Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΡΕΛΟΚ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗΝ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

ΤΟ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ


Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί το ΥΠΕΞ σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιλέξει την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Γάζα. 

Με μία ανακοίνωση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών το ΥΠΕΞ «εξηγεί» ότι με αυτή τη στάση της η κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε…ισορροπίες!!! 

Το κακό είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταγράφονται όπως είναι φυσικό ως «ελληνικές θέσεις» και το κόστος τους δεν θα το πληρώσει η κυβέρνηση αλλά η χώρα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ όπως μεταδίδεται από το ΑΠΕ για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).1 σχόλιο:

  1. νομιζω πως η καταγωγη-του αφορισμενου προσδιοριζει ακριβως το γιατι δεν ψηφισε η ελλδα-[και Ο Χ Ι Η Ε Λ Λ Α Σ Τ Ω Ν Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν]- θετικα για την Γαζα μαζι με το ανδρεικελο υπεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή