Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ  Προς

Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου,

Τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,

Τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στέφανο Κασσελάκη,

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη,

Τον Πρόεδρο του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα,

Τον Πρόεδρο των Σπαρτιατών, κ. Βασίλη Στίγκα,

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκο Βελόπουλο,

Τον Πρόεδρο του κόμματος ΝΙΚΗ, κ. Δημήτρη Νατσιό,

Την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου,

Όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων

Την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας [το οποίο είναι «το ΑνώτατοΔικαστήριο για τον έλεγχο της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων — ο ισχυρός προστάτης τόσο του πολίτη όσο και του Δημοσίου»]

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,

Τον νέο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη,

Τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Ιωάννη Σάββα,

Τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο,

Τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη

Cc: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)

Το καλοκαίρι του 2023 κάηκαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023) οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα. Σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακος να θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αιτίες, γίνεται επιτακτικό το ερώτημα με τι τρόπο θα βοηθήσουμε στην αναγέννηση των δασών μας, δεδομένου ότι τα δάση παίζουν κεντρικό ρόλο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακοςhttps://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20170711STO79506/klimatiki-allagi).

Η αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Δαδιά(https://www.ornithologiki.gr/el/enhmerwsh-ekpaideush/enimerosi/ta-nea-mas/1658), η οποία έγινε παρά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, μας δίνει την αφορμή να σας απευθύνουμε έκκληση για σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον της χώρας μας. Παρακαλούμε πολύ όλα τα μέλη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της Ελληνικής Βουλής να διαβάσουν στον σύνδεσμο αυτόν https://professors-phds.com/59275-2/ για την σύσταση του φυσικού οικοσυστήματος της Δαδιάς, το οποίο συγκαταλέγεται στα πολυτιμότερα παγκοσμίως και συμπεριλαμβάνει 166 περίπου είδη πουλιών εκ των οποίων δύο έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα, καθώς και για την διατάραξη της λειτουργίας αυτού του οικοσυστήματος από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των υποδομών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του αιολικού πάρκου (οδοποιία, γραμμές διασύνδεσης, υποσταθμός κλπ.). Η διατάραξη αυτή απορρέει από την δράση των ανεμογεννητριών ως φραγμό στην μετακίνηση των πουλιών, την άμεση θανάτωση του πτηνού λόγω πρόσκρουσης, την απώλεια ενδιαιτημάτων (του φυσικού χώρου στον οποίο ζεί, αναπτύσσεται και αναπαράγεται ένας οργανισμός) και τον εκτοπισμό λόγω όχλησης (οπτική όχληση, θόρυβος καιδόνηση από τις ανεμογεννήτριες αλλά και από την κυκλοφορία οχημάτων και προσωπικού για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου). Επί πλέον, η δέσμευση των δασικών εδαφών της Δαδιάς για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου αποκλείει από τη δεσμευόμενη περιοχή δραστηριότητες ήπιου ή παραδοσιακού χαρακτήρα που ασκούνταν εκεί (μελισσοκομία, ρητίνευση, υλοτομία, βοσκή κ.λπ.) και που συνέβαλαν στην ομαλή και ισόρροπη λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος.

Οι περιβαλλοντικές αυτές επιπτώσεις εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα σε δάσος φυσικά δεν ισχύουν μόνο για τη Δαδιά, και είναι ακόμη πιο δριμείες όταν η εγκατάσταση γίνεται σε ένα καμένο δάσος, σε ένα δάσος που επιθυμούμε να αναγεννηθεί. 1) Οι εκσκαφές για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου διαταράζουν το εύθραυστο οικοσύστημα του εδάφους επηρεάζοντας τα μικρόβια καιτα έντομα που είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των δασών. 2) Οι υποδομές ενός αιολικού πάρκου εμποδίζουν την αναγέννηση φυτικής βλάστησης και μπορεί να εισαγάγουν και να συντελέσουν στην ανάπτυξη χωροκατακτητικών ειδών τα οποία θα υπερβούν την αυτοφυή χλωρίδα. 3) Οι υποδομές κατακερματίζουν τους οικοτόπους καθιστώντας δυσκολότερο για τα ζώα να επιστρέψουν και να αποκαταστήσουν τον πληθυσμό τους. 4) Η κατασκευή του αιολικού πάρκου μπορεί να αλλάξει τη φυσική ροή του νερού, δημιουργώντας περιοχές διάβρωσης ή υπερχείλισης που μπορούν να εμποδίσουν την ανάκτηση του δάσους. 5) Ο θόρυβος και οι δονήσεις μπορούν να αποτρέψουν την επιστροφη της άγριας πανίδας στους γηγενείς βιοτόπους τους. 6) Ο θάνατος πουλιών και νυχτερίδων από τις περιστρεφόμενες λεπίδες επηρεάζει την τοπική οικολογία καθώς μειώνει τους διασκορπιστές σπόρων και τα αρπακτικά εντόμων. 7) Τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν τις τοπικές κλιματικές συνθήκες (θερμοκρασία και επίπεδα υγρασίας, https://www.scientificamerican.com/article/wind-power-found-to-affect-local-climate/) πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάκτηση και τη σύνθεση του δασικού οικοσυστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, γίνεται εύλογο το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τα δάση και ειδικά τα καμένα δάση.

Η προστασία των δασικών εκτάσεων ορίζεται από το άρθρο 24, παρ. 1 του Ελληνικού Συντάγματος, στο οποίο περιλαμβάνεται η δυνατότητα χρήσης ενός δάσους για άλλους σκοπούς αν αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Όσον αφορά τα καμένα δάση (άρθρο 117, παρ. 3), αυτά «κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Ωστόσο, το 2012, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε πως ό,τι ισχύει για τα δάση είναι φυσικό να ισχύει και για τα καμένα δάση! Μέρος του σκεπτικού ήταν ότι αν δεν ερμηνευτεί με τέτοιο τρόπο το άρθρο 117 παρ. 3, άτομα που δεν επιθυμούν να γίνει χρήση ενός δάσους για το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να το κάψουν ώστε πλέον να υπάγεται στο άρθρο του Συντάγματος για καμενα δάση. Υπάρχουν όμως προβλήματα με αυτήν την απόφαση: 1) Το άρθρο για τα καμένα δάση είναι σαφέστατο και δενχρήζει ερμηνείας, 2) άτομα που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιηθεί ένα δάσος «για το δημόσιο συμφέρον», όπως θεωρείται πως είναι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων,έχουν σαν κίνητρο την αγάπη για το δάσος, και δεν θα βάλουν φωτιά για να εξαφανίσουν κάτι που αγαπούν, και 3) άτομα που έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μπορεί να κάψουν το δάσος προκειμένου να διευκολύνουν την εγκατάσταση. Επομένως, εάν η προστασία του καμένου δάσους είναι το κύριο μέλημα —όπως θα έπρεπε— τότε οφείλουμε να ενεργούμε όπως καθορίζει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να εισηγηθεί την αναδιατύπωση του ισχύοντος νόμου (η ψήφιση του οποίου ακολούθησε την «ειδική ερμηνεία» του άρθρου 117, παρ. 3 του Συντάγματος απο το ΣτΕ), απαγορεύοντας τηνεγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε καμένα δάση και προστατευόμενες δασικές περιοχές (NATURA), ούτως ώστε η χώρα μας να μπορέσει σταδιακά να ανακάμψει από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές. Παρομοίως, καλούμε όλα τα κόμματα να παροτρύνουν την κυβέρνηση και να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση· καλούμε επίσης την Ολομέλεια του ΣτΕ να αναιρέσει την παρερμηνεία του άρθρου 117, παρ. 3 του Συντάγματος και να ακυρώσει τον ισχύοντα αντισυνταγματικό νόμο περί χρήσης καμένων δασών,εάν αυτός δεν αναδιατυπωθεί. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Η περιβαλλοντική ζημιά που επέρχεται σε οικοσυστήματα των δασών μας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι ανεπανόρθωτη, δεν αντισταθμίζεται επ’ουδενί από το περιβαλλοντικό όφελος παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, και γι’ αυτό η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να περιοριστεί σε περιοχές όπου η ζημιά στο περιβάλλον είναι ελάχιστη. Άλλωστε, η καταστροφή των δασών έχει δραματικές συνέπειες σε πολλούς τομείς, από την υγεία των πολιτών μέχρι την οικονομία της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής οικονομίας).

Παρακαλούμε όλους τους πολιτικούς να μας απαντήσουν σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις απόψεις μας, και αν συμφωνούν, τι σκοπεύουν να κάνουν γι’ αυτό, γράφοντας στον πρόεδρο του ΙΗΑ κύριον Ευάγγελο Ρήγο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ihahellas@gmail.com. Οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,


Οι Υπογράφοντες

Αγρόδημος Ηλίας, Αντιστράτηγος ε.α., ΕΛΛΑΣ

Ακρίτας Αλκιβιάδης Γ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, ΕΛΛΑΣ

Αλεξίου-Χατζάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ

Ανδρεάτος Αντώνιος, Καθηγητής Πληροφορικής Σχολής Ικάρων, ΕΛΛΑΣ

Ανδρούδης Παναγιώτης, Υδραυλικά – Φυσικό αέριο, Σουφλί, ΕΛΛΑΣ

Αποσκίτη Δήμητρα, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ

Αποσκίτη Ναυσικά, Διακοσμήτρια, ΕΛΛΑΣ

Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D., Ερευνήτρια-Καθηγήτρια Νευροεπιστημών, Πρωταθλήτρια Ελλάδος (1978 – 1982), εθελόντρια Δασκάλα Ελληνικών, ΗΠΑ [Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε καμένα δάση και σε κρίσιμους βιότοπους στον Έβρο, στη Ροδόπη και άλλες περιοχές — οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν εγκληματικό]

Βαλλιανάτος Ευάγγελος , Ph.D., Ιστορικός Επιστήμης και Πολιτισμού, Συγγραφέας,Claremont, California, ΗΠΑ

Βαλιούλης Ιωάννης Α., MD, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Παίδων Ιατρικής Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ

Βαρβούνης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ

Βαρδάκη Δανάη, Νηπιαγωγός, ΕΛΛΑΣ

Βαρδουλακης Αντώνιος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στο

State Key Laboratory of Synthetical Automation for Process Industries, Northeastern University, Shenyang, P. R. of China.

Βήττας Χάρης, Στέλεχος ΔΝΤ 1969-1999, Μέλος ΔΣ ΔΝΤ 2000-2004, Οικον. Σύμβουλος Προέδρου Μαδαγασκάρης 2006-2010, Visiting Professor, Seoul NationalUniversity 2013-2014, ΗΠΑ

Βλάχος Δημήτριος, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ

Βόγγολης Δημήτριος, Υποστράτηγος ε.α., Συντονιστής Επιτροπής Διαλέξεων και Επιτροπής Διδασκαλείου Ελληνικής γλώσσης του International Hellenic Association,ΕΛΛΑΣ

Βογιατζής Αλέξανδρος Αφυπηρετήσας Καθ/τής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Bucher Matthias, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Γακίκου Σταυρούλα, Φροντίστρια Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ

Γερονικάκη Αθηνά, Ομότιμη Καθηγήτρια, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Γεωργιάδης Θεόδωρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ

Γιαλτουρίδης Γεώργιος, Επιχειρηματίας, New England / New York Risk Solutions, Πρόεδρος, Ποντιακός Σύλλογος Παναγία Σουμελά Βοστώνης, Βοστώνη, ΗΠΑ

Γιαννόπουλος Παναγιώτης Χρ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΔΑ

Γκατζούλη Νίνα, Πρώην Καθηγήτρια, University of New Hampshire, τ. Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, τ. Συντονίστρια Παμμακεδονικών ΕνώσεωνΥφηλίου, πρώην πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» – Itona Chapter,Αντιπρόεδρος του International Hellenic Association, ΗΠΑ

Δασκόπουλος Αντώνιος, Συνταξιούχος Επιχειρηματίας, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

Δημητριάδης Ευάγγελος, Ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη ΕΛΛΑΣ

Δημητρόπουλος Δημήτρης, Οικονομολόγος, ΕΛΛΑΣ

Δημητροπούλου Αικατερίνη, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, ΕΛΛΑΣ

Διονυσίου Ζωή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου, ΕΛΛΑΣ

Ευμοιρίδου, Ευγενία, Ε.Ε.Π Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ

Ευθυμίου Παύλος Ν., Δρ. Φυσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Freiburg/Br. (DE), Ομότ. Καθηγητής Δασολογίας και Φυσ. Περιβάλλοντος, ΑΠΘ, Συντονιστής της Μεσογειακής Δασοπονίας στην Μικτή Επιτροπή ΟΗΕ-FAO/ECE/ILO για Δασ. Τεχνολογία, Διαχείριση και Εκπαίδευση (1988-2012), από Καλιφόρνια, Νότια Ευρώπη & Ισραήλ, Πρώην Πρόεδρος των Ελλ. Πανεπιστημιακών Δασών (ΑΠΘ), ΕΛΛΑΣ

Ευσταθόπουλος Δημήτριος, πρ. Χειρουργός Ιατρός, ΕΛΛΑΣ

Ευσταθοπούλου Bratina Κατερίνα, Ιατρός Παθολόγος, ΕΛΛΑΣ

Ιγγλέσης Νίκος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Αθήνα – ΕΛΛΑΔΑ

Καίτσα Έφη, πρώην Κοινωνική Λειτουργός, ΕΛΛΑΣ

Καμάκας Κωνσταντίνος, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, Θεσσαλονίκη ΕΛΛΑΣ

Καμπά Γραμματική, Συνταξιούχος Συμβολαιογράφος, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

Καραγιάννη Δέσποινα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, ΕΛΛΑΣ

Καραμήτσος Δημήτριος του Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Συγγραφέας, Συντονιστής Επιτροπής Εκδόσεων του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΣ

Καραμήτσου Πηνελόπη, Συνταξιούχος Άμισθη Επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής και επιδημιολογίας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

Καρκαμάνης Δημήτριος, fmr Senior Research Fellow, Swedish National DefenseResearch Institute (Defense Research Agency), Stockholm, ΣΟΥΗΔΙΑ

Καρκάνης Αναστάσιος, PhD, Μηχανολόγος Μηχανικός, Συνταξιούχος, ΕΛΛΑΣ

Κασάπη Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Κασίμος Δ.Χ., Δημοκρίτειον Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ

Καταγάς Χρήστος Γ., Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ

Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, τ. Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Κλάδη Μαριάνθη, τ. Επίκ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ

Κλήμης Νίκος, Καθηγητής Τμήμ. Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ

Κουμάκης Λεωνίδας, Νομικός, Συγγραφέας, Μέλος του ΔΣ και Συντονιστής Επιτροπής Έβρου του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΣ

Κουρκουβέλα Μαριαρένα, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Βόλος, ΕΛΛΑΣ

Κουρούμαλης Ηλίας, Ομότιμος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Κυριακόπουλος Νικόλαος, Professor Emeritus of Engineering, Department of Electrical and Computer Engineering, The George Washington University, Washington, DC 20052, ΗΠΑ

Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ΕΛΛΑΣ

Κωνσταντινίδης Δαμιανός, Καθηγητής Α.Π.Θ., ΕΛΛΑΣ

Κώστα-Τσολάκη Μαγδαληνή, MD, PhD, Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Θεολόγος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών, Oμότιμος Καθηγήτρια Νευρολογίας, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Λαζαρίδης Αναστάσιος, PhD, Professor Emeritus, Widener University, PA, ΗΠΑ

Λακιώτης Πασχάλης, έμπορος – Απόφοιτος ΕΜΠ, Κερατσίνι Αττικής, ΕΛΛΑΣ

Λαμπράκης Νικόλαος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ

Λαμπρινάκης Δημοσθένης, Υποστράτηγος ε.α., ΕΛΛΑΔΑ

Λαμπρινάκη Θέκλα, Οικιακά, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Δρ. Λιγνός Ευάγγελος, Βαλτιμόρη, Μαίρυλαντ ΗΠΑ

Μάμαλη Ερασμία, Ιδ. Υπάλληλος, ΕΛΛΑΣ

Μανταδάκης Ελπιδοφόρος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Αιματολογίας/ Ογκολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΕΛΛΑΣ

Μαύρος Γιάννης, Πρόεδρος ΝΑΜΑ-ΤΑΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, ΕΛΛΑΣ [Σας συγχαίρω και προσυπογράφω ως προς την ουσία του κειμένου, παρά τους ενδοιασμούς μου ότι έχουμε να κάνουμε με παράνομο κατοχικό καθεστώς το οποίο έμμεσα «νομιμοποιούμε» με την ενέργειά μας. Θεωρώ ότι πρέπει πρωτίστως να απευθυνόμαστε στον Ελληνικό Λαό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση]

Μέρμηγκας Ελευθέριος, πρώην Professor, Pathology, SUNYAB, ΕΛΛΑΣ

+ Ο Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ΑΙΓΙΟΝ, ΕΛΛΑΣ

Μιχόπουλος Αριστοτέλης, Ομότιμος Καθηγητής του Hellenic College/Holy Cross,Βοστώνη, ΗΠΑ


Δρ. Μονοπόλης Σπυρίδων, Βαλτιμόρη, Μαίρυλαντ, ΗΠΑ

Μπαλόγλου Γιώργος, Μαθηματικός, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

Δρ. Μπαλτατζής Παναγιώτης, Ιατρός, 1ος Αντιπρόεδρος ΕλληνοαμερικανικούΕθνικού Συμβουλίου, Μέλος του ΔΣ του International Hellenic Association, Βαλτιμόρη Μαίρυλαντ, ΗΠΑ

Μπίλλης Ευριπίδης, Συνταξιούχος Καθηγητής ΕΜΠ, ΕΛΛΑΣ

Μπουγατζέλη Ευαγγελία, PhD, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ [«Ένα έθνος που καταστρέφει τα εδάφη του καταστρέφει τον εαυτό του. Τα δάση είναι οι πνεύμονες της γης μας, καθαρίζοντας τον αέρα και δίνοντας φρέσκια δύναμη στους ανθρώπους μας» (Ρούσβελτ Φραγκλίνος)]

Μπουλούμπαση Αλεξάνδρα, Οικιακά, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Μπουλούμπασης Διονύσιος, Ζωγράφος-Αγιογράφος, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Μπουλούμπασης Νίκος, Μουσικός, ΕΛΛΑΣ

Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, Ph.D., πρώην Καθηγήτρια και Πρύτανις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ

Νιάρχος Πάνος, Συν/χος, Indiana University, ΗΠΑ

Νικηφορίδης Γ. Δημήτριος, Νευρολόγος, Ξάνθη, ΕΛΛΑΔΑ

+ Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος, Νικηφόρος, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ

Νικολαΐδης Τάσος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Νούτσης Κωνσταντίνος, Ιατρός Δερματολόγος, πρ. Διευθυντής Δερματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», πρ. Πρόεδρος ΑΗΕPΑ HELLAS HJ-1,ΕΛΛΑΣ

Οικονομίδης Σπυρίδων, Καθηγητής Διοικητικών Επιστημών, California StateUniversity, ΗΠΑ

Παναγάκος Ιωάννης, Ανώτερος Αξιωματικός ε.α., Δάσκαλος Σκακιού – Λογοτέχνης– Συντονιστής Επιτροπής Ποίησης του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΣ

Πανοσκάλτσης Βασίλης, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ

Παπαγεωργίου Ευρυδίκη, Δασκάλα, ΕΛΛΑΣ

Παπαγιάννης Γρηγόριος, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ

Παπαδάκης Γιώργος Ν., ΕΤΕΠ, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Παπαδοπούλου Λευκοθέα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Παπαζήση Θεοφανώ, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Παπακώστας Στέφανος, ΜΒΑ, Γενικός Γραμματέας και Συντονιστής Επιτροπής Βορείου Ηπείρου του International Hellenic Association και, ΕΛΛΑΣ

Παπαλαμπροπούλου Μαρία-Βασιλική, Ηθοποιός, ΕΛΛΑΣ

Παπαμαρινόπουλος Σταύρος Π., Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ

Πάππας Κώστας, Πυρηνικός Φυσικός, Former Secretary and Treasurer of Canadian Nuclear Society for Quebec CANADA

Παραρά Πολυβία, PhD, Senior Lecturer, Department of Classics, University of Maryland
1210K Marie Mount Hall, College Park, ΗΠΑ

Πελεκάνος Νίκος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών,Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Πελίδου Συγκλητή-Ερριέττα, Αφυπηρ. Καθηγήτρια Νευρολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ

Ρήγας Αλέξανδρος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχ. Υπολογιστών,
Ξάνθη, ΕΛΛΑΣ

Ρήγος Ευάγγελος, Πρόεδρος του International Hellenic Association, Πλοίαρχος Α Τάξεως, ΒΒΑ PACE U, πρ. Director of Hellenism AHEPA HELLAS. HJ-1, ΕΛΛΑΣ

Ρόζος Δημήτριος, σ. Αν. Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ

Ρουπακιά Σοφία, Διοίκηση Προγραμμάτων (Λονδίνο) και Network Administration ofthe International Hellenic Association, Βόλος, ΕΛΛΑΣ

Σερεμέτη Δήμητρα, πρώην Κοινωνική Λειτουργός, ΕΛΛΑΣ

Σίνη Μάρθα, Ίδρυτικό μέλος τού συμβουλίου δημιουργίας Έλληνικού Μουσείουστήν Μαίρυλαντ, Hellenic Heritage Museum of Maryland (ΗΗΜΜ), Ξεναγός στόΜουσείο τής Βαλτιμόρης Walters Art Museum, Δημιουργός Πολιτιστικών Έκθέσεων, Μαίρυλαντ, ΗΠΑ

Σκεντέρη Δέσποινα, Επιχειρηματίας, Δημοσιογράφος – Συντάκτης, ΗΠΑ

Σπηλιώτου Μάρθα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Σπαθόπουλος Θεόδωρος, Dr. -Ing. in Aerospace, πρ. Δντης Μελετών, Έρευνας & Ανάπτυξης, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Συντονιστής Επιτροπής Μικρών Ακριτικών Νησιών του International Hellenic Association, ΕΛΛΑΔΑ


Σταθόπουλος Διονύσης, Επιχειρηματίας, ΕΛΛΑΣ

Σταθόπουλος Γεώργιος, Κοινωνικός Λειτουργός, Επιχειρηματίας, ΕΛΛΑΣ

Σταθόπουλος Ιωάννης, Φωτογράφος, ΕΛΛΑΣ

Σταθοπούλου Ευφροσύνη, Κοινωνική Λειτουργός, Επιχειρηματίας, ΕΛΛΑΣ

Σταμπολιάδης Ηλίας, Μηχανικός Μεταλλείων, Μεταλλουργός, ΕΜΠ, MSc, D.I.C. , PhD, τ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Στόκα Ευφροσύνη, Ιδ. Υπάλληλος, ΕΛΛΑΣ

Στούμπουλος Ιωάννης, Καθηγητής τμ.Φυσικής, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Σωτηροπούλου Γεωργία, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, ΕΛΛΑΣ

Ταμουρίδης Νικόλαος, Αντιστράτηγος (ε.α.)-Επίτιμος Ά Υπαρχηγός ΓΕΣ, ΕΛΛΑΣ

Τέντες Γιάννης – Καθηγητής Βιοχημείας Τμ. Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ [Ως Εβρίτης – κάτοικος που είδα το δάσος να χάνεται μπροστά στα μάτια μου – έχω να πω ότι ο τόπος μας έχει παραδοθεί αμαχητί στα θηρία που κυνηγούν το κέρδος και σωρεύουν πλούτο πριονίζοντας το κλαδί όπου κάθονται.]

Τσιώτας Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Φόρογλου Περικλής, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΕΛΛΑΣ

Φυτρολάκης Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ΕΛΛΑΣ

Φώσκολος Αντώνης, Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΛΑΣ

Χαϊτίδης Ευγένιος, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., τ. Νομάρχης Θεσσαλονίκης, τ.Περιφερειάρχης Ηπείρου, τ. Βουλευτής (1993 – 2007), τ. Πρόεδρος της Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, τ . Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας των Κοινοβουλιών Ελλάδος – Ιαπωνίας (2004 – 2007)

Μέλος του Δ.Σ. (Έφορος – Συντονιστής) του Ιδρύματος ΤΑΜΑ του ΕΘΝΟΥΣ, ΕΛΛΑΣ

Χαρατσή – Γιωτάκη Ελένη, πρώην Καθηγήτρια Παθολογίας Παν/μιου Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ

Χατζηιωάννου Πολυξένη- Κατερίνα, Νηπιαγωγός, ΕΛΛΑΣ

Χατζόπουλος Ιωάννης Ν., MSCE, PhD, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου CSUF (USA), Μυτιλήνη, ΕΛΛΑΣ

Χιντήρογλου Χαρίτων Σαρλ, Kαθηγητής Βιολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ΕΛΛΑΣ

Χρυσανθόπουλος Λεωνίδας, Πρέσβυς επί τιμή, ΕΛΛΑΣ

Ψαρούλη Αικατερίνη, πρώην Κοινωνική Λειτουργός, ΕΛΛΑΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. =============================

Δρ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ, Διεθνολόγος, Μόν. Λέκτωρ, Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., Περιφ.Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Τομεάρχης, πρ.Πρόεδρος του Περιφερ. Συμβουλίου ΚΜ. , πρ. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης. ΕΛΛΑΣ

ΕΥΜΟΙΡΙΔΟΥ Ευγενία, ΕΛΛΑΣ

Μαθιουδάκης. Ιωάννης, ΕΛΛΑΣ

Ιωάννα Μαλαγαρδή. Δρ. Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, ΕΛΛΑΣ
2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ που δημοσιεύσατε την επιστολή μας. Οι τοπικές κοινωνίες αγωνίζονται να σώσουν τα δάση τους από τις ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όμως χρειάζονται υποστήριξη. Αν δεν ξεσηκωθεί όλος ο λαός, η ανάλγητη παρούσα κυβέρνηση (όπως και οι πρόσφατες κυβερνήσεις) θα μας αγνοήσουν. Σε τι να ελπίζει κανείς όταν πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η κυρία που εισηγήθηκε να επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα στα δάση, ακόμα και σε καμένα δάση και προστατευόμενες περιοχές. Η χώρα μας κατέστρεφεται και πρέπει να βρούμε τρόπους να τη σώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΚΑΜΕΝΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ, ΠΑΛΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΘΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΔΑΣΗ, ΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ, ΕΙΤΕ ΚΑΜΕΝΑ - ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

    ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τις ΦΩΤΙΕΣ στην Ελλάδα - Η ΠΡΑΣΙΝΗ Ανάπτυξη που έγινε ΜΑΥΡΗ και ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ !!!
    https://youtu.be/OrlWwwgRpyA

    ΑπάντησηΔιαγραφή