Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

EΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;

JP MORGAN, WELLS FARGO, BANK OF AMERICA, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΠΑ, TAGS : «ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ -  ΤΑ  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»Ανησυχητικά πράγματα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς υπό την πίεση των υψηλών επιτοκίων και του χάους στην αγορά ακινήτων, οι αμερικανικές τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση από όση μπορούν να αντέξουν.

Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν η σύσφιξη της πίστωσης, το κλείσιμο εκατοντάδων τραπεζικών καταστημάτων και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Ενδεικτικά στοιχεία

Μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι αμερικανικές τράπεζες έκλεισαν 54 τοπικά υποκαταστήματα…


Η Bank of America έκλεισε 21 υποκαταστήματα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με δελτίο που δημοσίευσε το Office of the Controller of the Currency (OCC) την Παρασκευή 20/10.

Η Wells Fargo έκλεισε 15, ενώ η US Bank και η Chase έκλεισαν 9 και 3 αντίστοιχα.

Βέβαια, οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα με τρομακτικούς ρυθμούς εδώ και αρκετό καιρό.

Το 2022, οι αμερικανικές τράπεζες έκλεισαν περίπου 2.000 περισσότερα υποκαταστήματα από αυτά που άνοιξαν, σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, αφήνοντας όλο και περισσότερους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, το 2022, οι αμερικανικές τράπεζες έκλεισαν πάνω από 3.000 υποκαταστήματα ενώ άνοιξαν μόλις 1.000.

Η JPMorgan Chase πρωτοστάτησε στο κλείσιμο υποκαταστημάτων πέρυσι, κλείνοντας 144 υποκαταστήματα, ενώ άνοιξε 133.

Η τάση συνεχίστηκε το 2023 και πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2024 καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό για καταθέσεις και νεότερους πελάτες από διαδικτυακές τράπεζες, εταιρείες fintech και Big Tech.

Μαζικές αθόρυβες απολύσεις

Συν τοις άλλοις, οι αμερικανικές τράπεζες προχωρούν σε αθόρυβες μαζικές απολύσεις εργαζομένων όλο το χρόνο - και λέγεται πως τα μεγάλα κύματα απολύσων είναι ακόμη μπροστά μας.

Παρόλο που η αμερικανική οικονομία έχει εκπλήξει τους οικονομολόγους με την ανθεκτικότητά της, οι τράπεζες μειώνουν σταθερά τον αριθμό των εργαζομένων της ή ανακοινώνουν ανάλογα σχέδια, με βασική εξαίρεση την JPMorgan Chase, τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα των ΗΠΑ.

Υπό την πίεση του αντικτύπου των αυξημένων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, στις συναλλαγές της Wall και στο κόστος χρηματοδότησης, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, με την εξαίρεση της JP Morgan, έχουν περικόψει συνολικά 20.000 θέσεις μέχρι στιγμής φέτος.

Όλα αυτά δηλώνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που αναμένουμε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Πτωτικά επί 18 μήνες ο δείκτης LEI

Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board κινείται πτωτικά επί 18 συνεχόμενους μήνες…

Το Conference Board Leading Economic Index® (LEI) για τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,7% τον Σεπτέμβριο του 2023 στις 104,6 μονάδες (2016=100), μετά από πτώση 0,5% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης LEI υποχώρησε 3,4% κατά την εξάμηνη περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2023, ενώ είχε καταγράψει υποχώρηση κατά 4,6% τους προηγούμενους έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2022 έως Μάρτιος 2023).

«Ο δείκτης LEI για τις ΗΠΑ υποχώρησε ξανά τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ενάμιση χρόνο διαδοχικών μηνιαίων μειώσεων από τον Απρίλιο του 2022», δήλωσε η Justyna Zabinska-La Monica, Senior Manager, Business Cycle Indicators, στο The Conference Board.

«Τον Σεπτέμβριο, οι αρνητικές ή σταθερές εισφορές από 9 από τις 10 συνιστώσες του δείκτη υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των αρχικών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

Αν και ο εξαμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης του LEI ήταν κάπως λιγότερο αρνητικός και το σήμα ύφεσης δεν έγινε αντιληπτό, εξακολουθεί να σηματοδοτεί ένα κίνδυνο για εξασθένιση της οικονομίας στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής, η αμερικανική οικονομία έχει δείξει σημαντική ανθεκτικότητα παρά τις πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, το Conference Board προβλέπει ότι αυτή η τάση δεν θα διατηρηθεί για πολύ ακόμη και ότι μια ρηχή ύφεση είναι πιθανή το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Αν όμως ήδη ζορίζουν τα πραγματα, τι θα γίνει αν έχουμε ολική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;
Σε αυτό το σημείο, όλοι βλέπουν ότι η οικονομία δεν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.


Αυξημένες 61% οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων


Ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν δυσκολευτεί φέτος

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων με βάση το Κεφάλαιο 11 έφτασαν τις 4.553 και ήταν 61% υψηλότερος από ό,τι ήταν κατά την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Epiq Bankruptcy, η οποία παρέχει στοιχεία πτώχευσης στις ΗΠΑ.

Ενδεχομένως λοιπόν να βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά το 2008 και να δούμε τις συνθήκες να χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου