Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ...


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ



Με τόσες ειδήσεις για ένα οικονομικό άνοιγμα, μια παγκόσμια κρίση, τεράστιες κρατικές δαπάνες και εκρηκτικά ελλείμματα παντού, είναι πολύ εύκολο να παραβλέψουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στα μετρητά.

Όμως αυτό είναι λάθος επειδή έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στα χρήματά σας, αλλά και στο απόρρητο και την προσωπική σας ελευθερία, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Τα μετρητά εμποδίζουν τις κεντρικές τράπεζες να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια, διότι αν το έκαναν, οι άνθρωποι θα αποσύρουν τα μετρητά τους από το τραπεζικό σύστημα.Εάν αποθηκεύουν τα μετρητά τους σε ένα στρώμα, σίγουρα είναι αλήθεια πως δεν κερδίζουν τίποτα από αυτό. Αλλά τουλάχιστον δεν χάνουν και τίποτα από αυτό.


Όμως μόλις όλα τα χρήματα γίνουν ψηφιακά, δεν θα έχετε την επιλογή ανάληψης μετρητών και αποφυγής αρνητικών επιτοκίων. Θα παγιδευτείτε σε μια ψηφιακή φυλακή χωρίς διέξοδο.

Τι γίνεται ωστόσο με τη μεταφορά των χρημάτων σας σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ;
Οι κυβερνήσεις δεν θα παραδώσουν το μονοπώλιο τους στα χρήματα.

Ας καταλάβουμε πρώτα ότι οι κυβερνήσεις απολαμβάνουν το μονοπώλιο στη δημιουργία χρημάτων και δεν πρόκειται να παραδώσουν αυτό το μονοπώλιο σε ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin.

Οι φιλελεύθεροι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης γιορτάζουν την αποκεντρωμένη φύση τους και την έλλειψη κυβερνητικού ελέγχου. Ωστόσο, η πίστη τους στη βιωσιμότητα ισχυρών συστημάτων εκτός του κυβερνητικού ελέγχου είναι αφελής.

Το Blockchain δεν υπάρχει στον αιθέρα (παρά το όνομα ενός κρυπτονομίσματος ) και δεν κατοικεί στον Άρη.


Το Blockchain εξαρτάται από κρίσιμες υποδομές, όπως διακομιστές, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, το τραπεζικό σύστημα και το δίκτυο τροφοδοσίας, τα οποία υπόκεινται σε κυβερνητικό έλεγχο.

Αλλά οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τις τεχνολογικές πλατφόρμες στις οποίες βασίζονται τα κρυπτονομίσματα. Η τεχνολογία έχει φτάσει πολύ μακριά για να επιστρέψει τώρα.

Έτσι, οι κεντρικές κυβερνήσεις δεν θέλουν και δεν μπορούν να σκοτώσουν την τεχνολογία που υπάρχει πίσω από τα cryptos. Παρακολουθούσαν υπομονετικά την τεχνολογία να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει – έτσι θα μπορούσαν τελικά να την ελέγξουν.

Όποιος ελέγχει τα χρήματα ελέγχει την πολιτική εξουσία, την οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.

Και τώρα πλέον γίνεται εισαγωγή του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, γνωστό ως CBDC…
Όχι ακριβώς Cryptos.

Τα CBCD χρησιμοποιούν την ίδια βασική τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα, αλλά διαφέρουν από τα κρυπτονομίσματα (όπως το Bitcoin), αν και οι διαφορές συχνά παραβλέπονται από το πλήθος των κρυπτονομισμάτων.

Σε αντίθεση με τα cryptos, τα CBCD δεν είναι νέα νομίσματα. Θα εξακολουθούν να είναι δολάρια, ευρώ, γιεν ή γιουάν, όπως είναι σήμερα. Αλλά αυτά τα νομίσματα θα είναι μόνο ψηφιακά. Δεν θα επιτρέπονται χαρτονομίσματα ή μετρητά. Θα αλλάξει μόνο η μορφή και τα κανάλια πληρωμής.

Τα υπόλοιπα μπορούν να διατηρηθούν σε ψηφιακά πορτοφόλια ή ψηφιακά θησαυροφυλάκια χωρίς τη χρήση παραδοσιακών τραπεζών. Δεν απαιτείται blockchain. Το καθολικό CBDC μπορεί να διατηρηθεί σε κρυπτογραφημένη μορφή από την ίδια την κεντρική τράπεζα χωρίς την ανάγκη τραπεζικών λογαριασμών ή κεφαλαίων χρηματαγοράς.


Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτά είναι η ευκολία τους και η έλλειψη χρεώσεων συναλλαγής με πιστωτική κάρτα. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με iPhone ή άλλη συσκευή χωρίς να χρειάζονται πιστωτικές κάρτες ή δαπανηρές τραπεζικές μεταφορές.

Ποιος χρειάζεται τραπεζικούς λογαριασμούς, επιταγές, καταστάσεις λογαριασμού, δελτία καταθέσεων και τα άλλα αδέξια χαρακτηριστικά μιας τραπεζικής σχέσης, όταν μπορείτε να τα ταχτοποιήσετε όλα εντελώς ψηφιακά με την Fed;

Ένας μεμονωμένος λογαριασμός Fed στο κινητό σας τηλέφωνο θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει τα όποια τέλη χρεώνουν για την επεξεργασία συναλλαγών με πιστωτική κάρτα. Οι πληρωμές, γενικά, θα ήταν γρηγορότερες, φθηνότερες, ευκολότερες και πιο ασφαλείς από ό, τι σήμερα.

Η Federal Reserve συνεργάζεται με επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για να αναπτύξει μια μορφή CBDC σε δολάρια.
Προσοχή στις μεγάλες τράπεζες

Η εισαγωγή αυτού του νέου ψηφιακού δολαρίου μπορεί να είναι ακόμη λίγα χρόνια μακριά, αλλά οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Διακυβεύονται περισσότερα από την απλή εξυπηρέτηση των πελατών.

Οι σιδηρόδρομοι στις ΗΠΑ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας από το 1870 έως το 1930, αλλά πτωχεύσαν ως επί το πλείστον μέχρι τη δεκαετία του 1970. Η General Motors σώθηκε από την πτώχευση περισσότερες από μία φορές από την κυβέρνηση τους.

Η General Electric ήταν κάποτε βιομηχανικός γίγαντας και τώρα είναι ένα φάντασμα από αυτό που κάποτε ήταν. Οι τιμές των μετοχών της εταιρείας πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τις απειλές του Green New Deal . Τα πράγματα αλλάζουν.

Σήμερα οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυριαρχούν στις αποτιμήσεις του χρηματιστηρίου παράλληλα με τον τομέα της τεχνολογίας,οπότε τα CBDC ενδέχεται να έρχονται για τις τράπεζες.


Έχει ήδη ξεκινήσει μια αντίδραση στην προτεινόμενη αλλαγή. Οι μεγάλες τράπεζες φοβούνται ότι θα αποκόψουν πλήρως το σύστημα πληρωμών. Η MasterCard και η VISA ανησυχούν επίσης ότι τα κανάλια πληρωμών τους θα καταρρεύσουν.

Τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου με τη μορφή των τιμών των μετοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για JPMorgan, Citi, MasterCard και VISA θα μπορούσαν να εξαλειφθούν καθώς η νέα τεχνολογία ψηφιακών πληρωμών πλέον ήδη ισχύει.
Αντίο, Απόρρητο

Μπορεί να μην έχετε μεγάλη συμπάθεια για τις JPMorgan, Citi, MasterCard και VISA, αλλά τι πιστεύετε ότι θα συνέβαινε στο χρηματιστήριο εάν τις συντρίψουν;


Αυτό δεν είναι το μόνο πιθανό αποτέλεσμα των CBCD. Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά. Εάν δεν υπάρχουν μετρητά, δεν υπάρχει ανωνυμία.Οι κυβερνήσεις θα γνωρίζουν τον τόπο και τις συνήθειές σας ανά πάσα στιγμή απλά παρακολουθώντας τη χρήση των χρημάτων σας μέσω του συστήματος πληρωμών CBDC.

Αυτό μπορεί ήδη να γίνει, σε κάποιο βαθμό, με την παρακολούθηση συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, αλλά το σύστημα CBDC θα κάνει την κρατική επιτήρηση πιο διαδεδομένη.

Η Κίνα πρωτοστατεί με τις CBDC. Και αυτό το είδος παρακολούθησης είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από την κινεζική CBDC.

Η Κίνα χρησιμοποιεί ήδη λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, παρακολούθηση GPS κινητού τηλεφώνου και αγορά εισιτηρίων αεροπλάνων ή τρένων για την παρακολούθηση των πολιτών τους.

Αυτή η επιτήρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αντικυβερνητικών δραστηριοτήτων και τη σύλληψη αντιφρονούντων ή όσων δεν ακολουθούν αυστηρά κυβερνητικές εντολές.
Παγκόσμιος έλεγχος


Τώρα, η Κίνα θέλει να υιοθετήσει τους κανόνες της CBDC και να τους καταστήσει το παγκόσμιο πρότυπο.

Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν συμφωνήσουν, είναι πιθανό πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής να συμφωνήσουν ως αντάλλαγμα για βοήθεια από την Κίνα. Αυτή η βοήθεια μπορεί να λάβει τη μορφή πρόσβασης σε σπάνια εμβόλια COVID , για παράδειγμα.


Μόλις τελειοποιηθεί το λογισμικό ολοκληρωτικής παρακολούθησης της Κίνας, μπορούν να το κάνουν πρότυπο για μεγάλο μέρος του κόσμου και να διευκολύνουν την ενοχλητική παρακολούθηση των πάντων από κάθε δικτάτορα και αυταρχικό ηγέτη στον κόσμο.

Χωρίς αμφιβολία, η Κίνα θα κανονίσει να έχει πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες παρακολούθησης που παρείχε σε κράτη μέλη. Το τελικό παιχνίδι μοιάζει πολύ με το δυστοπικό μυθιστόρημα του George Orwell , το 1984 .

Εάν εξαφανιστούν τα μετρητά, ίσως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεφύγετε από την ψηφιακή παρακολούθηση του πλούτου – και αυτή είναι η λύση του φυσικού χρυσού.

Με εκτίμηση,

Jim Rickards για την The Daily Reckoning




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου