα από όλα είναι να έχεις κριτική σκέψη. Πώς να απαντήσετε σε πληροφορίες; Πώς να απομυθοποιήσετε τις ψευδείς ειδήσεις κ.λπ.

 Κατανοήστε πώς πραγματοποιούνται ελιγμοί γνωστικού πολέμου από τους συναγωνιστές μας για να έχουμε αποτελεσματική συνεκτική απάντηση, εντός του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε διυπουργικό επίπεδο.

Είναι πράγματι ένα νέο πεδίο μάχης το οποίο έχει πλέον κρίσιμη σημασία για τη στρατιωτική στρατηγική της Γαλλίας.

Τον περασμένο Ιούλιο, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έθεσε αυτόν τον κίνδυνο προτεραιότητα. Η Ατλαντική Συμμαχία θέλει να τυποποιήσει την Άμυνα της. Όχι προσβλητική/επιθετική, αλλά κοινοποίηση ειδοποιήσεων για τη διατήρηση της «γνωστικής υπεροχής» όπως λένε οι στρατοί.rfi 29/9/23






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου