Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Η ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ BIG FARMA ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΑ! ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΛΥΚΑΙΝΑ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ!


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΑ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
ΒΙΝΤΕΟ



Ήταν 16 Νοεμβρίου του 2020 όταν η κυρία Emer Cooke ανέλαβε τα ηνία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων(EMA-European Medicines Agency). 

Μία αμφιλεγόμενη κίνηση που δεν ήταν άλλο απο μία ακόμα πολιτική απόφαση ερχόμενη εκ των άνωθεν. 

Δεν θα κρίνουμε αν είναι σοφό εν μέσω “πανδημίας” (ή “πολέμου” όπως μας έμαθαν οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ) να αλλάζεις εν μία νυκτί τον επικεφαλής ενός τόσο νευραλγικού οργανισμού, την ώρα δε που θα πρέπει να αναλάβει κρίσιμες αποφάσεις τους μήνες που θα ακολουθήσουν (εποχή έναρξης των “μαζικών εμβολιασμών”). 

Η κυρία Cooke ανέλαβε τη θέση του Guido Rasi, ο οποίος υπήρξε γενικός διευθυντής του οργανισμού την περίοδο 2011-2014 και 2015-2020.

Η κυρία Cooke ανακοίνωσε την ημέρα εκείνη:

Αναλαμβάνω τον ρόλο της διευθύντριας του ΕΜΑ εν μέσω μιας κρίσης δημόσιας υγείας πρωτοφανούς κλίμακας. Η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι να προωθήσω την ανταπόκριση του ΕΜΑ στην πανδημία και το έργο που ήδη διεξάγεται για την υποστήριξη της ανάπτυξης και έγκρισης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών COVID-19.


Την ίδια ημέρα, ανέλαβε επιπλέον και την ηγεσία της ICMRA, της Διεθνούς Συμμαχίας των Φαρμακευτικών Ρυθμιστικών Αρχών. Δύο ημέρες αργότερα, σε διαδικτυακή της συνέντευξη στο περιοδικό Politico, η κυρία Cooke ανέφερε οτι προτεραιότητά της είναι η διαφάνεια στον οργανισμό(ΕΜΑ).

Εδώ μία μικρή παρένθεση που θεωρούμε σημαντική:
Σπόνσορες της συγκεκριμένης συνέντευξης/παρουσίασης είναι η efpia(θα αναφερθούμε παρακάτω), και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί Roche και Lilly. 

Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο(λέξη κλειδί: scandal+όνομα εταιρείας) μπορείτε να διαβάσετε για τα…καμώματα και των δύο εταιρειών.




Η Roche έχει κατηγορηθεί πολλάκις στο παρελθόν για οικονομικά σκάνδαλα και για την πίεση που άσκησε σε διεθνείς οργανισμούς, σπέρνοντας τον πανικό κατα την διάρκεια κάθε επιδημίας ωστε να προωθήσει τα φαρμακευτικά προϊόντα της.
Η Lilly, παρασκευαστής κυρίως ψυχοφαρμάκων(μεταξύ των οποίων και του Prozac), κάνει εν μέσω πανδημίας χρυσές δουλειές μιας και η κατάθλιψη και τα ψυχολογικά προβλήματα που παρατηρούνται σε νέους κυρίως ανθρώπους, έχουν λάβει μορφή πραγματικής πανδημίας. Μεταξύ άλλων, η Lilly έχει κατηγορηθεί για την πώληση αντιψυχωτικών φαρμάκων χωρίς να έχουν καν εγκριθεί καθώς και για τον διπλασιασμό της τιμής της ινσουλίνης (απο 2900$ σε 5700$ ανα έτος) μέσα σε 4 μόλις χρόνια, απαραίτητη για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Όσο για το politico, το περιοδικό ανήκει στον Γερμανικό εκδοτικό κολοσσό Axel Springer, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στην επενδυτική KKR, η οποία μεταξύ άλλων κάνει μπίζνες με τη Pfizer και όχι μόνο.

Αυτά όσον αφορά τη διαφάνεια στην οποία αναφέρεται η διευθύντρια του ΕΜΑ.

Η κυρία Cooke σπούδασε φαρμακευτική στο Trinity College του Δουβλίνου (Ιρλανδία) και έλαβε πτυχίο Master στον τομέα του Science and Business Administration. Κατά την περίοδο από το 1985 έως το 1988 εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στην ιρλανδική φαρμακοβιομηχανία πριν μετακινηθεί στην ιρλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ως αξιολογήτρια φαρμάκων το 1988.

Απο το 1991 εώς το 1998 εργάστηκε στην EFPIA ως Διευθύντρια Επιστημονικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Από τον Σεπτέμβριο του 1998 έως τον Ιούλιο του 2002 εργάστηκε στη μονάδα φαρμακευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε επικεφαλής του τομέα επιθεώρησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο Λονδίνο. Προς το τέλος του 2008 ανέλαβε τη νεοσύστατη θέση του International Liaison Officer. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ΕΜΑ έγινε επικεφαλής Διεθνών Υποθέσεων και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Νοέμβριο του 2016.

Τον Νοέμβριο του 2016 η Emer Cooke διορίστηκε επικεφαλής του Τμήματος Ρύθμισης Φαρμάκων και άλλων Τεχνολογιών Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη. Σε αυτόν τον ρόλο, η κ. Cooke ήταν υπεύθυνη για την καθοδήγηση του παγκόσμιου έργου του ΠΟΥ σχετικά με τη ρύθμιση των τεχνολογιών υγείας (φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά, προϊόντα και συσκευές ελέγχου φορέων), τον συντονισμό των ομάδων κανονιστικών ρυθμίσεων (νόρμες και πρότυπα, προεπιλογή, ενίσχυση κανονιστικών συστημάτων) και τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους για τη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των κατάλληλων τεχνολογιών υγείας.
Ο ρόλος της EFPIA

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA-European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) είναι ένας εμπορικός σύνδεσμος και οργανισμός άσκησης πίεσης(lobbying) με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος ιδρύθηκε το 1978 και εκπροσωπεί την ερευνητική φαρμακευτική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Η κυρία Cooke όπως προαναφέραμε εργάστηκε 7 χρόνια ως Lobbyist.



Το Lobbying είναι μία ενέργεια, μία δράση με σκοπό να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό κατά τη διάρκεια επαφών με τις κυβερνητικές αρχές και τους πολιτικούς.

Lobbying είναι οι προσπάθειες και ενέργειες εκείνων που προσπαθούν να επιδράσουν στη νομοθεσία.

Lobbying είναι οι προσπάθειες άσκησης επιρροής κατά τη διαμόρφωση ή εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής.

Lobbyist, είναι εκείνος που έχει προσληφθεί επαγγελματικά ωστε να ασκήσει επιρροή (to lobby) προς όφελος των πελατών του ή να συμβουλεύει τους πελάτες του πως να κάνουν lobbying οι ίδιοι.
Όπως μάλιστα αναφέρει η ΔΡ. Μαρία Κραμβια-Καπαρδη:

Εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στους 30,000 «lobbyists» στις Βρυξέλλες οι οποίοι επηρεάζουν μέσα από πίεση το 75% των νομοθεσιών

Πολλοί μελετητές/ερευνητές έχουν ήδη ισχυριστεί ότι οι ομάδες συμφερόντων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος, καθορίζοντας επιλογές, επηρεάζοντας αποφάσεις και κατευθύνοντας την εφαρμογή τους. Κάποια κέντρα εξουσίας ανησυχούν ιδιαίτερα για το «lobbying» από ξένες ομάδες ειδικών συμφερόντων κι έχουν επιβάλει νομικούς περιορισμούς σε αυτές. 

Παρ΄ όλα αυτά, με βάση την έκθεση του 2012 που έχει συνταχθεί από τον οργανισμό «Διεθνής Διαφάνεια», η επιρροή των «lobbyists» (λομπίστων) στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζεται από μυστικότητα κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό τόσο για την πολιτική όσο και οικονομική σταθερότητα ενός κράτους

Σύμφωνα με το (εθελοντικό ακόμα) Lobby register(ή Transparency Register) της Ε.Ε:

Η EFPIA εκπροσωπεί τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Μέσω των άμεσων μελών της που αποτελούνται από 36 εθνικές ενώσεις, 39 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες και έναν αυξανόμενο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), η αποστολή της EFPIA είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συνεργασίας που θα επιτρέπει στα μέλη μας να καινοτομούν, να ανακαλύπτουν, να αναπτύσσουν και να παρέχουν νέες θεραπείες και εμβόλια για τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, καθώς και να συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Το όραμά μας είναι ένα υγιέστερο μέλλον για την Ευρώπη. Ένα μέλλον βασισμένο στην πρόληψη, την καινοτομία, την πρόσβαση σε νέες θεραπείες και
καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Η EFPIA περιλαμβάνει επίσης δύο εξειδικευμένες ομάδες που επικεντρώνονται στα εμβόλια και τη βιοτεχνολογία αντίστοιχα:
την Vaccines Europe (VE) που παράγει περίπου το 80% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.
την European Biopharmaceutical Enterprises (EBE) που σκοπός της είναι να αξιοποίσει τη βιοτεχνολογία για την ανάπτυξη περίπου του ενός πέμπτου των νέων φαρμάκων.

Ενδιαφέρον έχει οτι ο σημερινός πρόεδρος της EFPIA είναι ο Γερμανός επιχειρηματίας Hubertus von Baumbach, ο οποίος είναι πρόεδρος και CEO της Boehringer Ingelheim, της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας της Γερμανίας. Το δε διοικητικό συμβούλιο της EFPIA αποτελείται κατα πλειοψηφία απο εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας.



Μερικά απο τα Full Corporate Members της EFPIA. 


Η Vaccines Europe

Η VE δέν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα “παρακλάδι” της EFPIA, που σκοπός της είναι να κάνει και εκείνη lobbying.


Η Vaccines Europe δημιουργήθηκε το 1991 για να παρέχει φωνή στη βιομηχανία εμβολίων στην Ευρώπη. Ο όμιλος εκπροσωπεί εταιρείες εμβολίων όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και σήμερα περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες παγκόσμιες καινοτόμες και ερευνητικές εταιρείες εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.


Η ομάδα κάνει οικονομικές αναλύσεις και προσφέρει “λύσεις”, μετά απο συνεννόηση με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, σε κάθε καινούρια υγειονομική κρίση. Όπως η ίδια η ομάδα αναφέρει, η βιομηχανία των εμβολίων είναι πλέον σε πρώτη θέση όσον αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη(R&D).






Η Vaccines Europe έχει ώς μέλη τις ακόλουθες εταιρείες:




Η European Biopharmaceutical Enterprises (EBE)

Η EBE είναι η “φωνή” της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας καινοτόμους και προγραμματιστές βιοφαρμακευτικών προϊόντων όλων των μεγεθών.
Τα μέλη της ΕΒΕ είναι ουσιαστικά οι ίδιες εταιρείες που είναι μέλη στην EV αλλα και στην EFPIA.
Ο ICMRA(International Coalition of Medicines Regulatory Authorities)

Η κυρία Cooke όπως προαναφέραμε, ανέλαβε την ηγεσία και του ICMRA την ίδια ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της ώς γενικός διευθυντής του ΕΜΑ. Ο ICMRA είναι ένα παγκόσμιο συνέδριο κυβερνητικών γραφειοκρατών στον τομέα της υγείας.

Το 2012, στο περιθώριο της 65ης Διάσκεψης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, ο Υπουργός Υγείας της Βραζιλίας πρότεινε μια ατζέντα για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού επικεφαλής οργανισμών “για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και αναδυόμενων προκλήσεων που αφορούν τη ρύθμιση και την ασφάλεια των φαρμάκων για τον άνθρωπο σε παγκόσμιο επίπεδο, στρατηγικά και με συνεχή, διαφανή, έγκυρο και θεσμικό τρόπο”. 

Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για τη σύσταση αυτού του φορέα ήταν “οι συνεχείς πιέσεις της βιομηχανίας και της πολιτικής για εναρμόνιση και ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών πρακτικών και δραστηριοτήτων”.

Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η επιτάχυνση και ο εξορθολογισμός της ανάπτυξης, της αδειοδότησης και της διαθεσιμότητας των θεραπειών και των εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως. Τα μέλη του ICMRA εργάζονται επίσης για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων.


Αξίζει να αναφερθεί οτι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον ICMRA.
Αντιδράσεις

Η μόνη μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση στο διορισμό της κυρίας Cooke πραγματοποιήθηκε στην Αυστριακή Βουλή, όταν ο Gerald Hauser του FPÖ έκανε μια παρουσίαση για το ποιον της νέας διευθύντριας του ΕΜΑ.



Δεν είναι δυνατόν από τον Νοέμβριο του 2020, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να έχει επικεφαλής την Dr Emer Cooke, λομπίστρια των φαρμακευτικών εταιρειών που ζητούν τώρα την έγκριση των εμβολίων Covid.

 Η νυν διευθύντρια του ΕΜΑ έχει περάσει ολόκληρη την επαγγελματική της ζωή στη φαρμακοβιομηχανία και είναι πλέον υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την έγκριση, τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και των εμβολίων – όπως για την AstraZeneca. Σε κάθε αξιοπρεπή δημοκρατία, θα μιλούσαμε για σύγκρουση συμφερόντων σε μια τέτοια περίπτωση.

Έτσι, η Emer Cooke ήταν επίσης υπεύθυνη για έναν προϋπολογισμό περίπου 306 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020 – αλλά το 91% αυτού του προϋπολογισμού προήλθε από αμοιβές φαρμακευτικών εταιρειών.

 Ξεκινώντας το 1985, κατείχε ποικίλες θέσεις στη φαρμακευτική βιομηχανία και από το 1991 έως το 1998 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFPIA, ενός οργανισμού άσκησης πίεσης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών. 

Εκεί πέρασε οκτώ χρόνια ασκώντας πιέσεις για τους “Big 30” της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, AstraZeneca, Novartis, Johnson & Johnson. 

Μια τέτοια καριέρα μπορεί πραγματικά να περιγραφεί μόνο με τις εξής υποθέσεις: “ευθεία εσωτερική πληροφόρηση”, “νεποτισμός” ή “δωροδοκία”. Αυτό θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη όταν ο ΕΜΑ χρησιμοποιείται ως απόδειξη της ορθότητας των δοκιμών των ιατρικών προϊόντων στο μέλλον.


Οι “Περιστρεφόμενες πόρτες”

Το φαινόμενο γνωστό ως “περιστρεφόμενη πόρτα” είναι αυτο στο οποίο πρόσωπα που κατέχουν θέσεις εξουσίας στη διοίκηση, αποχωρούν από τις θέσεις αυτές και μεταπηδούν επί (παχυλό) μισθό στον ιδιωτικό τομέα τον οποίο ως πρόσφατα θεωρητικά ήλεγχαν ή “ρύθμιζαν”. 

Βγαίνουν θεωρητικά από το δωμάτιο της εξουσίας αλλά επιστρέφουν από την ίδια πόρτα με άλλους όρους, διατηρώντας την ισχύ τους και κυρίως την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα. 

Με τον ίδιο τρόπο, αρκετοί μεταπηδούν απο τον ιδιωτικό τομέα σε νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις, έχοντας πλέον την ευκαιρία να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ πολυεθνικών κολοσσών.

Τα πανίσχυρα λόμπι που δρουν ανεξέλεγκτα εκφράζοντας τις βουλές του χρηματοπιστωτικού τομέα και των πολυεθνικών της ενέργειας, των φαρμάκων και των τροφίμων είναι τα πραγματικά αφεντικά της σημερινής Ε.Ε.

∆υστυχώς, δεν πρόκειται για θεωρίες συνωµοσίας, αλλά για την τραγική πραγµατικότητα που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι δοµικές, οι θεσµικές αποφάσεις σε όλους τους κρίσιµους τοµείς λαµβάνονται κάτω από την ισχυρή πίεση – καθοδήγηση των συµφερόντων που εκπροσωπούν τους µετρηµένους στα δάχτυλα µεγάλους παίκτες των αγορών.

Τα λόµπι των µεγάλων συµφερόντων είναι πανίσχυρα στις Βρυξέλλες και οριοθετούν χειρουργικά το πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς νόµους που διέπουν τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα και τους τοµείς της υγείας, ενέργειας και του πετρελαίου.

Τοµείς που χαρακτηρίζονται είτε από την έλλειψη κανόνων και διαφάνειας είτε από την υιοθέτηση µέτρων που ευνοούν, σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, τις πολυεθνικές, τις πανίσχυρες τράπεζες επενδύσεων και γενικά αυτό που τελευταία προσδιορίζεται γενικά και αόριστα ως «αγορές».

Δυστυχώς και ο ΕΜΑ πλέον, ένας απο τους σημαντικότερους οργανισμούς στην Ευρώπη φαίνεται να διοικείται απο γραφειοκράτες που αγνοούν τα δεδομένα και στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που είναι οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί απο τα πειραματικά σκευάσματα κατά της Covid-19.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου