Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΈΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ...

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝΞεκάθαρα, η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι συνδεδεμένη με την υγεία των παγκόσμιων ηγετών.

Αυτό εγείρει ξεκάθαρα το εξής δίλημμα: είναι οι άρρωστοι ηγέτες που καθιστούν μια οικονομία ασθενή ή μια προβληματική οικονομία που αρρωσταίνει τους ηγέτες;

Ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι πάει πρώτο και τι δεύτερο, καθόσον η περίπτωση της δυτικής οικονομίας τείνει να γίνει ανίατος, δεδομένου ότι και ο πληθυσμός της γίνεται συνεχώς πιο… ανθυγιεινός, αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η Gold Switzerland.

Oι αδύναμοι δυτικοί ηγέτες επικεντρώνονται σε περιφερειακά πολιτικά ζητήματα, είτε πρόκειται για το κλίμα, τα κριτήρια ESG, τα εμβόλια κατά της Covid, το έμφυλο χάσμα και άλλα θέματα, που αφορούν κυρίως της woke κοινότητα – σαν να τακτοποιεί κάποιος τις ξαπλώστρες στον Τιτανικό ενώ το πλοίο βυθιζόταν.
Σε κάθε περίπτωση, λέει η Gold Switzerland, η υγεία ενός έθνους αντικατοπτρίζεται σαφώς και στην υγεία των ηγετών του.

Οι ηγέτες στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τον Καναδά και τη Βρετανία σίγουρα δεν δίνουν σήμα «mens sana in corpore sano» (σώμα υγιές εν σώματι υγιεί)», όπως έγραψε ο Ρωμαίος ποιητής Γιουβενάλης πριν από 2000 χρόνια.

Ή όπως είπε ο Έλληνας φιλόσοφος Θαλής πριν από 2.600 χρόνια: «Ποιος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος; Αυτός που έχει υγιές σώμα, πολυμήχανο μυαλό και υπάκουη φύση».

Πρέπει επίσης να ρωτήσουμε εάν η κακή υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος συνδέεται με την επιλογή του επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών).

Η τελευταία τριμηνιαία ανασκόπηση της BIS αναφέρεται στην αδιαφανή αγορά παραγώγων.

Όπως αναφέρει ο Egon von Greyerz της Gold Switzerland, «Εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι τα παράγωγα, συμπεριλαμβανομένης της σκιώδους αγοράς, θα μπορούσαν εύκολα να αντιστοιχούν σε χρέος 2-3 τετράκις δολ., που στηρίζεται επισφαλώς σε χρυσού 2 τρισ. δολ.Όπως λοιπόν φαίνεται, το αδηφάγο τέρας Gargantua αποτελεί πρότυπο για πολλούς από τους προαναφερόμενους ηγέτες.
Αλλά η ανθυγιεινή ζωή δεν είναι μόνο προνόμιο των ηγετών.

Μόνο το 10% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι πριν από 50 χρόνια ενώ σήμερα το ποσοστό αγγίζει το 45%.
Αλλά γιατί η Gold Switzerland μιλά για παχυσαρκία σε ένα οικονομικό ενημερωτικό δελτίο;

«Eπειδή, όπως είπα και παραπάνω, οφείλεται στην αυταρέσκεια και την απληστία που χαρακτηρίζει σήμερα την οικονομία της Δύσης.
Όπως έχω συζητήσει πολλές φορές, φτάνουμε στο τέλος ενός μεγάλου οικονομικού και πολιτιστικού κύκλου.
Μόνο οι μελλοντικοί ιστορικοί θα γνωρίζουν εάν πρόκειται για κύκλο 100, 300 ή 2.000 ετών. Αν τολμούσα μια εικασία, θα πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι ένας πολύ μακρύς κύκλος, π.χ. 2.000 χρόνια» αναφέρει ο Egon von Greyerz.


Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως, χρέη, ελλείμματα, φόροι, παρακμή, τέρψη του εαυτού, εγρήγορση κ.λπ.

Οι αυτοκρατορίες δεν εξαφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη - είναι μια μακρά διαδικασία.

Αν μπορούσαμε να επιλέξουμε μια ημερομηνία έναρξης για την έναρξη της παρακμής της σημερινής Δυτικής Αυτοκρατορίας, στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ, θα ήταν πιθανώς η δημιουργία της FED το 1913.
Αυτή η ιδιωτική κεντρική τράπεζα επέτρεψε στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους να ελέγξουν το σύστημα.

Όπως είπε ο Mayer Amschel Rothschild στα τέλη του 1700: «Δώστε μου τον έλεγχο των χρημάτων ενός έθνους και δεν με νοιάζει ποιος γράφει τους νόμους».

Οι ΗΠΑ μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αναδείχθηκαν ως σημαντική οικονομική δύναμη, ενώ η ευρωπαϊκή ήπειρος υπέφερε από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Παρά όμως τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, οι ΗΠΑ άρχισαν να συσσωρεύουν δημοσιονομικά ελλείμματα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 - η αγορά των ψήφων του λαού ήταν το νούμερο ένα κριτήριο και όχι ο ισορροπημένος προϋπολογισμός.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα τελευταία 110 χρόνια μόνο δέκα έχει παρατηρηθεί πλεόνασμα…

Η αυτοκρατορία του χρέους…

Η Κορσική κυβερνήθηκε από τη Δημοκρατία της Γένοβας από το 1284 έως το 1768, όταν και παραχωρήθηκε στη Γαλλία.
Ο Ναπολέων γεννήθηκε από γονείς Ιταλούς στην Κορσική το 1769, ένα χρόνο αφότου το νησί έγινε γαλλικό.
Έτσι, για μόλις έναν χρόνο, η ιστορία θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική, με τον Ναπολέοντα ως Ιταλό Στρατηγό και ηγέτη.
Ο Ναπολέων δεν ήταν ο μόνος διάσημος Κορσικανός, εκεί γεννήθηκε ο Χριστόφορος Κολόμβος… 3 αιώνες νωρίτερα και έγινε διάσημος επειδή οδήγησε στον αποικισμό της Αμερικής, όταν το 1492 έπλευσε πέρα από τον Ατλαντικό, πιστεύοντας ότι θα έφτανε στην Ασία.
Αλλά δυστυχώς, αυτές οι ένδοξες περίοδοι της ιστορίας έχουν περάσει προ πολλού.
Σήμερα δεν υπάρχουν ήρωες και ελάχιστοι πολιτικοί ή εξερευνητές μπορούν να γράψουν ιστορία.
Ούτε ένας από τους σημερινούς «ένδοξους ηγέτες» δεν θα μείνει στη μνήμη της ιστορίας, είτε μιλάμε για τον Biden, τον Sunak, τον Macron, τον Scholz ή τη Meloni.
Δυστυχώς, ο σημερινός κόσμος αποτελείται από ένα ετερόκλητο πλήρωμα επίδοξων πολιτικών που θα ξεχαστούν την επομένη της αποχώρησής τους.
Αλλά όλοι θα έχουν αφήσει μια αξιομνημόνευτη κληρονομιά – ένα χρέος 340 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συν παράγωγα και ένα σκιερό τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 2 τετράκις.
Σε αυτό το χρέος και τις ανεύθυνες ελλειμματικές δαπάνες πρέπει να επικεντρωθούν οι ηγέτες εάν σκοπεύουν να θεραπεύσουν τις οικονομίες τους.
Αλλά δυστυχώς κανείς δεν έχει το θάρρος να χαλιναγωγήσει τις απεριόριστες ελλειμματικές δαπάνες.
Γιατί η αγορά της εύνοιας και των ψήφων του λαού είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν στην εξουσία.
Οπότε, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο…

Περισσότερα ελλείμματα…

Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, το χρέος των ΗΠΑ θα αγγίξει τουλάχιστον 40 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή της επόμενης προεδρικής περιόδου.

Δεν απαιτείται να είσαι ιδιοφυΐα γι’ αυτήν την πρόβλεψη, αρκεί κανείς να δει κανείς την τάση.

Το χρέος των ΗΠΑ διπλασιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 8 χρόνια.
Αλλά το χρέος 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025 είναι μόνο η αρχή.
Δεδομένου ότι διπλασιάζεται κάθε 8 χρόνια, το χρέος θα είναι 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2036.

Καθώς ο κύκλος των επιτοκίων συνεχίζει να αυξάνεται, θα τα δούμε τουλάχιστον στο 10% έως το 2036.

Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.
«Θα εκπλαγώ αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2036 θα είναι μικρότερο από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια!» λέει η Gold Switzerland.


Υψηλοτέρα επιτόκια και πληθωρισμός… καταρρέουν οι αγορές…

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, τα επιτόκια κορυφώθηκαν το 1981, με το 10ετές ταμείο στο 16%.
«Είδαμε το κατώτατο σημείο του κύκλου το 2020 στο 0,5%.
Ωστόσο, στο εξής τα επιτόκια θα ανεβαίνουν για δεκαετίες, με τη συνήθη βίαιη αστάθεια.
Ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός μόλις ξεκίνησε μια νέα ανοδική τάση - κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την προσωρινή διόρθωση της ανοδικής τάσης.
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις του fracking έχουν πλέον κορυφωθεί, ο κόσμος βλέπει άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.
Προσθέστε σε αυτό το αυξημένο κόστος παραγωγής ενέργειας και θα έχουμε την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα.
Η φούσκα των πάντων θα εξελιχθεί σε κατάρρευση των πάντων…
Όλοι θα χάσουν τα επόμενα χρόνια.
Αυτοί που θα χάσουν τα λιγότερα θα είναι οι νικητές» καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου