Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΚΗΡΥΞΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ «Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ»

3 ΒΙΝΤΕΟ





Γράφει ο Jacob Nordangård


 Στο τελευταίο μου άρθρο έγραψα για την ιστορία και το στόχο της Λέσχης της Ρώμης. Ανέφερα ότι τώρα είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της κήρυξης μιας «Πλανητικής Έκτακτης Ανάγκης». Αυτό πιθανότατα θα είναι το έναυσμα για το στήσιμο μιας επιστημονικής δικτατορίας.

Η ιδέα της κήρυξης έκτακτης ανάγκης προτάθηκε για πρώτη φορά στο Club of Rome από τον Βρετανό σύμβουλο και ψυχοθεραπευτή David Wasdell το 2005.


Το Χρονικό του Φάρου – Jacob Nordangård, PhD είναι μια έκδοση που υποστηρίζεται από αναγνώστες. Για να λαμβάνετε νέες αναρτήσεις και να υποστηρίζετε τη δουλειά μου, σκεφτείτε να γίνετε δωρεάν ή επί πληρωμή συνδρομητής.




Ο Wasdell, με εκπαίδευση από το Tavistock Institutte, είχε γράψει ένα έγγραφο με τίτλο Global Warning που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8 στο Gleneagles το 2005, με αποστολή να φέρει το ζήτημα του κλίματος ψηλότερα στην πολιτική ατζέντα.


Έχουμε ένα στενό παράθυρο που απομένει για να εμπλακούμε σε παγκόσμιο στρατηγικό σχεδιασμό και κινητοποίηση, ακολουθούμενο από το πολύ πενήντα χρόνια για να επιτύχουμε τη μετάβαση, να μειώσουμε τη χρήση πόρων, να τερματίσουμε την άδικη συσσώρευση κεφαλαίου και να σταθεροποιήσουμε και να ξεκινήσουμε τη μακροπρόθεσμη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Wasdell προσκλήθηκε στη συνέχεια από τον πρόεδρο της Λέσχης της Ρώμης, πρίγκιπα El Hassan bin Talal, να κάνει μια ομιλία στο ετήσιο συνέδριό τους στο Norfolk της Βιρτζίνια.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός αντίκτυπος, ο Wasdell τους συμβούλεψε:

Αναγνωρίστε ότι τώρα υπάρχει κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης


Δηλώστε ότι το υπερβολικό CO2 είναι μια οικολογική τοξίνη [!] με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια βιόσφαιρα


Ανάπτυξη και επιχειρησιακή εφαρμογή μιας στρατηγικής έκτακτης ανάγκης για τη μετάβαση της παγκόσμιας κοινωνίας μας προς μια οικονομία μηδενικών ή αρνητικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εντός του συντομότερου δυνατού χρονοδιαγράμματος


Ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία των αποτελεσματικότερων θεσμικών μέσων για τη διαχείριση της μετάβασης.

Ο Wasdell, ο οποίος έγινε σύμβουλος του Αλ Γκορ,συνεργάστηκε επίσης στενά με το Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ (PIK) και τον διευθυντή του και μέλος της Λέσχης της Ρώμης Hans Joachim Schellnhuber για την ανάπτυξη της έννοιας των σημείων ανατροπής στο κλιματικό σύστημα.

Αυτή η έννοια ενσωματώθηκε στο πλαίσιο των πλανητικών ορίων, το οποίο αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία του Johan Rockström στο της Κέντρο Ανθεκτικότητας Στοκχόλμης και εισήχθη στο άρθρο "Ένας ασφαλής χώρος λειτουργίας για την ανθρωπότητα" το 2009. Αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Schellnhuber και την PIK.

Τα πλανητικά όρια είναι ένα πλαίσιο για να «περιγράψει τα όρια στις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο σύστημα της Γης». Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, λέγεται ότι προκαλεί διαδοχικά σημεία ανατροπής που οδηγούν σε «μεγάλης κλίμακας απότομες ή μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλαγές». Για να αποφευχθεί αυτό το πιθανό σενάριο, θεωρείται απαραίτητος ο έλεγχος του πληθυσμού από πάνω προς τα κάτω.




Ο Rockström, ένας Σουηδός γεωπόνος, είχε κυνηγηθεί το 2004 από τον πρώτο πρόεδρο της IPCC Bert Bolin για να υπηρετήσει ως διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης Κέντρου Ανθεκτικότητας της Στοκχόλμης και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Κέντρο Ανθεκτικότητας της Στοκχόλμης το 2007. Το τελευταίο ινστιτούτο, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, είχε συσταθεί από το Σουηδικό Ίδρυμα Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Έρευνας (MISTRA) με αποστολή την ανάπτυξη στρατηγικών για την αειφόρο διακυβέρνηση και τη διαχείριση των οικολογικών και κοινωνικών συστημάτων. Ο Rockström αργότερα διαδέχθηκε τον Hans Joachim Schellnhuber ως κοινός διευθυντής του PIK το 2018.


Το πλαίσιο των πλανητικών ορίων παρουσιάστηκε από την Rockström στην Παγκόσμια Συνέλευση της Λέσχης της Ρώμης στο Άμστερνταμ τον Οκτώβριο του 2009, με τη συμμετοχή της βασιλικής προστάτιδάς τους βασίλισσας Βεατρίκης της Ολλανδίας και επίτιμου μέλους Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Χορηγοί ήταν η Philips, η Royal Dutch Shell και η KLM.


Το πλαίσιο συμπεριλήφθηκε στην έκθεση της Λέσχης της Ρώμης Bankrupting Nature, που συντάχθηκε από τον Johan Rockström και τον πρώην πρόεδρο της Λέσχης της Ρώμης Anders Wijkman, και έγινε μέρος του of Rome και του PIK Σχεδίου Πλανητικής Έκτακτης Ανάγκης του Clubτο 2019. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η Πλανητική Συνεργασία Έκτακτης Ανάγκης με περισσότερους από 300 εταίρους σε όλο τον κόσμο.




Τα σχέδια αυτά έχουν πλέον καρποφορήσει. Πριν από λίγες εβδομάδες, έγινε μια δήλωση από την Επιτροπή Κλιματικής Διακυβέρνησης στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου και την Εβδομάδα Κλίματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.




Η επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει τη σημερινή πρόεδρο της Λέσχης της Ρώμης, Sandrine Dixson-Declève, και τον Johan Rockström, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα του μέλλοντος – εκτός αν λάβουμε αποφασιστικά μέτρα.


Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια βαθύτερη πλανητική έκτακτη ανάγκη – και βρίσκεται σε μια απερίσκεπτη πορεία προς την καταστροφική κλιματική αλλαγή – έχοντας ήδη υπερβεί τα έξι από τα εννέα επιστημονικά προσδιορισμένα πλανητικά όρια. 

Η συνεχής αποτυχία αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών αυτής της έκτακτης ανάγκης –όπως οι οικονομίες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, η σπατάλη/υπερκατανάλωση πόρων και η καταστροφή της φύσης– θα έχει περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα, προκαλώντας δυνητικά μη αναστρέψιμα σημεία ανατροπής, με επικίνδυνες συνέπειες για πλανητική σταθερότητα, τόσο κοινωνική όσο και οικολογική. 

Απαιτείται τώρα μια προσέγγιση σε όλο το σύστημα για την επίλυση της κλιματικής κρίσης, διασφαλίζοντας αξιόπιστη διακυβέρνηση του κλίματος και των πλανητικών συνόρων για τη Γη στο σύνολό της.

Λόγω αυτών των υποτιθέμενων κρίσεων, η Επιτροπή συνιστά «τολμηρά και συγκεκριμένα βήματα για να καταλυθεί μια αλλαγή στην παγκόσμια διακυβέρνηση» στην προσεχή έκθεσή της Governing Our Planetary Emergency, η οποία θα δημοσιευτεί σε συνδυασμό με τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28) τον Νοέμβριο του 2023 .

Η Επιτροπή Διακυβέρνησης για το Κλίμα ιδρύθηκε από το Σουηδικό Ίδρυμα Global Challenges στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διακυβέρνησης των Ηνωμένων Εθνών 75, 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2020, και διευθύνεται από την πρώην Πρόεδρο της Ιρλανδίας Mary Robinson από το The Elders and Club of Madrid με τον Johan Rockström και τον πρώην Πρόεδρο του Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ María Fernanda Espinosa ως συμπρόεδρος. Υποστηρικτές περιλαμβάνουν το Club of Madrid, το Stimson Center και το The Rockefeller Foundation.





Ο πρώην πρόεδρος της Λέσχης της Ρώμης που παρενέβη προσπαθώντας να αποτρέψει την έγκριση της διατριβής μου είναι ένας «συνεισφέρων εμπειρογνώμονας».

Η CGC δηλώνει ότι «το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης δεν είναι καλά εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει την πλανητική μας έκτακτη ανάγκη, η οποία τώρα περιλαμβάνει την «πολυκρίση», συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των διεθνών συγκρούσεων, της οικονομικής αστάθειας, της παγκόσμιας ανισότητας και του κινδύνου πανδημίας και ανάκαμψης». Ο νέος όρος «πολυκρίση» χρησιμοποιήθηκε συχνά σε συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2023.




Για να χειριστεί αυτή την «πολυκρίση», η CGC ζητά «αρμόδια» ηγεσία κρίσεων.


Εξουσιοδοτημένοι με νέες αρχές, τα σημερινά και τα νέα διεθνή όργανα διακυβέρνησης πρέπει να ασκήσουν ικανή ηγεσία κρίσεων, αναπτύσσοντας και αναπτύσσοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης και μια νέα γενιά αποτελεσματικών πολιτικών, επιδιώκοντας παράλληλα μια πιο δίκαιη κατανομή των πόρων. 

Επιπλέον, τα επιστημονικά όρια δεν είναι διαπραγματεύσιμα, αλλά πρέπει να οδηγούν και να ενημερώνουν θεμελιωδώς τη συλλογική μας δράση και τα συστήματα διαχείρισης.

Για να τεθούν σε κίνηση αυτές οι «νέες αρχές και δυνατότητες», η επιτροπή προτείνει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να κηρύξει πλανητική έκτακτη ανάγκη στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος στις 22-23 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πρέπει να κηρύξει μια παγκόσμια πλανητική έκτακτη ανάγκη στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος το 2024, η οποία ενισχύεται σε παρόμοιες δηλώσεις από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τους περιφερειακούς φορείς και τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια, η επιτροπή προτείνει να επεξεργαστεί την προτεινόμενη Πλατφόρμα Έκτακτης Ανάγκης από τους Γενικούς Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών «για τον σχεδιασμό και τη σύγκληση μιας διυπηρεσιακής, διακυβερνητικής Πλανητικής Πλατφόρμας Έκτακτης Ανάγκης για να συγκεντρώσει κατακερματισμένες διεθνείς θεσμικές δομές και να αναπτύξει ένα Πλανητικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για επείγουσα, συντονισμένη δράση. με συνδεδεμένα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Περιγράφω την Πλατφόρμα Έκτακτης Ανάγκης στο παρακάτω άρθρο.

·
21 ΜΑΡ



Αυτή η πλατφόρμα, που αποτελείται από διακυβερνητικούς, κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, «θα σχεδιάζει και θα συνεργάζεται για επείγουσα δράση σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου πακέτου απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Η επιτροπή επισημαίνει ότι η υπέρβαση των πλανητικών ορίων πρέπει να έχει συνέπειες.


Τα παγκόσμια πρότυπα ασφάλειας θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις σοβαρές συνέπειες της υπέρβασης των κλιματικών/πλανητικών ορίων, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της κλιματικής πολιτικής του Παγκόσμιου Νότου και όλων των λαών.

Εξαιτίας αυτού, καλούν για «θαρραλέα ηγεσία από πάνω προς τα κάτω σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με γενικευμένη πίεση και δέσμευση των πολιτών από κάτω προς τα πάνω, για να καταλύσουν θεμελιώδεις μετασχηματισμούς».

Μερικές από τις άλλες προτάσεις στη δήλωση περιλαμβάνουν:

Ένας Παγκόσμιος Οργανισμός Περιβάλλοντος


Ένα Διεθνές Δικαστήριο για το Περιβάλλον


Θεσμική μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος
Rockefeller Σύμβουλοι Φιλανθρωπίας Global Commons Συμμαχία



Στο παρασκήνιο, μια άλλη στενά συνδεδεμένη πρωτοβουλία έχει αναπτυχθεί για την εκτέλεση του προδιαγεγραμμένου μετασχηματισμού. Το 2019 η Global Commons Alliance ξεκίνησε στη Σιγκαπούρη από τους Rockefeller Philanthropy Advisors με αποστολή «να κινητοποιήσει πολίτες, εταιρείες, πόλεις και χώρες για να επιταχύνουν την αλλαγή των συστημάτων και να γίνουν καλύτεροι φύλακες των παγκόσμιων κοινών».



Οι στρατηγικές τους προτεραιότητες είναι να αλλάξουν μυαλά, δράσεις και συστήματα προκειμένου να διαφυλάξουν τα παγκόσμια κοινά αγαθά και να «ανακτήσουν την πλανητική σταθερότητα». Είναι έτοιμοι να δράσουν γρήγορα όταν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Μέχρι το 2025, το πραγματικό μέγεθος των πολύπλευρων μετασχηματισμών που χρειαζόμαστε για να διαφυλάξουμε τα παγκόσμια κοινά αγαθά θα είναι καλά κατανοητό. Οι βασικοί παράγοντες θα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, πού τα πράγματα είναι πιο επείγοντα και θα αναλάβουν δράση που πυροδοτεί και διατηρεί μετασχηματιστικές αλλαγές προκειμένου να προστατεύσουν τα παγκόσμια κοινά.

Η φιλοσοφία τους βασίζεται στο Πλαίσιο Πλανητικών Ορίων του Rockström.

Οι 70+ εταίροι περιλαμβάνουν το Club of Rome, το PIK, το WEF και το WRI, με την υποστήριξη ενός "Investor Collaborative" που αποτελείται μεταξύ άλλων από το ελβετικό MAVA Foundation, το ολλανδικό ίδρυμα Porticus και το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Rockström είναι μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της Global Commons Alliance και ηγείται της "Alliance Component" The Earth Commission με αποστολή να καθορίσει "ασφαλή και δίκαια όρια για τους ανθρώπους και τον πλανήτη".

Αυτό είναι ένα γράφημα από το βιβλίο μου The Digital World Brain (υπό μετάφραση στα αγγλικά), που απεικονίζει τη φόρμουλά τους για τον «μετασχηματισμό συστημάτων».




Είναι συνταγή για Επιστημονική Δικτατορία. Για να παραθέσω τη «δέκατη εντολή» για τους κατεδαφισμένους πλέον Georgia Guidestones:


Μην είστε καρκίνος στη Γη – Αφήστε χώρο για τη φύση – Αφήστε χώρο για τη φύση.

Μου θυμίζει επίσης ένα έγγραφο από τη Γραμματεία της Παγκόσμιας Τάξης που αποκάλυψε ο George Hunt κατά τη διάρκεια μιας «Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη για την παροχή ευρείας δημόσιας συζήτησης και υποστήριξης για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη» στο Des Moines, στις 22 Σεπτεμβρίου 1991.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία των Αγγλοσαξονικών Μεγάλων Εθνικών Δυνάμεων, θα αποφασίσει ότι στο εξής το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώνει όλα τα έθνη ότι η κυριαρχία του στον πληθυσμό έχει τελειώσει, ότι όλα τα έθνη έχουν ποσοστώσεις για ΜΕΙΩΣΗ σε ετήσια βάση, οι οποίες θα επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιλεκτικό ή πλήρη εμπάργκο πίστωσης. είδη εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων, ή με στρατιωτική δύναμη, όταν απαιτείται.

Αυτό έχει πλέον μετονομαστεί σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.


Θα εμβαθύνω περισσότερο στην Global Commons Alliance σε ένα επόμενο άρθρο. Αναφέρω επίσης την επιρροή τους στην παρουσίασή μου "Shaping the Future Agenda – The Digital World Brain" από το Stavanger.




Διαβάστε περισσότερα για το Club of Rome στο Rockefeller – Ελέγχοντας το παιχνίδι. Η δεύτερη έκδοση θα κυκλοφορήσει από την Skyhorse Publishing, στις 28 Νοεμβρίου.

Προπαραγγείλετε εδώ

Το βιβλίο είναι επίσης διαθέσιμο στα πολωνικά και τα γαλλικά. Η σουηδική έκδοση έχει εξαντληθεί.

Τα υπόλοιπα βιβλία μου μπορούν να αγοραστούν στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.




www.apollo-gaia.org/A-GProjectDevelopment.pdf


Rockström, J., Steffen, W., Noone, Κ. κ.ά. Ένας ασφαλής χώρος λειτουργίας για την ανθρωπότητα. Φύση 461, 472–475 (2009). https://doi.org/10.1038/461472a


www.slideshare.net/Eurotopia/assembly-programme


globalgovernanceforum.org/wp-content/uploads/2023/09/Governing-our-Planetary-Emergency-CGC-Statement-UNGA-v2.pdf


www.weforum.org/agenda/2023/01/polycrisis-global-risks-report-cost-of-living/


globalcommonsalliance.org/about/


archive.org/details/GeorgeHuntUncedEarthSummit1992cobdenClubsPapersaldousHuxleythe_125/2-1-unUncedEarthSummit1992ByGeorgeHunt..mp4




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου