Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

TO ΣHMEΡINΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΠΟΥ "ΤΑ ΨΑΛΕΙ" ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΕΒΡΑΙΟΥΣ

 

Ο ΔΡ. ΓΚΑΜΠΟΡ ΜΑΤΕ ΛΕΕΙ ΚΑΥΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ...

ΒΙΝΤΕΟ


Ως Εβραίος νεαρός που μεγάλωνε στη Βουδαπέστη, ένα βρέφος που επέζησε της γενοκτονίας των Ναζί, με στοίχειωνε για χρόνια μια ερώτηση που αντηχούσε στον εγκέφαλό μου με τέτοια δύναμη που μερικές φορές το κεφάλι μου γύριζε: «Πώς ήταν δυνατόν; Πώς θα μπορούσε ο κόσμος να έχει αφήσει τέτοιες φρικαλεότητες;» Ήταν μια αφελής ερώτηση, αυτή ενός παιδιού. 

Ξέρω καλύτερα τώρα: αυτή είναι η πραγματικότητα. Είτε στο Βιετνάμ είτε στη Ρουάντα είτε στη Συρία, η ανθρωπότητα στέκεται δίπλα είτε συνένοχα είτε ασυνείδητα είτε αβοήθητα, όπως κάνει πάντα.

 Στη Γάζα σήμερα βρίσκουμε τρόπους να δικαιολογήσουμε τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία, τον αφανισμό οικογενειών στο δείπνο, τη δολοφονία προεφηβικών παιδιών που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μια παραλία.

 Στο Ισραήλ-Παλαιστίνη το ισχυρό κόμμα έχει καταφέρει να αυτοχαρακτηριστεί ως θύμα, ενώ αυτοί που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται γίνονται οι θύτες. «Δεν τους νοιάζει η ζωή», λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη συνοδεία των Ομπάμα και των Χάρπερ αυτού του κόσμου.

 «Εμείς (είμαστε αυτοί που δεν τους νοιάζει η ζωή). Νετανιάχου, εσένα  που με χειρουργική ακρίβεια σφάζεις αθώους, νέους και ηλικιωμένους, εσύ που αποκλείεις βάναυσα τη Γάζα για χρόνια, λιμοκτονώντας την από τα απαραίτητα, εσύ που στερείς από τους Παλαιστίνιους όλο και περισσότερο τη γη τους, το νερό τους, τις καλλιέργειές τους, τα δέντρα τους — σε νοιάζει η ζωή; 

Δεν υπάρχει καμία κατανόηση της Γάζας εκτός πλαισίου —πύραυλοι της Χαμάς ή αδικαιολόγητες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων— και αυτό το πλαίσιο είναι η μεγαλύτερη σε εξέλιξη επιχείρηση εθνοκάθαρσης των τελευταίων και των παρόντων αιώνων, η συνεχιζόμενη προσπάθεια καταστροφής του παλαιστινιακού έθνους. 

Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν σήραγγες; Το ίδιο έκαναν και οι ήρωές μου, οι κακοοπλισμένοι μαχητές του Γκέτο της Βαρσοβίας. 

Σε αντίθεση με το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι δεν διαθέτουν ελικόπτερα Apache, κατευθυνόμενα drones, μαχητικά τζετ με βόμβες, πυροβολικό που καθοδηγείται με λέιζερ. 

Από ανίκανη περιφρόνηση, εκτοξεύουν ανίκανους πυραύλους, προκαλώντας τρόμο στους αθώους Ισραηλινούς αλλά σπάνια σωματική βλάβη. 

Με μια τέτοια μεγάλη ανισορροπία δυνάμεων, δεν υπάρχει ισοδυναμία ενοχής. 

Το Ισραήλ θέλει ειρήνη; Ίσως, αλλά όπως τόνισε ο βετεράνος Ισραηλινός δημοσιογράφος Gideon Levy, δεν θέλει μια δίκαιη ειρήνη. Κατοχή και υφέρπουσα προσάρτηση, απάνθρωπος αποκλεισμός, καταστροφή ελαιώνων, αυθαίρετες φυλακίσεις χιλιάδων, βασανιστήρια, καθημερινή ταπείνωση αμάχων, κατεδαφίσεις σπιτιών: 

Αυτές δεν είναι πολιτικές συμβατές με οποιαδήποτε επιθυμία για δίκαιη ειρήνη. 


Στο Τελ Αβίβ ο Γκίντεον Λέβι κυκλοφορεί τώρα με έναν σωματοφύλακα, το τίμημα του να λες την αλήθεια. Έχω επισκεφθεί τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Είδα παλαιστινιακές οικογένειες πολλών γενεών να κλαίνε στα νοσοκομεία γύρω από τα κρεβάτια των τραυματιών τους, στους τάφους των νεκρών τους. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που δεν νοιάζονται για τη ζωή. 

Είναι σαν εμάς — Καναδοί, Εβραίοι, όπως όλοι: γιορτάζουν τη ζωή, την οικογένεια, την εργασία, την εκπαίδευση, το φαγητό, την ειρήνη, τη χαρά. 

Και είναι ικανοί για μίσος, μπορούν να κρύβουν εκδίκηση στις καρδιές, όπως και εμείς. Θα μπορούσε κανείς να συζητήσει λεπτομέρειες, ιστορικές και τρέχουσες, πέρα ​​δώθε. Από τις μέρες μου ως νεαρός Σιωνιστής και, αργότερα, ως μέλος των Εβραίων για μια Δίκαιη Ειρήνη, το έκανα συχνά. 

Παλιά πίστευα ότι αν οι άνθρωποι γνώριζαν τα γεγονότα, θα άνοιγαν στην αλήθεια. Και αυτό ήταν αφελές. Αυτό το θέμα είναι υπερβολικά φορτισμένο με συναισθήματα. 

Όπως έχει επισημάνει ο πνευματικός δάσκαλος Έκχαρτ Τόλε, ο συσσωρευμένος αμοιβαίος πόνος στη Μέση Ανατολή είναι τόσο οξύς, «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αναγκάζεται να το κάνει σε έναν ατελείωτο κύκλο εγκλημάτων και τιμωριών».

«Οι ηγέτες του λαού υπήρξαν παραπλανητές, έτσι αυτοί που οδηγούνται έχουν μπερδευτεί», σύμφωνα με τα λόγια του προφήτη Ιερεμία. Οι φωνές της δικαιοσύνης και της λογικής δεν εισακούονται. Ο Νετανιάχου έχει τους λόγους του. Η Χάρπερ και ο Ομπάμα έχουν τα δικά τους. 

Και τι να κάνουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι; Προσεύχομαι να ακούσουμε τις καρδιές μας. Η καρδιά μου μου λέει ότι το «ποτέ ξανά» δεν είναι φυλετικό σύνθημα, ότι η δολοφονία των παππούδων μου στο Άουσβιτς δεν δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη απομάκρυνση των Παλαιστινίων, ότι η δικαιοσύνη, η αλήθεια, η ειρήνη δεν είναι φυλετικά προνόμια. 

Ότι το «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αδιαμφισβήτητο κατ' αρχήν, δεν επικυρώνει τη μαζική δολοφονία. Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκα με έναν από τους πιο αγαπημένους μου φίλους, έναν σύντροφο από τις σιωνιστικές μέρες και τώρα ομότιμο καθηγητή σε ένα ισραηλινό πανεπιστήμιο. Μιλήσαμε για όλα εκτός από την καθημερινή αγριότητα που απεικονίζεται στις τηλεοπτικές μας οθόνες. 

Και οι δύο φοβόμασταν τη μνησικακία που θα προέκυπτε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



 Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:

 Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)

 Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)

 Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια

   Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ), 

Ελληνικά ή Greek (κλικ).



ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου