Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ-ΕΒΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ!

«ΜΗ ΠΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΣΤΙΝ»(ΙΩ. Α΄, 4, 1)

 


Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα για την πανδημία, καρπός της διαβούλευσης της, μετά την επικοινωνία της με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και τον κ. Τσιόδρα.

Σημειώνω τις προτροπές της προς εμάς τους πιστούς.

Πρώτον μας προτρέπει, «...να ακούτε την φωνή της επιστήμης και των ειδικών, οι οποίοι πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης ενημερώνουν τους πολίτες, προτείνοντας ενδεδειγμένες λύσεις...»

Δεύτερον μας επισημαίνει ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως προβάλλονται αβασάνιστα απόψεις, οι οποίες στερούνται επιστημονικότητος, αλλά και εκκλησιαστικού πνεύματος…»

Τρίτον μας καλεί «σε πανστρατιά προσευχής, η οποία άλλωστε αποτελεί και το κατ’ εξοχήν όπλο των Χριστιανών, ώστε μαζί και με την τήρηση των ιατρικών οδηγιών και με την βοήθεια των επιστημονικών επιτευγμάτων, να εκλείψει η πανδημία και η οσμή θανάτου από την ανθρωπότητα…»

Με όλον τον σεβασμό προς τον θεσμό της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το περιεχόμενο της εγκυκλίου, καταθέτω στην κρίση όλων, την ταπεινή μου γνώμη, γιατί πιστεύω ότι είναι χρέος του κάθε πιστού να έχει παρρησία και να μην σιωπά.

Με την εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος να μας προτρέπει σε “πανστρατιά προσευχής” με την οποία βεβαίως συμφωνώ. Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι την “πανστρατιά προσευχής”, ως ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούμε να την εννοούμε ως σύνολο ατομικών προσευχών, αλλά κυρίως ως την μετοχή στην Θεία Λειτουργία που τελείται στους Ιερούς Ναούς. 

Αυτή όμως , στη σημερινή πραγματικότητα και για άγνωστο μελλοντικό χρόνο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το μεγαλύτερο τμήμα του συνόλου των πιστών της κάθε ενορίας, με τις υπάρχουσες κοσμικές απαγορεύσεις, ως προς την δυνατότητα προσέλευσης των στους Ιερούς Ναούς και σε λιτανείες.

Η ανωτέρω εγκύκλιος ανάγεται στην διακονία του λόγου, που είναι το κατ΄εξοχήν έργο των Επισκόπων εντός της Εκκλησίας, επομένως πρέπει να συνιστά ορθοτόμηση της αληθείας του Κυρίου μας, δηλαδή του Ευαγγελίου του.

Ορθότατα παρατίθετε στην εγκύκλιο το χωρίο “μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν” (Ιω. Α΄, 4, 1).

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό έπρεπε να μην διαφεύγουν από την προσοχή των Επισκόπων μας τα εξής:

1. Η υλιστική αντίληψη για την επιστήμη, που κυριαρχεί στην εποχή μας, ότι δηλαδή είναι η μοναδική πηγή έγκυρης γνώσης και πως οτιδήποτε πνευματικό είναι απλώς ανύπαρκτο.

2. Το γεγονός ότι στις μέρες μας η Διεθνής Οργάνωση Υγείας παρακολουθεί την γέννηση και εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19, με τον ίδιο τρόπο που η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί τον σχηματισμό και την πορεία των τυφώνων.

 Άρα η επιστημονική έρευνα στο τομέα των ιών, δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που να έχει επαρκή βεβαιότητα για την ορθή αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξέχοντες ιατροί διεθνώς το έχουν αποδεχθεί αυτό. Ένας εξ αυτών είναι και ο Έλληνας Ιατρός κ. Γιάννης Ιωαννίδης που είναι τακτικός καθηγητής σε πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης.

3. Το γεγονός ότι τα ΜΜΕ, αδρά χρηματιζόμενα, παρέχουν βήμα δημοσιότητας μόνο για την γνώμη των αναγνωρισμένων από το σύστημα “ειδικών”. Λειτουργώντας έτσι με κρυψίνοια παρουσιάζουν στην κοινωνία μόνο τη μια πλευρά των απόψεων της επιστημονικής κοινότητας και ακυρώνουν την δυνατότητα να λειτουργεί στην κοινωνία η ολοκληρωμένη λογική σκέψη.

4.Την κοσμοθεωρητική και βιοθεωρητική αντίληψη που έχουν οι σχεδιάζοντες “ειδικοί”τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και οι υλοποιούντες τα μέτρα αυτά πολιτικοί.

Αυτή αποκαλύφθηκε από το γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 αντιμετωπίζεται από αυτούς μόνο με μέτρα που αποσκοπούν μόνο στην επίτευξη της βιολογικής επιβίωσης των ανθρώπων. Ο κίνδυνος όμως που δημιουργήθηκε από την πανδημία που ζούμε δεν είναι μόνο βιολογικός. Είναι και πρωτίστως, ανθρωπιστικός.

Αγνοείται πλήρως η αποστειρωμένη μοναξιά και η ανθρωποφοβία που μας έχουν επιβληθεί και που τείνει πια να γίνει η νέα πρόταση ζωής. Ενας τρόπος ζωής , που οδηγεί αναπόφευκτα στη διαστρέβλωση των ανθρωπίνων σχέσεων, οι οποίες χάνουν σε ποιότητα, πλάτος και βάθος. 

Όμως το νόημα της ύπαρξης, βρίσκεται στην οικοδόμηση σχέσεων,στη συνύπαρξη, στην συμπόρευση, στην αλληλοβοήθεια, στη χαρά της επαφής. Η ευτυχία είναι ορατή στο "μαζί" κοινών διαδρομών, στην αυθορμησία του συναισθήματος και ιδίως της αγάπης, στη διάφανη εκφραστικότητα των προσώπων.

Αγνοείται πλήρως το γεγονός ότι η χρήση της γνώσης που αποκτάται με την επιστήμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς όφελος της ανθρωπότητας αλλά και για την καταστροφή της και ότι τα πολιτικά συστήματα της ανθρωπότητας δυστυχώς την διαχειρίστηκαν πρωτίστως για να κατασκευάζουν όπλα, πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, βόμβες και πυραύλους. 

Οι ασκούντες την κοσμική εξουσία δεν συμπεριφέρονται ως “διάκονοι του θεού για το καλό των ανθρώπων” έστω και αν αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί.

Επομένως οι προτροπές της Ιεράς Συνόδου προς τους πιστούς “... να ακούτε την φωνή της επιστήμης και των ειδικών, οι οποίοι πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης ενημερώνουν τους πολίτες, προτείνοντας ενδεδειγμένες λύσεις .…” και ότι “στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως προβάλλονται αβασάνιστα απόψεις, οι οποίες στερούνται επιστημονικότητος, αλλά και εκκλησιαστικού πνεύματος…” δεν είναι εκείνες που όφειλαν να περιλάβουν στην εγκύκλιό τους.

Ο κόσμος υποφέρει περισσότερο όχι από εκείνους που κάνουν το κακό, αλλά από εκείνους που τους βλέπουν να κάνουν το κακό και δεν μιλάνε.

Με αυτή την γνώμη και με όσα παραπάνω εκθέτω πιστεύω ότι οι Επίσκοποί μας θα έπρεπε στην εγκύκλιό τους προς το ποίμνιό τους να επισημάνουν τα κατωτέρω:

Να ζητήσουν από τους ασκούντες την κοσμικοί εξουσία να διαθέσουν ικανούς πόρους ανθρώπινους, χρηματικούς και υλικούς για την έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την σωστή στελέχωση του εθνικού μας συστήματος υγείας και των νοσοκομείων της χώρας.

Να επισημάνουν την απληστία για δημιουργία υλικού πλουτισμού ως πρώτο στόχο στη ζωή που υπάρχει στην κοινωνία, ότι οι καρδιές των ανθρώπων επαχύνθησαν, έγιναν ασυναίσθητες. Ζούμε με την σκέψη της ύλης, της ηδονής, του συμφέροντος και με αδιαφορία για τον πάσχοντα συνάνθρωπο και για την τροφή της ψυχής μας. 

Να στιγματίσουν το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας με θεσμούς που διατηρεί όπως π.χ. τα καζίνο και οι κανονισμοί λειτουργίας του Χρηματιστηρίου των Τραπεζών ή με νόμους που θεσμοθετεί, αφ΄ενός μεν καλλιεργούν την απληστία στην κοινωνία και έτσι δολοφονούν ψυχές, αφ΄ετέρου θα οδηγήσουν στην απελπισία και στην απόγνωση μεγάλο μέρος νοικοκυριών που στα επόμενα χρόνια θα χάσει το σπίτι του, “την πρώτη κατοικία του”.

Να επιστήσουν την προσοχή των πιστών στο γεγονός ότι οι κοσμικές εξουσίες (ο "Καίσαρ"), όπως διαχρονικά δομήθηκαν έχουν, ως αυτοσκοπό και ως θεσμική διάρθρωση και ως νοοτροπία εξουσίας, αντίθετη στόχευση προς την στόχευση της Εκκλησίας που είναι η θέωση των ανθρώπων ο αγώνας για το “καθ΄ομοίωσιν”. 

Συνεχίζει ο Καίσαρας να είναι και σήμερα ειδωλολάτρης όπως ήταν και την εποχή της επί γης ζωής του Κυρίου μας. 

Την βεβαιότητα γι΄αυτό την αντλούμε από την Αγία Γραφή (Ματθ. Κεφ.6 9-10), (Ματθ. Κεφ. Δ 8-11), (Λουκάς Κεφ. Δ 5-8) & (Μαρκ. Ι 42-45)προφητείες (Μιχ. Δ. 1-8), (Δαν. Β 1-46, Ψαλμ. Νστ΄1-10, Ησαϊας Β 2-4 κ.α.) .

Αυτές τις αντίχριστες πραγματικότητες, έπρεπε να μας τις επισημάνουν οι Επίσκοποί μας, εναρμονιζόμενοι και με το χωρίο «μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν» (Ιω. Α΄, 4, 1) και να μας ζητήσουν να ξυπνήσουμε συλλογικά ως πιστοί και πολίτες. 

Να αντιληφθούμε με την βοήθεια του Κυρίου μας ότι η μόνη αλήθεια για μια σωστή ζωή είναι εκείνη που θα προκύψει αν οργανώσουμε και την ατομική και την συλλογική ζωή μας με βάση το Ευαγγέλιο. Αυτό είναι χρέος μας και ως πιστών και ως πολιτών.

Νικήτας Αποστόλου





5 σχόλια:

  1. Ο Κύριος που μας ενημερώνει ο ίδιος - αντί να μας ενημερώνουν οι εικονιζόμενοι - μας απεκάλυψε σε ένα από τα Άγια Γραπτά του που στέλνει στο OIMOS-ATHINA ότι το μίσος των -δήθεν- ποιμένων Του προς το πρόσωπό Του είναι μεγαλύτερο από αυτό εκείνων που Τον σταύρωσαν.

    Συνεπώς, να μην έχουμε ιδιαίτερες αξιώσεις και για τα συναισθήματά τους για τις εικόνες του Θεού (έστω και στρεβλές, που αγωνίζονται όμως να μιμηθούν το Πρωτότυπο).

    Αν μπορέσει ο καλός μας Ρωμανός να βρει ποιο ακριβώς είναι το αντίστοιχο Θείο Γραπτό θα του έχω μεγάλη υποχρέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΜΙΑΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΥΚΩΝ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΩΝ,
      ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ, ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΝ ΜΟΥ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟΝ.
      ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ,
      ΑΦΟΥ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ ΣΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΔΟΘΗΚΑΝ.
      ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ,
      ΞΕΠΕΡΑΣΕ Η ΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΟΜΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ,
      ΠΟΥ ΑΡΟΝ –ΑΡΟΝ ΦΩΝΑΖΑΝ, ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ,
      ΠΟΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝΕ ΕΜΕΝΑ ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΑ.

      Μα μην φοβάστε τέκνα Μου, κοντεύει ο καιρός τους,
      που θα αντιμετωπίσουνε Εμένα τον Θεό τους,
      ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΙ ΑΔΕΚΑΣΤΟ ΚΡΙΤΗ, ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΜΠΡΟΣ ΤΟΥΣ.
      Θα εύχονται, μην είχανε ετούτοι γεννηθεί,
      όταν θ’ ακούσουν από Εμέ
      πως στα τρίσβαθα της κόλασης, θα πάει η μαύρη τους ψυχή.
      Το ότι Με προδώσανε, θα τους το συγχωρούσα,
      αλλά ότι εσάς παραπλανήσανε, αυτό δεν θα μπορούσα.
      Κάθε ψυχή που χάθηκε από την αδράνειά τους,
      στον τράχηλό τους θα κρέμεται, θα καταδικάζει τας ψυχάς τους.

      Δεν της αρμόζει ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ, μα ΜΙΑΡΑ της πρέπει,
      αφού και πάλι Με προδώσανε , για να γεμίσει η δική τους τσέπη.
      Τριάκοντα αργύρια και πάλι η τιμή Μου,
      και πάλι Με προδώσανε οι λεγόμενοι «δικοί Μου».


      http://oimos-athina.blogspot.com/2021/04/blog-post_640.html#more

      Διαγραφή
  2. Ελπιζω σε καμια ενορια να μην διαβαστει γιατι θα μας κολασουν μεσα σε χωρο ιερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άξιος ο Νικήτας σωστός και πάντα τεκμηριωμένος, μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή