Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ


ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ - ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ



Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


Απρίλιος 2021:«Εγώ θα σου πάρω τον υψηλό πυρετό του Κορωναϊού γιατί ήρθες να φτιάξεις το εκκλησάκι μου»  παρουσιάστηκε ολοζώντανος ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ και του είπε αυτά:





Αυτό το περιστατικό έγινε πριν λίγες μέρες και σήμερα μας το μετέφεραν.

" Εις το βουνό ψηλά εκεί είν' εκκλησιά ερημική" λέει το γνωστό τραγούδι των παιδικών μας χρόνων και όταν σηκώναμε το βλέμμα μας ψηλά ατενίζαμε το χαριτωμένο εκκλησάκι του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ που μας θύμιζε τους στίχους αυτούς.

Μέσα στο περιαστικό δάσος της πανέμορφης πόλεως της Καβάλας με το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της (σημείο πρώτης αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου στην Ευρώπη , τότε λεγόταν Νεάπολη και μετέπειτα οι Βυζαντινοί πρόγονοι μας την ονομάτισαν εξ αιτίας αυτού του γεγονότος σε ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ) σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από την θάλασσα και κάτωθεν του τεράστιου μαρμάρινου ΣΤΑΥΡΟΥ που δεσπόζει υψηλότερα (τάμα του Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που πολέμησε στην Κορέα) βρίσκεται το πανέμορφο εκκλησάκι του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ που δεσπόζει επιβλητικά στο γεωγραφικό ανάγλυφο της αμφιθεατρικής αυτής πόλεως.

Φέτος ο σκληρός χειμώνας δοκίμασε άσχημα την τοιχοποιία στο εκκλησάκι αυτό και μια ομάδα από νέα παιδιά τεχνίτες σε διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή ( υπόψη ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ στο μικρό αυτό εκκλησάκι είναι προστάτης των θερμουδραυλικών της πόλεως) αποφάσισαν με δικό τους κόπο να το συντηρήσουν από τις υγρασίες και τις άλλες φθορές.

Κάθε μέρα η όμορφη αυτή παρέα ανέβαινε και δούλευε με μεράκι.

Μια μέρα ένας από τους τεχνίτες δεν ανέβηκε.

Έτσι οι υπόλοιποι ρώτησαν και έμαθαν, ότι ο φίλος τους ήταν ασθενής και μάλιστα είχε νοσήσει με τον Covid -19.

Φυσικό ήταν να στενοχωρηθούν και τις επόμενες μέρες ανησυχούσαν για την έκβαση της ασθένειας αυτής του φίλου τους.

Τα νέα όμως δεν βράδυναν, όταν έμαθαν από αυτόν ότι η ασθένεια αυτή του προκάλεσε υψηλό πυρετό που δεν έπεφτε.

Αλλά όπως τους είπε ο φίλος τους μέσα σε αυτή την ταλαιπωρία του εμφανίστηκε μπροστά του (δηλ. ολοζώντανα) ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ σαν ένα πανέμορφο παλληκάρι και του είπε: "εγώ θα σου πάρω τον υψηλό πυρετό του κορωναϊού γιατί ήρθες να φτιάξεις το εκκλησάκι μου "

Από εκείνη την στιγμή , όπως τους ανέφερε η θερμοκρασία επανήλθε στις φυσιολογικές τιμές της δίχως να χρειαστεί να πάρει κανένα αντιπυρετικό.

Σήμερα αδελφοί μόλις μας το μετέφεραν το γεγονός αυτό συγκινηθήκαμε ιδιαίτερα και όχι μόνο από το ΘΑΥΜΑ και την ολοζώντανη παρουσία του ΑΓΙΟΥ, αλλά για το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα αυτών των νέων ανθρώπων να ανακαινίσουν το εκκλησάκι αυτό, μια παράδοση ευλάβειας που συνεχίζεται δεκαετίες στην Πόλη αυτή σε σχέση με το θαυματουργικό αυτό εκκλησάκι , ενθυμούμενοι εμείς τον μακαρίτη πατέρα μας που μας έλεγε, ότι όταν το 1959 το έκτιζαν εκεί ψηλά, μετέφερε πάνω στην πλάτη του μέσα από κακοτράχαλα τότε μονοπάτια που γλιστρούσαν, την σιδερένια εξώπορτα του ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΜΟΝΟΣ , τάμα που είχε κάνει για θαύμα σωτηρίας που του χάρισε ο ΑΓΙΟΣ να σώσει την μητέρα μου.

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ο ΘΕΟΣ εν τοις Αγίοις Αυτού.


ΣΤΩΜΕΝ καλώς


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



1 σχόλιο:

  1. ΌΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΖΉΛΕΥΤΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΟΥ, ΤΑ ΤΑΠΕΙΝΆ ΚΑΙ ΠΑΝΈΜΟΡΦΑ ΣΟΥ ΕΚΚΛΗΣΑΚΑ, ΠΟΣΌ ΠΣΡΗΦΑΝΟΙ, ΚΑΤΆ ΘΕΟ, ΠΡΈΠΕΙ ΝΑΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΈΝΑ!!! ΘΡΗΣΚΕΊΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΓΙ ΑΥΤΆ ΑΞΊΖΕΙ ΚΆΘΕ ΘΥΣΊΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή