Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠOY ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ    

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΒΙΝΤΕΟ

 


Ο-Ο-Ο-Ο-Ο
Ο-Ο-Ο-Ο-Ο


Ο-Ο-Ο-Ο-Ο

5 σχόλια:

 1. Ξαφνικά άλλαξε η ώρα της Ανάστασης όχι ύστερα από κάποιον θεολογικό διάλογο, για να πούμε ότι μέχρι τώρα γινόταν λάθος, αλλά μετά από υπόδειξη της πολιτείας. Και λίγοι αντέδρσαν, άλλοι κατάλαβαν τη μουζουκιά, επειδή όμως δεν έχουν τα κότσια να πάνε κόντρα, σιώπησαν (τουλάχιστον καλύτερο αυτό από την επόμενη κατηγορία) και άλλοι (π.χ. Εδέσσης-κρίμα! και αίσχος) έκαναν σαν τις αδερφές της Σταχτοπούτας να κόψουν το δάχτυλο κλπ για να χωρέσει το γοβάκι.

  Θεολόγος δεν είμαι, απλές σκέψεις της κοινής λογικής κάνω.
  Μας λένε λοιπόν πως οι Εβραίοι και στη Ρωμανία μετρούσαν αλλιώς την έναρξη και τη λήξη της ημέρας. Καλώς, αυτό το ξέραμε. Όμως (μιας και το φλέγον είναι που συμπέφτει με το νομικό Φάσκα) η αργία του Σαββάτου πότε τελείωνε; Αν τελείωνε το απόγευμα του Σαββάτου, δεν θα πήγαιναν από τότε οι μυροφόρες και μάλιστα η Παναγία; Από τα Ευαγγέλια ξέρουμε ότι άλλες ξεκίνησαν πριν ακόμα ξημερώσει, άλλες με την ανατολή κλπ. Η άλλη Μαρία, η Παναγία, όπως λένε οι πατέρες ήταν η πρώτη. Ρωτώ λοιπόν με βάση την κοινή λογική, η Παναγία το βράδυ του Σαββάτου θα κοιμόταν, θα ροχάλιζε και μετά θα είπε δεν πάω να ρίξω και μια ματιά στον τάφο; Σίγουρα όχι, αλλά θα περίμενε πώς και πώς να περάσει η αργία του Σαββάτου για να πάει στον υιό της και Υιό του Θεού. Αν η αργία του Σαββάτου (και κατ΄επέκταση η γιορτή του νομικού Φάσκα) έληγε το απόγευμα του Σαββάτου, όπως μας λένε ότι τελειώνει το Σάββατο και αρχίζει άλλη ημέρα, τότε σίγουρα η Παναγία θα έτρεχε από το βραδάκι του Σαββάτου στον μονάκριβό της.

  Αλλά και διάβασα ένα άρθρο που αναφέρει τον άγιο Νικόδημο: "Τέλος ὁ Ἃγ. Νικόδημος Ἁγιορείτης, συγκεφαλαιώνοντας τὴν κανονικὴ παράδοση γράφει: «ἡ ἡμέρα ἀρχινᾷ… ἀπὸ τῆς ζ΄ ὥρας τῆς νυκτὸς (ώρα 1:00 πμ) καὶ τελειώνει ἕως τῆς στ΄ ὥρας τῆς ἀκολούθου νυκτὸς καὶ ὅ,τι πρᾶγμα γένῃ ἀναμεταξὺ εἰς τὰς εἰκοσιτέσσαρας ὥρας τοῦ ἡμερονυκτίου τούτου, φαίνεται καὶ λέγεται ὅτι ἐν ἡμέρᾳ (ἴσως μιᾷ) ἐγένετο»
  http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2021/04/blog-post_657.html#more

  άρα αυτό που λέει ο άγιος, δεν είναι αυτό που βλέπουμε να συμβαδίζει με τα Ευαγγέλια. Κάνω επίκληση στη κοινή λογική, όχι σε βαριά θεολογικά. Λάθος κάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μα αυτό εννοούσα. ¨ηδη δημοσιεύτηκε:
  https://oimos-athina.blogspot.com/2021/04/12-000.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή