Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΨΕΥΔΟΕΒΡΑΙΩΝ

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΧΑΖΑΡΙΑΣ, ΤΩΝ ΧΙΜΙΑΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΚΟΚ ΤΟΥΡΚ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

2 ΒΙΝΤΕΟ



Γράφει ο Matthew Ehret

Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε επίσης από τον συγγραφέα ως τάξη
ως μέρος της σειράς διαλέξεων RTF "The Renaissance Principle Across the Ages".

Με τις φωτιές ενός πιθανού παγκόσμιου πολέμου να ξεσπούν για άλλη μια φορά σε όλη τη Μέση Ανατολή και με την προφανή αντιεβραϊκή οργή να ενισχύεται σε ακραίο βαθμό, θα ήθελα να αφιερώσω λίγο χρόνο για να συνεχίσω ένα προηγούμενο δοκίμιο με τίτλο «Η ειρήνη της Βεστφαλίας ως μάθημα για την επίλυση θρησκευτικών πολέμων παρελθόντος, παρόντος ή μέλλοντος».

Ο σκοπός αυτής της έρευνας σχετικά με τη βαθιά δομή της ιστορικής δυναμικής που διαμορφώνει τον σημερινό κόσμο μας δεν είναι απλώς να ρομαντικοποιήσει περασμένες εποχές, αλλά να βοηθήσει στην αποσαφήνιση της δυναμικής αρχών που οι φεουδάρχες προσπαθούν εμμονικά να καταστρέψουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χιλιετιών. 

Αναφέρομαι εδώ στο επικίνδυνο ξέσπασμα της ειρήνης μέσω της συνεργασίας που τείνει να συμβαίνει μεταξύ θρησκευτικών αντιπάλων σε ατελείωτους πολέμους ανά τους αιώνες.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να πάω λίγο βαθύτερα στο μακρύτερο κύμα της ιστορίας που διαμορφώνει τη σημερινή συγκεχυμένη εποχή μας, ρίχνοντας μια ματιά στο Εβραϊκό Βασίλειο της Χαζαρίας (8-11ου αιώνα μ.Χ.).

Το να αφιερώσουμε χρόνο για να διερευνήσουμε αυτό το σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ιστορίας είναι επιπλέον σημαντικό, καθώς ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού της Κίνας αντιπροσωπεύει σήμερα τη μεγαλύτερη ελπίδα για ειρήνη μεταξύ διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά παγκοσμίως. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δρόμος του Μεταξιού εγκαινίασε μια ελπίδα για μια νέα εποχή λογικής μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και, όπως θα δούμε σύντομα, το Βασίλειο της Χαζαρίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια που ο Άγιος Αυγουστίνος αποκάλεσε Πόλη του Θεού πριν από μια χιλιετία.




Φιγούρα 1: Ο σημερινός Νέος Δρόμος του Μεταξιού

Το μυστήριο της Χαζαρίας στη σύγχρονη εποχή


Συνήθως καλά ενημερωμένοι αναγνώστες που συχνάζουν σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης είτε δεν έχουν ακούσει ποτέ για το εβραϊκό βασίλειο των Χαζάρων που κυριάρχησε στην κεντρική Ευρώπη, τη νότια Ρωσία και τον Καύκασο τον 7-10οth αιώνα είτε αν το έχουν ακούσει, τείνουν να πιστεύουν ότι αυτό το βασίλειο ήταν η πηγή όλων των κακών μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Πολλοί μελετητές τείνουν απλώς να αρνούνται όλες τις αποδείξεις ότι αυτό το εβραϊκό βασίλειο υπήρξε ποτέ.




Φιγούρα 2 Το Βασίλειο της Χαζαρίας

Θα ήθελα να υιοθετήσω μια νέα προσέγγιση σε αυτό το ανώμαλο ζήτημα της Χαζαρίας και του ευρύτερου ρόλου του Ιουδαϊσμού στην παγκόσμια ιστορία. Όχι μόνο ισχυρίζομαι ότι τα άφθονα στοιχεία μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι αυτό το Εβραϊκό Βασίλειο σίγουρα υπήρχε, αλλά όλα τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν το γεγονός ότι ήταν το ακριβώς αντίθετο από μια εστία για τον «κακό Εβραϊσμό των Ασκενάζι», όπως τόσοι πολλοί τεμπέληδες ερευνητές έχουν ισχυριστεί. 

Αντ 'αυτού, αυτή η έκθεση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το ξεχασμένο βασίλειο δεν ήταν μόνο ένα όμορφο φαινόμενο που ένωνε και τις τρεις μεγάλες Αβρααμικές θρησκείες κάτω από μια οικουμενική συμμαχία συνεργασίας για πάνω από έναν αιώνα, αλλά χρησίμευσε επίσης ως ακρογωνιαίος λίθος για τους πρόσφατα αναγεννημένους εμπορικούς δρόμους του Δρόμου του Μεταξιού που ένωσαν την Ασία με την Ευρώπη μέσω της δυναστείας των Κομφουκιανών Τανγκ (618-912 μ.Χ.).



Φιγούρα 3: Ο αρχαίος δρόμος του μεταξιού με εμπορική διαδρομή μέσω της Ρωσίας

Much of the following report was made possible by the pioneering work of historian Pierre Beaudry in his online book The Charlemagne Ecumenical Principle.

Under a primitive version of Samuel Huntington’s Clash of Civilizations doctrine, the Venetian Empire and the Ultramontane Church which were the heirs of the recently collapsed Roman oligarchy hated the rise of the Carolingian Empire under Charlemagne and the Augustinian humanist educational and economic reforms enacted during Charlemagne’s reign. More importantly, they hated the brilliant alliances Charlemagne oversaw alongside his co-thinker Harun al Rashid (Caliph of the Abassid Dynasty of Baghdad who ruled from 786-809 CE) and the new King Bulan of Khazaria who converted his kingdom to Judaism in the mid-8th century.




Εικόνα 4- Τέσσερις μεγάλοι οικουμενικοί ηγέτες (από αριστερά προς τα δεξιά): Καρλομάγνος, Harun al Rashid, βασιλιάς Bulan και αυτοκράτορας Xuanzong

Η τουρκική μεταστροφή στον Ιουδαϊσμό: Η οπτική γωνία της Κίνας


Το 578 μ.Χ., η τεράστια αυτοκρατορία των Γκοκ Τούρκων είχε επεκταθεί από τη Μογγολία, μέσω της Ευρασίας, μέχρι την Κριμαία στη σημερινή Ουκρανία. Η αυτοκρατορία που είχε προκύψει μόλις 30 χρόνια νωρίτερα έπαιξε σημαντικό διπλωματικό ρόλο στη διαμεσολάβηση των σχέσεων μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (της επιζήσασας ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και της προ-μουσουλμανικής Περσικής Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών.




Μέσα από μια σειρά γάμων με κορυφαίες πριγκίπισσες της βραχύβιας δυτικής δυναστείας Wei και της δυναστείας Northern Zhou της Κίνας (το 562 και το 568), κορυφαίοι Χαγάνοι των GokTurks έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της αναβίωσης των παλαιών εμπορικών δρόμων των διαδρόμων του Δρόμου του Μεταξιού που είχαν πέσει σε αταξία με την κατάρρευση της δυναστείας Han το 200 μ.Χ.

Με το θάνατο του τέταρτου ηγεμόνα (Τασπάρ Χαγάνου) το 586, οι αντιμαχόμενες φατρίες ανταγωνίστηκαν για τον έλεγχο και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος με αποτέλεσμα την τελική διάσπαση της αυτοκρατορίας σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Πριν από την εμφάνιση της δυναστείας των Τανγκ το 618, διάφορες αντίπαλες δυναστείες στην Κίνα θα ήταν επίσης ένας παράγοντας στην αταξία που εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ασία κατά τη διάρκεια αυτών των χαοτικών ετών.




Η Χαζαρία ιδρύθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 7ουth αιώνα από το δυτικό τουρκικό Χαγανάτο που είχε γίνει ανεξάρτητο από οποιαδήποτε υπακοή στην ανατολική τουρκική μητρική αυτοκρατορία, όταν το τελευταίο είχε ηττηθεί στρατιωτικά από τον αυτοκράτορα Taizong της δυναστείας Tang της Κίνας το 643 μ.Χ. Με την ήττα του Δυτικού Χαγανάτου (ο ανατολικός κλάδος είχε ηττηθεί από τον Λι Τζινγκ το 630), μόνο ο δυτικότερος κλάδος των Γκοκτούρκων παρέμεινε στη Χαζαρία.

Με αυτή τη νίκη του 643, ο Κινέζος αυτοκράτορας έγινε "Tengri Khagan" (Ουράνιος Βασιλιάς), ανώτατη εξουσία πάνω σε όλους τους Τούρκους. 100.000 Τούρκοι μετανάστευσαν στη συνέχεια στο εξαιρετικά εκτεταμένο βασίλειο της Κίνας και 10.000 τουρκικές ελίτ εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα. Επιστολές από διάφορους Τούρκους ηγέτες προς την αυλή των Τανγκ μέχρι το 741 μ.Χ. συνέχισαν να αναγνωρίζουν τους αυτοκράτορες της Κίνας ως «Ουράνιο Χαγάνο».

Ο κομφουκιανισμός εξαπλώθηκε ηλεκτρικά σε ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο και οι πρόσφατα ανεξάρτητοι Τούρκοι της δύσης δημιούργησαν γρήγορα μια πολύ ανεπτυγμένη κεντρική κυβέρνηση στη Χαζαρία, της οποίας η οικονομία θα βασιζόταν κυρίως στην αλιεία και τη γεωργία. 

Η Χαζαρία έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος του Δρόμου του Μεταξιού με κύριες διαδρομές του Δρόμου του Μεταξιού της Στέπας που πήγαιναν ανατολικά-δυτικά πάνω από την ξηρά από την επικράτεια των Ουιγούρων στα ανατολικά προς τη δυτική Κριμαία και γραμμές εξαγωγής / εισαγωγής κατά μήκος των ποταμών Δνείπερου, Ντον και Βόλγα που τροφοδοτούσαν την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Χαζαρία κατείχε επίσης τη ζωτική εμπορική διαδρομή Βορρά-Νότου κατά μήκος του Βόλγα από τη Σκανδιναβία μέσω της Κεντρικής Ρωσίας στο Ισλαμικό Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν. Δεδομένου ότι οι βενετικοί πόλεμοι με το Ισλάμ καθιστούσαν αδύνατο το μεσογειακό εμπόριο και επίσης καθιστούσαν ανασφαλές για τους χριστιανούς ή τους μουσουλμάνους εμπόρους να μετακινούνται ο ένας μέσω των εδαφών του άλλου, αυτός ο χαζαρικός δρόμος ήταν ζωτικής σημασίας και ο ρόλος των Εβραίων απαραίτητος για το εμπόριο.

Ανωμαλίες των Εβραίων Χαζάρων

Το γεγονός ότι η Χαζαρία ιδρύθηκε από Τούρκους με ισχυρό δεσμό με την Κίνα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κατά την αξιολόγηση αυτού του γεγονότος, πρέπει να έχουμε κατά νου τρία σημαντικά γεγονότα:

1) Αμέτρητοι μελετητές έχουν σημειώσει την ισχυρή κομφουκιανική φιλοσοφία ενσωματωμένη στο δυτικό τουρκικό Χαγανάτο που ίδρυσε το Βασίλειο της Χαζαρίας πριν από τη μεταγενέστερη μεταστροφή του βασιλιά Μπουλάν στον Ιουδαϊσμό κάποια στιγμή γύρω στο 750 μ.Χ. Παρόλο που ήταν σαμανιστές, η κομφουκιανική αρχή της Εντολής του Ουρανού ήταν μια βασική πεποίθηση των Χαζάρων Τούρκων.

2) Η παρουσία των Εβραίων στην Κίνα εκείνη την εποχή ήταν ανώμαλα μεγάλη με την πρώτη καταγεγραμμένη εισροή Εβραίων να συμβαίνει το 618 μ.Χ. με την έναρξη της δυναστείας των Τανγκ. Καθώς ο αυτοκράτορας των Τανγκ αναβίωσε τους εμπορικούς δρόμους του Δρόμου του Μεταξιού που είχαν καταρρεύσει μετά την πτώση της δυναστείας των Χαν το 200 μ.Χ., Βουδιστές, Ινδουιστές, Νεστοριανοί Χριστιανοί, Ζωροάστρες, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι συνέρρευσαν στην Κίνα. 

Αυτή ήταν μια ιδιαίτερα θετική ανάσα καθαρού αέρα για τους Εβραίους, όπως δήλωσε ο καθηγητής Pan Guang: «θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα τοπικά έθιμα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους... Στην εκπαίδευση, την εργασία, την αγορά και πώληση γης, το γάμο και το δικαίωμα μετακίνησης, απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα και μεταχείριση με τους Κινέζους Χαν. Ποτέ δεν αντιμετώπισαν διακρίσεις».

Αυτή η ανεκτική κινεζική πολιτική βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με τις διώξεις και οι αναγκαστικοί προσηλυτισμοί είχαν τρέξει ανεξέλεγκτα σε όλη τη Δύση. Κύριοι κατήγοροι της βίας κατά των Εβραίων εκείνη την εποχή καθοδηγούνταν από τους αυτοκράτορες Ηράκλειο (610-641), Ιουστινιανό Β ́ (685-695), Λέοντα Γ ́ (717-741) και Ρωμανό Α ́ (920-944) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μεγάλο μέρος αυτής της δίωξης προήλθε λιγότερο από θρησκευτικούς λόγους και περισσότερο από γεωπολιτικούς, καθώς η μεταστροφή του προηγούμενου Εβραϊκού Χιμαριτικού Βασιλείου στον Ιουδαϊσμό το 380 μ.Χ. διατάραξε τα βυζαντινά συμφέροντα για τον έλεγχο ενός ζωτικού ναυτιλιακού διαδρόμου (το στενό Bab el-Mandeb) στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της σημερινής Υεμένης. Σωστά, μεταξύ 380 και 525 μ.Χ., ένα μεγάλο βασίλειο που καταλάμβανε όλη την Υεμένη και μεγάλες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας ήταν... Εβραϊκό. 

Οι σωζόμενες αφηγήσεις της δυναστείας των Χιμιαριτών είναι τόσο σπάνιες όσο αυτές της Χαζαρίας, αλλά αν οι αφηγήσεις του χριστιανού ιερέα Συμεών της Μπεθ Αρσάμ που έζησε στις αρχές του 6ου αιώνα είναι αληθινές, τότε φαίνεται ότι ένας ηγέτης των Χιμιαριτών ονόματι Γιουσούφ (Ιωσήφ) είχε ξεκινήσει πραξικόπημα το 524 ακολουθούμενο από δίωξη των χριστιανών που ζούσαν μέσα και γύρω από την Υεμένη. Αυτή η επίθεση εναντίον των Χριστιανών (αν ήταν αλήθεια) είχε ως αποτέλεσμα έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εξόντωσης του Γιουσούφ και το τέλος του βασιλείου των Χιμιαριτών.



3) Η κύρια ομάδα σε αυτή την πρώιμη φάση των ανανεωμένων δρόμων του Δρόμου του Μεταξιού ήταν Εβραίοι Ραδανίτες έμποροι που προέρχονταν από την πόλη Ραντχάν στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Πέρση λόγιο al Masudi (896-956), αυτοί οι Εβραίοι έμποροι μιλούσαν αραβικά, ελληνικά, περσικά, σλαβικά, ισπανικά και φράγκικα και σύμφωναth με τον γεωγράφο του 9ου αιώνα Ibn Khurdabhe, υπήρχαν τέσσερις ραδανικοί εμπορικοί δρόμοι που συνέδεαν την Ευρώπη με την Κίνα. 

Ο πρωταρχικός και πιο ενεργός διάδρομος που κινούνταν μέσω της Μέσης Ανατολής και προς την Ευρώπη ήταν ο «Δρόμος του Μεταξιού της Στέπας», μεγάλο μέρος του οποίου υπό τη δικαιοδοσία της Χαζαρίας.
Οικουμενική Εβραϊκή, Χριστιανική, Μουσουλμανική, Κομφουκιανική Συμμαχία

Ο Al Masudi ανέφερε στα Λιβάδια του Χρυσούότι οι Εβραίοι Χαζάροιείχαν δημιουργήσει μια απίστευτη στρατιωτική συμμαχία με την ισλαμική δυναστεία των Αββασιδών, η οποία προμήθευσε στρατό 10 000 μουσουλμάνων στρατιωτών στους Εβραίους Χαζάρους υπό τον όρο ότι αν κάποιος μελλοντικός εβραίος ηγέτης κηρύξει πόλεμο στο Ισλάμ, αυτός ο στρατός θα πολεμήσει για το Ισλάμ! 

Αυτή η απίστευτη προστασία ήταν μια δημιουργική πλευρά που ένωσε τα προσωπικά συμφέροντα και των δύο πολιτισμών με τρόπους που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την ενορχηστρωμένη αυτοκρατορική σύγκρουση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Χαζαρίας ήταν το μοναδικό δικαστικό της σύστημα, το οποίο αντιπροσώπευε σοφά τις διαφορετικές θρησκείες που αναζητούσαν καταφύγιο σε αυτή την εβραϊκή γη. Η Χαζαρία είχε γίνει γνωστή για την ανοχή και το άνοιγμά της (η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ένα μείγμα χριστιανών, μουσουλμάνων και παγανιστών, αν και ο βασιλιάς και η αυλή του ήταν εβραϊκοί).

 Ο Πέρσης ιστορικός του 10ου αιώνα Abu al-Istakhri περιέγραψε το Ανώτατο Δικαστήριο των Χαζάρων, του οποίου οι δικαστές αποτελούνταν από δύο Χριστιανούς, δύο Μουσουλμάνους, δύο Εβραίους και έναν Παγανιστή δηλώνοντας: «Ο βασιλιάς έχει 7 δικαστές [hukkan] από τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους και τους ειδωλολάτρες. Όταν οι άνθρωποι έχουν μια αγωγή, είναι αυτοί που την κρίνουν. Τα κόμματα δεν πλησιάζουν τον ίδιο τον βασιλιά, αλλά μόνο αυτούς τους δικαστές».

Η δυναστεία των Αββασιδών έπαιξε έναν άλλο απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση του Δρόμου του Μεταξιού και της αναγέννησης του Κομφούκιου σε συνδυασμό με τη συμμαχία τους με τη Χαζαρία. 

Σε μια αποφασιστική στιγμή το 755 μ.Χ., η δυναστεία των Τανγκ αντιμετώπισε μια τρομερή κρίση γνωστή ως εξέγερση του Αν-Σι, όταν ένας αποστάτης στρατηγός Αν Λουσάν αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας του Βορρά απειλώντας τόσο με εμφύλιο πόλεμο όσο και με τη διάλυση του νέου δρόμου του μεταξιού. 

Ο χαλίφης αλ-Μαχντί (παππούς του μεγάλου Χαρούν αλ Ρασίντ) έστειλε 4000 μουσουλμάνους στρατιώτες για να βοηθήσουν τον αυτοκράτορα στην καταστολή της εξέγερσης, διατηρώντας την οικουμενική συμμαχία!

Είναι ατυχές το γεγονός ότι η δυναστεία των Τανγκ δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει το προεμφυλιακό της κύρος και ο Δρόμος του Μεταξιού έχασε πολύτιμη ζωτικότητα ακριβώς τη στιγμή που η συμμαχία Χριστιανών-Εβραίων-Μουσουλμάνων έφτανε στο αποκορύφωμά της.



Septimania: Ευρωπαϊκή είσοδος στο δρόμο του μεταξιού


Έχουμε ήδη παρατηρήσει πολλές εκπληκτικές και σημαντικές οικουμενικές συμμαχίες γύρω από μια ανώτερη έννοια της θείας δικαιοσύνης και του κοινού καλού σε αντίθεση με τις πολιτικές της 2ηςnd Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που λειτουργούσαν αποκλειστικά με την τακτική του «διαίρει σε κανόνα». Ωστόσο, παραλείψαμε μια άλλη σημαντική δημιουργική συμμαχία που αξίζει να αναφερθεί.

Το 751, το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών στην Ισπανία έχασε μια σημαντική περιοχή που ονομαζόταν Σεπτιμανία από τη νέα Καρολίγγεια Δυναστεία ενός Φράγκου βασιλιά ονόματι Πεπίνου του Βραχού (πατέρα του Καρλομάγνου), ο οποίος κυβέρνησε από το 751-768. 

Η Σεπτιμάνια, μια μεγάλη περιοχή που φιλοξενεί το στρατηγικό λιμάνι της Ναρμπόν, είχε μεγάλο εβραϊκό και μουσουλμανικό πληθυσμό με τον οποίο ο Πεπίνος και ο γιος του συμμάχησαν ενάντια στις ίντριγκες της Βενετίας. Αυτή η περιοχή αργότερα έγινε μια κορυφαία αναγεννησιακή ζώνη αναβιώνοντας τη μελέτη των Ελλήνων κλασικών, της αστρονομίας, της ποίησης και της ιατρικής υπό την Ανδαλουσιανή Αναγέννηση αιώνες αργότερα.

Αντί να εμπλακεί σε συγκρούσεις Εβραίων εναντίον Χριστιανών εναντίον Μουσουλμάνων, όπως θα ήθελε η ολιγαρχία, ο Πεπίνος ζήτησε από έναν Εβραίο ηγέτη από τη Βαγδάτη, που καταγόταν από τον Οίκο του Δαβίδ, ονόματι Natronai al Makhir (725-765), να γίνει βασιλιάς της Σεπτιμανίας, δίνοντας ακόμη και την κόρη του Alda στον Makhir ως σύζυγο. Ο Αλ Μαχίρ με τη σειρά του έδωσε την Εβραία κόρη του στον βασιλιά Καρλομάγνο σε γάμο ως μέρος μιας διπλωματικής πλευράς εναντίον των πολεμοκάπηλων στη Ρώμη.

Ο Καρλομάγνος τερμάτισε την αντιεβραϊκή πολιτική που κυριαρχούσε στην Ευρώπη για αιώνες και έδωσε ακόμη και στους Εβραίους δικαιώματα ιδιοκτησίας γης και τίτλους άνευ προηγουμένου εκείνη την εποχή. Όποτε ο Καρλομάγνος ή ο πατέρας του ίδρυαν διπλωματικές πρεσβείες με τους μουσουλμάνους Αββασίδες, οι διπλωματικοί απεσταλμένοι που επιλέγονταν ήταν πάντα Εβραίοι. 

Ο υπερμοντάνος Πάπας Στέφανος Γ ́, ο οποίος υποστήριζε μια πολιτική «σύγκρουσης πολιτισμών», επιτέθηκε στην πολιτική του Καρλομάγνου το 768 μ.Χ. γράφοντας στον Αρχιεπίσκοπο Αριβέρτο:

«Οι χριστιανοί δουλεύουν τους αμπελώνες και τα χωράφια αυτών των Εβραίων. Χριστιανοί άνδρες και γυναίκες ζουν κάτω από την ίδια στέγη με αυτούς τους υπεκφυγές, ακούγοντας τη βλάσφημη γλώσσα τους, νύχτα και μέρα. Αυτοί οι δυστυχισμένοι άνδρες και γυναίκες πρέπει πάντα να ταπεινώνουν τον εαυτό τους μπροστά στην ταπεινωτική επίδειξη σκύλων. Ποια κοινωνία έχει το φως με το σκοτάδι και ποια ομόνοια έχει ο Χριστός με τον Μπαλιάλ;»

Τόσο ο Πεπίνος όσο και ο Καρλομάγνος αγνόησαν τις πολλές απαιτήσεις του Βατικανού να αποκηρύξουν το οικουμενικό τους πρόγραμμα.

Η διακυβέρνηση της Σεπτιμανίας διαιρέθηκε αργότερα από τον Καρλομάγνο με το 1/3 υπό την εξουσία του Αρχιεπισκόπου Θωμά της Νορμανδίας, το 1/3 υπό τον Ισλαμικό Υποκόμη και το 1/3 υπό εβραϊκή διακυβέρνηση, θέτοντας ειρωνικά μια μουσουλμανική περιοχή υπό εβραϊκή και χριστιανική προστασία!

Αυτή η πολιτική της δημιουργικής αποφυγής του πολέμου και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας συνδέθηκε με μια μουσουλμανική-χριστιανική συμφωνία υπό την ηγεσία του Harun al Rashid το 800 μ.Χ., όταν έδωσε τον έλεγχο των Αγίων Τόπων στον Καρλομάγνο, δηλώνοντας ότι η γη του χριστιανού ηγέτη θα προστατευόταν από τη μουσουλμανική κυριαρχία. Σύμφωνα με τα αρχεία του μοναχού Ζαχαρία, αυτή τη διπλωματική συνεννόηση διαπραγματεύτηκε ο Εβραίος πρεσβευτής του Καρλομάγνου στη Βαγδάτη Ισαάκ του Ραχέν.



Εικόνα 6- Julius Köckert, Charlemagne and Haroun al-Rashid,1856

Συνδέοντας αυτή τη συμμαχία με τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η Ναρμπόν / Σεπτιμανία ήταν το βασικό σημείο εισόδου για τα αγαθά του Δρόμου του Μεταξιού στην Ευρώπη και η πρόωρη κατάρρευσή της θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπιστική υπόθεση. 

Αυτή η οικουμενική συμμαχία ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να διαρκέσει 90 χρόνια πριν καταρρεύσει κάτω από τις μεταγενέστερες ίντριγκες της Βενετίας, η οποία είχε καταφέρει να κάνει τα στενόμυαλα εγγόνια του Καρλομάγνου να πέσουν σε εμφύλιο πόλεμο, σπάζοντας την Καρολίγγεια Αυτοκρατορία με τον Όρκο του Στρασβούργου το 842σε συγκρουόμενες περιοχές που αργότερα έγιναν τα σύνορα της σύγχρονης Ευρώπης.


Η Καρολίγγεια Αναγέννηση


Χωρίς να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των τολμηρών μεταρρυθμίσεων του Πεπίνου και του Καρλομάγνου με επίκεντρο τις υποδομές (τεράστιοι δρόμοι, γέφυρες πάνω από το Ρήνο, κανάλια, καθεδρικοί ναοί και σχολεία), το ιρλανδικό μοναστηριακό κίνημά τους και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είδαν τους ιδιώτες χρηματοδότες να χάνουν τον έλεγχο καθώς η κυβέρνηση του Καρλομάγνου πήρε τον έλεγχο των νομισμάτων και των πιστώσεων. αρκεί προς το παρόν να δηλώσουμε ότι η Καρολίγγεια Αναγέννηση κέρδισε το όνομά της για τους σωστούς λόγους. 

Η φιλοσοφική βάση για την ικανότητα του Καρλομάγνου να σπάσει το αντιεβραϊκό μίσος βρέθηκε στο δόγμα του Μάρτυρα που διατυπώθηκε από τον Άγιο Αυγουστίνο στις αρχές του 5ουth αιώνα και το οποίο υποστήριζε ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει πλέον να σφάζονται, αλλά μάλλον να προστατεύονται, αφού η ίδια η ύπαρξή τους και η προσκόλλησή τους στην Παλαιά Διαθήκη ήταν μια ζωντανή μαρτυρία της χριστιανικής πίστης.

Ο ιστορικός Thomas MacDonald είπε για το Δόγμα του Αυγουστίνου: «Οι θέσεις του είναι ότι οι Εβραίοι βρίσκονται κάτω από μια θεϊκή εντολή φυσικής προστασίας και ότι όχι μόνο πρέπει να προστατεύονται, αλλά πρέπει να τους επιτρέπεται να λατρεύουν ως Εβραίοι... 

Ο λόγος αυτής της άποψης είναι υποτιμητικός για τους Εβραίους, αλλά ενημέρωσε επίσης αιώνες θεολογίας και αμέτρητες εντολές προστασίας των Εβραίων που ζούσαν σε χριστιανικές χώρες. Όταν οι Εβραίοι διώκονταν στα χέρια των Χριστιανών, ήταν σε άμεση περιφρόνηση αυτού του δόγματος, και όταν προστατεύονταν ήταν εξαιτίας αυτής της επιρροής.

Η Αναγέννηση των Αββασιδών


Στο Ισλάμ, το δόγμα του Αυγουστίνου βρήκε έναν παραλληλισμό στο Δόγμα του Ντίμη, το οποίο υποστήριζε ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να προστατεύουν τους Εβραίους επειδή είχαν άμεση επαφή με τον Ένα Θεό τον οποίο μοιράζονται όλες οι Αβρααμικές θρησκείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η δυναστεία των Αββασιδών ήταν γνωστή δικαίως ως η «Ισλαμική Χρυσή Εποχή», η οποία εγκαινίασε μια παράλληλη γραφειοκρατική, νομισματική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σύμφωνα με την κομφουκιανική αρχή της Εντολής του Ουρανού (δηλαδή: Το δικαίωμα ενός ηγέτη να κυβερνά ήταν έγκυρο μόνο μέσω της υπακοής του στους νόμους της φύσης και του κοινού καλού). Αυτή ήταν μια αντι-ολιγαρχική αντίληψη διακυβέρνησης που μοιράζονταν ο Καρλομάγνος και ο χαλίφης αλ Ρασίντ. 

Υπό την ανθρωπιστική ηγεσία του χαλίφη Αλ Μαχντί, του γιου του Χαρούν Αλ Ρασίντ και του εγγονού του αλ Μαμούν, δημιουργήθηκαν δίκτυα ανθρωπιστικών εκπαιδευτικών κέντρων που ονομάζονταν «Οίκοι Σοφίας», τα οποία έφεραν κοντά μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους μελετητές για να μεταφράσουν αρχαία έργα ελληνικών και λατινικών, να μελετήσουν την αστρονομία, τη λογοτεχνία, την ιατρική και τη μηχανική. Χαρτοβιομηχανίες ιδρύθηκαν το 832 μ.Χ. στη Σαμαρκάνδη, το Κάιρο, τη Δαμάς και τη Βαγδάτη εφαρμόζοντας κινεζική τεχνολογία για να διευρύνουν την πρόσβαση της ανθρωπότητας στη γνώση.


Η κινεζική αναγέννηση


Στην Κίνα, η δυναστεία των Τανγκ (618-907) διακρίθηκε από νωρίς ως οικουμενικό ασφαλές καταφύγιο για όλους τους πολιτισμούς και είδε εισροές μουσουλμάνων, εβραίων και μεγάλων ομάδων νεστοριανών χριστιανών που όλοι έκαναν την Κίνα σπίτι τους. 

Κατά τη διάρκεια των 300 χρόνων της κυριαρχίας των Τανγκ, οι τέχνες ανέβηκαν σε νέα ύψη και ο ποιητής-πολιτικός έγινε ένα πραγματικό ιδεώδες καθώς οι μεγαλύτεροι ποιητές και ζωγράφοι (όπως ο Wang Wei, ο Li Bai και ο Du Fu) έπαιξαν σημαντικούς ρόλους ως πολιτικές προσωπικότητες. 

Τα βασανιστήρια και οι θανατικές ποινές σχεδόν καταργήθηκαν και τα δημόσια σχολεία χτίστηκαν σε αριθμούς ρεκόρ. Δυστυχώς, πόλεμοι με μουσουλμάνους, Τούρκους και Θιβετιανούς συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια και πολλοί εσωτερικοί αγώνες συνέβησαν εκ των έσω αποδυναμώνοντας τη δυναστεία.

Οι φυσικές αποδείξεις του Χαζαρικού Βασιλείου καταστράφηκαν σχεδόν όλες ή καταστάλθηκαν, αφήνοντας πολύ λίγα εμπειρικά στοιχεία για να εργαστούν οι σύγχρονοι μελετητές (και αφήνοντας πολύ χώρο για κερδοσκοπικά κουτσομπολιά με επικεφαλής τέτοια βρετανικά αυτοκρατορικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο Arthur Koestler ή ο σαυράνθρωπος quackidoodle David Icke). 

Ευτυχώς, δεκάδες χριστιανοί και μουσουλμάνοι λόγιοι των 8-12 αιώνων έχουν γράψει εκτενώς για την ύπαρξή του, και μερικά από τα 250.000 θραύσματα που ανακαλύφθηκαν στα τέλη του 19ουth αιώνα στη Γενίζα του Καΐρου επιτέλους δημοσιοποιούνται - φέρνοντας άμεσα στοιχεία στο φως για πρώτη φορά μετά από χιλιετίες.

Ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Γιατί το βασίλειο των Χαζάρων τελείωσε τον 10οth αιώνα και γιατί καταστράφηκαν όλα τα ίχνη αυτής της χρυσής εποχής μεταξύ του Κομφουκιανισμού, του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ;
Η βενετσιάνικη κατάληψη της εξουσίας και η άνοδος των «Εβραίων τραπεζιτών»


Εδώ πρέπει να κοιτάξουμε προς αυτό το άσχημο κέντρο πνευματικού πύου: Οι κληρονόμοι της ρωμαϊκής ολιγαρχίας που βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες της Βενετίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (σύντομα θα ανατραπούν από τους Βενετούς το 1251, όπως περιγράφεται στην πρόσφατη έκθεσή μου The League of Cambrai and the BRICS Today και στην ταινία του 2009 The New Dark Age).


Αν και χρειάστηκαν μερικές εκατοντάδες χρόνια προσπάθειας, η ολιγαρχία κατάφερε τελικά να διαλύσει το ενοποιημένο βασίλειο του Καρλομάγνου σε αντιμαχόμενες φατρίες και η Ισλαμική Αυτοκρατορία σύντομα έπεσε στη δική της εσωτερική και εξωτερική διαφωνία. Τελικά, το 1095, η Βενετία και ο Παπισμός του Ultramontane πέτυχαν να ξεκινήσουν την πρώτη Σταυροφορία κατά του Ισλάμ ανατρέποντας τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εμπορικοί δρόμοι που δημιουργήθηκαν από τους Ραδανίτες Εβραίους ήταν τα πρώτα πράγματα που καταστράφηκαν στην Ευρώπη από τους Σταυροφόρους (οργανωμένοι από τους νέους Ναΐτες αιρετικούς), οι οποίοι στη συνέχεια κατέλαβαν αυτούς τους δρόμους, χρησιμοποιώντας αυτή την υποδομή για να διεξάγουν έναν πιο ανίερο πόλεμο.

Οι Ναΐτες λατρευτές των πιστών του Baphomet δημιουργήθηκαν οι ίδιοι από τον μεγάλο στρατηγό Bernard de Clairvaux (εχθρό του μεγάλου Αυγουστίνου πλατωνιστή Peter Abelard), του Κιστερκιανού τάγματος και ο οποίος έβαλε τουλάχιστον δύο πάπες στην εξουσία κατά τη διάρκεια της υπερδραστήριας ζωής του. 

Ήταν ο Clairvaux που καθιέρωσε το σύνταγμα αυτής της γνωστικής «χριστιανικής μισθοφορικής» λατρείας που σύντομα θα έλεγχε την πλειοψηφία των τραπεζικών εργασιών και τη νέα εποχή της χριστιανικής εναντίον μουσουλμανικής (και εναντίον εβραϊκής) θρησκευτικής βίας που θα διαμόρφωνε τόσο μεγάλο μέρος των επόμενων αιώνων. 

Η εμμονή των Ναϊτών με το ναό του Σολομώντα (η έδρα τους θα βρισκόταν κάτω από την τοποθεσία που υποτίθεται ότι ήταν η τοποθεσία του Ναού του Σολομώντα) και η εμμονή με το μύθο του Δισκοπότηρου (που μετατράπηκε στη βρετανική ισραηλιτική λατρεία που θεωρούσε ότι η βασιλική οικογένεια ήταν απόγονος του υποτιθέμενου γάμου του Ιησού με τη Μαρία Μαγδαληνή) και επίσης η πηγή του Ροδοσταυρισμού, Ο σύγχρονος τεκτονισμός και ο πολιτικός σιωνισμός, παρουσιάζει μια σημαντική στοιχειώδη αιτία στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση μας.

Τι συνέβη για να προκαλέσει την αποδυνάμωση και την τελική κατάρρευση της Χαζαρίας κάτω από τις εισβολές των Ρως του Κιέβου το 969 δεν είναι σαφές. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αντιεβραϊκοί νόμοι επιβλήθηκαν με πρωτοφανείς ρυθμούς από τον 11οth έως τον 16οth αιώνα της βενετσιάνικης παγκόσμιας κυριαρχίας. Στα τέλη του 10ουth αιώνα, οι Εβραίοι αποκόπηκαν από τη Χαζαρία, καθώς όλες οι εμπορικές οδοί ανατολής-δύσης καταλήφθηκαν από τη Γένοβα και τη Βενετία. 

Αν και άλλα έθνη σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμά της, η Βενετία ήταν η πρώτη που απαγόρευσε στους Εβραίους από όλο το διεθνές εμπόριο με τη Βενετική Γερουσία να ψηφίζει νόμο το 945 μ.Χ. που απαγόρευε σε οποιοδήποτε πλοίο προς την Ασία να μεταφέρει έναν Εβραίο. 

Σύντομα ψηφίστηκαν νόμοι σε όλη την Ευρώπη υπό την καθοδήγηση της Βενετίας που απαγόρευαν στους Εβραίους να κατέχουν γη, να συμμετέχουν σε εμπορικές συντεχνίες υφαντών, βαφέων, ξυλουργών ή σιδηρουργών ή να κατέχουν εμπορικές εταιρείες. Άλλοι νόμοι, όπως οι αγγλικοί νόμοι του 1181, απαγόρευαν στους Εβραίους να κατέχουν όπλα, να υπηρετούν στο στρατό ή ακόμα και στη γεωργία.

Η λέξη «γκέτο» ξεκίνησε και στη Βενετία, καθώς οι Εβραίοι υποβιβάστηκαν εδώ σε μια μικρή γειτονιά που ονομαζόταν γκέτο και αποκλείστηκαν από κάθε κανονική μορφή επαγγέλματος και αναγκάστηκαν είτε να ασχοληθούν με παλιά κουρέλια, είτε με ενεχυροδανειστήρια είτε με δανεισμό χρημάτων για (ονομαστικά) χριστιανικές ολιγαρχικές οικογένειες που τους χρησιμοποιούσαν ως υπηρέτες του HofJuden.

Ο ιστορικός Cecil Roth αναφέρθηκε σε αυτή την καταστροφική κατάσταση λέγοντας: «Η κατάσταση θα ήταν αδύνατη χωρίς την παρουσία του Εβραίου, ο οποίος, ακριβώς καθώς βρέθηκε αποκλεισμένος από άλλες μεθόδους βιοπορισμού, εξαναγκάστηκε σε αυτό το πιο ατιμασμένο επάγγελμα. 

Οι μη Εβραίοι καπιταλιστές δάνειζαν σε βασιλιάδες και μεγιστάνες, υπό την κάλυψη διαφόρων τεχνασμάτων (όπως η δημιουργία του ομολόγου για μεγαλύτερο ποσό από το ποσό που δανείστηκε ή κατ' ευφημισμό η ονομασία του τόκου με κάποιο άλλο όνομα). Οι πιο ανοιχτοί, λιγότερο προσοδοφόροι και πιο αντιδημοφιλείς κλάδοι του επαγγέλματος, όπως ο δανεισμός με ενέχυρο για σύντομο χρονικό διάστημα στον τεχνίτη και τον έμπορο, επιβλήθηκαν στους Εβραίους. "

«Στη Βενετία, για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα, η εβραϊκή κοινότητα ήταν ανεκτή μόνο υπό τον ρητό όρο ότι θα διατηρούσε στο γκέτο τέσσερις δανειακές τράπεζες (ένας πιο ευγενικός όρος για τα ενεχυροδανειστήρια)... 

Τα μόνα άλλα επαγγέλματα που επιτρέπονταν νόμιμα εκεί ήταν το εμπόριο παλαιών ενδυμάτων και το χονδρικό εξαγωγικό εμπόριο στο Λεβάντε, το οποίο δεν ανταγωνιζόταν τους χριστιανούς εμπόρους. Το ίδιο συνέβαινε και στις πόλεις της terra firma. Αυτή η επαίσχυντη κατάσταση των πραγμάτων επιβλήθηκε αυστηρά, και κάθε προσπάθεια εκ μέρους των Εβραίων να διευρύνουν την οικονομική τους κατάσταση, ή να την τοποθετήσουν σε ένα ελαφρώς πιο αξιοπρεπές επίπεδο, παρεμποδίστηκε συστηματικά.


Αυτό ανοίγει τώρα την πόρτα για το επόμενο μέρος μας, το οποίο θα εισαγάγει μια νέα προοπτική στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ και σε ένα παλαιότερο έργο γνωστό ως «Ο Εβραίος της Μάλτας».

Ο συγγραφέας έδωσε μια διάλεξη για το θέμα αυτό, η οποία είναι προσβάσιμη εδώ:











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου