Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΟΙ 7 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΑΡΙΖΟΝΙΤΟΥ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ: «ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΚΩΣΤΑ...»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2


Εν τη Ιερά Μονή Φιλοθέου τη 29-1-1982

Αγαπητέ μου Κώστα,

Έλαβα προ ημερών το γράμμα σας και χάρηκα πάρα πολύ που το ευλογημένο όνομα του Χριστού μας άρχισε να κυκλοφορεί μέσα στην καρδιά σας και να σας δημιουργεί ουράνια συναισθήματα.

Τώρα πλέον που εν αισθήσει ψυχής πληροφορηθήκατε για την δύναμη του ονόματος του Χριστού μας, ''εν ω εισί πάντες οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως απόκρυφοι''(προς Κολασσαείς Β΄, 2-3), μη στρέφετε προς τα οπίσω. 

Προχωρείτε προς τα εμπρός με βία, αυταπάρνηση και εγκράτεια εις πάντα. Μην ακούγετε τι σας ψιθυρίζει ο διάβολος. Αυτός φρίττει και τρέμει το όνομα του Χριστού, γι αυτό φέρνει κακούς λογισμούς, νυσταγμόν και άλλα εμπόδια. 

Το βιβλίο του γέροντός μου αναλύει άριστα όλα όσα συνδέονται με την ευχήν και γι αυτό να το έχετε ως καθημερινό οδηγό.

Όπου και αν ευρίσκεσθε είτε νοερά, είτε ψιθυριστά λέγετε την ευχήν ανάλογα με το περιβάλλον. Και στον δρόμον που βαδίζετε με ένα μικρό κομποσχοινάκι στην τσέπη λέγεται άριστα. Ο νους δε να αδολεσχεί σε θεία μελετήματα. 

Οι βίοι των αγίων, ο θάνατος, η μέλλουσα κρίσις, ο Παράδεισος, η πρόνοια και η αγάπη του Θεού και τόσα άλλα μπορούν να απασχολούν τον νουν μας, να μην μετεωρίζεται εδώ κι εκεί.

Ο μετεωρισμός όμως μην σας απασχολεί και τόσο πολύ, γιατί ακόμη ο νους είναι αγύμναστος και δεν μπορεί να λέγει διαρκώς την ευχή. Αυτό γίνεται σιγά-σιγά. Χρειάζεται γι αυτό καθαρότης, ταπείνωσις και πολύ αγάπη Θεού.

Το βράδυ που λέγεις την ευχή, όταν έρχεται νυσταγμός, να λέγεις την ευχή όρθιος. Άνοιξε το παράθυρο. Πλύνε το πρόσωπό σου να είσαι νηφάλιος. Πάντως όλα με τον αγώνα κερδίζονται. 

Γράφει ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος για κάποιον Γεώργιον: "όπου μήτε χρόνους πολλούς ενήστευσε ή ηγρύπνησεν ή άλλους ασκητικούς αγώνας έκαμεν, αλλά μήτε ποτέ του εκοιμήθη χάμω, μήτε τρίχινα εφόρεσε, μήτε καλόγερος έγινε, μήτε από τον κόσμον ανεχώρησε σωματικά. 

Μόνον δια ολίγην αγρυπνία και προσευχήν όπου έκαμε, έγινε Άγγελος επίγειος και άνθρωπος επουράνιος.

 Και μάλιστα όπου εκατοικούσε και εις βασιλικά παλάτια και είχε και επιστασίαν επάνω του αρχοντικού μεγάρου με τόσους σκλάβους και άλλους υπηρέτας και υπηρεσίας μεγάλας και περισσάς ''.

Το Πάσχα, που και εσύ θα έχεις ελεύθερο χρόνο, θα με εύρεις εδώ. Και το Καλοκαίρι επίσης γίνεται, αφού προηγηθεί ένα τηλεφώνημα ή γράμμα, για να είσαι βέβαιος.

Η Παναγία μας και οι Άγγελοι να σε συντροφεύουν πάντοτε, αγαπητό μου παιδί.

Με πατρική αγάπη,

Αρχιμ. Εφραίμ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου