Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΜΑΧΕΣ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ ΒΛΕΠΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ...

ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ: «ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ»

ΒΙΝΤΕΟΣτην 23η ημέρα μπήκε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, με τις ευρείες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα που άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής στο βόρειο μέρος, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Το ισραηλινό επιτελείο κάλεσε εκ νέου τους Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν προς τα νότιο μέρος, λέγοντας ότι θα αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί.

Την ίδια στιγμή, δίχως τέλος είναι οι συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς. 

Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με τους ενόπλους της Χαμάς να πυροβολούν εναντίον στρατιωτών, ανάφεραν στα social media οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). 

«Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ» στο νότιο Ισραήλ, γράφουν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς γίνεται αναφορά για συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησαν ενέδρα στην περιοχή στα ισραηλινά στρατεύματα.

Παράλληλα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ισχυρίζονται, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα πλάνα δείχνουν αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας.

Απειλεί το Ιράν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, σε συνέντευξη στο Al Jazeera, απείλησε με δράση και άλλων δυνάμεων κατά του Ισραήλ ενώ κατηγόρησε τους Αμερικανούς για τη στήριξη που του παρέχουν. 

 Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν τραβήξει πολύ μακριά» και απείλησε ότι «θα φέρουν και άλλα μέρη στη σύγκρουση».

Ο Ραϊσί είπε ότι «το Ισραήλ πέρασε τις κόκκινες γραμμές» εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άλλες πλευρές να αναλάβουν στη δράση. 

«Τα εγκλήματα της σιωνιστικής οντότητας, από ανθρωπιστική και στρατιωτική άποψη, ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές και μπορεί να αναγκάσουν άπαντες να δράσουν», δήλωσε ο Ραϊσι στο Al Jazeera.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ επανεξέδωσε έκκληση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει της επικείμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης. 

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ ότι η κυβέρνηση «ενέκρινε ομόφωνα τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής» και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς, σκληρός και δύσκολος». 

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε υποκριτές όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των ανθρώπων τους».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου o υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι «όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι».

 Επανέλαβε επίσης ότι «το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα». Το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε ότι επλήγησαν 450 στόχοι της Χαμάς στη Γάζα και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά video.Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων παραμένουν σε εξέλιξη, με το Κατάρ να συνεχίζει να κεντρικό ρόλο. Υπάρχει, ωστόσο, ένα χάσμα μεταξύ του αριθμού των ομήρων που δίνει Χαμάς και του αριθμού που δίνει το Ισραήλ. Μέλη των οικογενειών των ομήρων είχαν χθες συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ρόλος της Ελλάδας
«Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή», αναφέρουν σήμερα διπλωματικές πηγές για τον πόλεμο.

«Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο -και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή- η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αποκάλυψε στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση δήλωσε ότι προετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα αλλά και όλους τους ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 

Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για την ευόδωση των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων.

Επικρίσεις σε Νετανιάχου για τις ευθύνες

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου διέγραψε ανάρτηση του έκανε χθες το βράδυ στο Χ με την οποία επέρριπτε την ευθύνη στους επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ και στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη. 

Η ανάρτηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, κυρίως όμως από τα κόμματα και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Μπένι Γκαντζ με ανάρτησή του στο X, κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακαλέσει τη δήλωσή του εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας και να σταματήσει να ασχολείται με το θέμα. 

Πρόσθεσε ότι «όταν είμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να δείξει υπευθυνότητα, να αποφασίσει να κάνει τα σωστά πράγματα και να ενισχύσει τις δυνάμεις με τρόπο που μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι απαιτούμε από αυτούς. Κάθε άλλη ενέργεια ή δήλωση – βλάπτει την ικανότητα του λαού να σταθεί όρθιος και τη δύναμή του».

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε προειδοποίηση σχετικά με τις προθέσεις της Χαμάς να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας – ιδιαίτερα κατονομάζοντας τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του IDF Aharon Haliva και τον επικεφαλής της Shin Bet, Ronen Bar, για την αποτυχία που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς.

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν σχολίασε την άρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς λέγοντας: «Η ευθύνη γίνεται αποδεκτή όταν ξεκινάς το καθήκον σου, όχι κατά τη διάρκεια». 

Ο Κοέν, ο οποίος συνδέεται με τον Νετανιάχου, πρόσθεσε: «Όταν ανέλαβα την ευθύνη για τη Μοσάντ, από εκείνη τη στιγμή και μετά, όλα όσα συνέβησαν σε αυτόν τον οργανισμό, μέχρι την τελευταία μου μέρα εκεί, για σχεδόν πέντε χρόνια, ήταν δική μου ευθύνη». 

Σύμφωνα με τον Cohen, «Όλα όσα συνέβησαν (στις 7 Οκτωβρίου) είναι μια μεγάλη, σοβαρή δυσλειτουργία. Όλοι οι ανώτεροι υπάλληλοι του τμήματος ασφαλείας το λένε αυτό και έχουν εκφράσει το σθένος των πληροφοριών και των επιχειρησιακών αποτυχιών». 

Τόνισε ότι «το Ισραήλ δεν αξίζει μόνο απαντήσεις, αξίζει ένα καλύτερο σύστημα, σε όλα τα στρώματά του – που μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες του Ισραήλ μέσα και έξω, μέσα στο Ισραήλ και στα σύνορά του».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι κάλεσε τον Νετανιάχου να αφαιρέσει το tweet του ισχυριζόμενος ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση για πιθανό πόλεμο με τη Χαμάς, προσθέτοντας: «Είμαστε σε πόλεμο». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έγραψε επίσης στο X ότι «ο Νετανιάχου έχει περάσει την κόκκινη γραμμή». 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Merav Michaeli σχολίασε ότι «ενώ τα παιδιά μας πολεμάνε στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου κάθεται σκυθρωπός στο γραφείο του, με πούρα και σαμπάνια, και κατηγορεί τους διοικητές του στρατού για την καταστροφή του Simchat Torah».

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η ιδέα της ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους συζητήθηκε στο πολεμικό συμβούλιο, είπε ο Νετανιάχου χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. 

Όπως είπε, η αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για το θέμα αυτό θα ήταν αντιπαραγωγική. Διαδηλώσεις υποστήριξης των οικογενειών των ομήρων πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ισραήλ. 

Ο ισραηλινός στρατός IDF ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 311 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 230 άνθρωποι – πολίτες και στρατιώτες – έχουν απαχθεί.Από την πλευρά της η Χαμάς θέτει ως όρο την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων από τις φυλακές του Ισραήλ, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 5.000 με 6.000 άτομα σύμφωνα με τις παλαιστινιακές εκτιμήσεις. 

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε έτοιμος να συμφωνήσει αμέσως στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η οργάνωση με «όλους τους κρατούμενους Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αμέσως μια ανταλλαγή για να απελευθερώσουμε όλους τους κρατούμενους σε φυλακές του σιωνιστή εχθρού, σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που είναι στα χέρια της αντίστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σινουάρ

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν νέες επιθέσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς το τηλέφωνο και το διαδίκτυο επανέρχονται σιγά-σιγά σε λειτουργία στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 7.300 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί και 19.000 έχουν τραυματιστεί. 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου: «Ο παλαιστινιακός λαός υπομένει πράξεις σφαγής και γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ό πρόεδρος της Αρχής.


Νέα έκκληση Γκουετέρες για εκεχειρία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια ανθρωπιστική εκεχειρία ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

 «Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (…) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπου Αλ Σίσι για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και βασικά είδη επιβίωσης, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία. «Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. 

«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA.

Ανάκληση των διπλωματών από την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν έδωσε εντολή σε όλους τους Ισραηλινούς διπλωματικούς αντιπροσώπους να επιστρέψουν από την Τουρκία. 

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε μια μαζική φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ότι «το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη» και επανέλαβε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτική«.


Υπόσχεση Τραμπ για εκδίκηση

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να εκδικηθεί για τα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς, κερδίζοντας μακράν το πιο δυνατό χειροκρότημα των συνέδρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου