Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ


Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ! H ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥ! 
ΦΩΤΟ

Η θαυματουργική αποτύπωση

Τα θαύματα είναι τα φιόρδ αιωνιότητας που υπεισέρχονται στην πραγματικότητα.

Ένα θαύμα συνέβη στην Ελληνορθόδοξη Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα του Τριμυθούντος ( Κύπριος στην καταγωγή) που βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ (στην Παλιά Πόλη, κοντά στην Πύλη της Δαμασκού και πρόσκειται στο τείχος της Ιερουσαλήμ ) στις 2 Ιουνίου 1994. Να πώς έγινε.
”Εμφανίστηκε δε ως εκ θαύματος στο τζάμι της κορνίζας ο Άγιος Σπυρίδωνας. 

Ο Ιερομόναχος μακαριστός και άξιος καθ ΄όλα π. Σωφρόνιος, που υπηρετούσε εκείνη την εποχή στο ναό ως Ηγούμενος , αρρώστησε πολύ βαριά και ετοιμαζόταν να καλέσει τα πνευματικά του παιδιά να τα αποχαιρετήσει. Ξαφνικά , του εμφανίζεται ο Άγιος Σπυρίδων και του λέει ότι τώρα δεν θα πεθάνεις , θα ζήσεις αρκετά ακόμη χρόνια. 

Και με αυτά τα λόγια βγαίνει , όχι από την πόρτα, αλλά από το παράθυρο. Η ασθένεια υποχώρησε ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος έγινε εντελώς καλά και υπηρέτησε στο μοναστήρι για περίπου ακόμη δέκα χρόνια, ώσπου να έρθει η ώρα του και τώρα αναπαύεται με τον Κύριο.

Λίγη ώρα μετά τη θαυματουργή επίσκεψη του Αγίου , ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος παρατήρησε ότι το παράθυρο είχε θολώσει. Κοίταξε καλά και παρατήρησε ένα θαυμαστό γεγονός .Το πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος , αποτυπώθηκε στο τζάμι της εικόνας και φεύγοντας ο Άγιος πέρασε από αυτό το τζάμι. 

Το τζάμι με την εικόνα του Αγίου , αφαιρέθηκε προσεκτικά και τοποθετήθηκε στην εικονοθήκη .Το φόντο της θαυματουργής εικόνας είναι βυσσινί βελούδο και το πρόσωπο του Αγίου διακρίνεται καλύτερα όταν κοιτάμε το γυαλί , υπό γωνία περίπου 30 μοιρών.”


Ο Ηγούμενος Σωφρόνιος και πιο πίσω το θαυματουργικό αποτύπωμα της μορφής του Αγίου


Έτσι έμεινε το αποτύπωμα στο γυαλί. Τώρα φυλάσσεται σε ειδική θήκη ως βαρυσήμαντο ιερό κειμήλιο. Το σκούρο μπορντό βελούδο χρησιμεύει ως φόντο για τη θαυματουργή εικόνα.

”Ιερά μονή του Αγίου Σπυρίδωνος στη χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ ( κοντά στην Πύλη της Δαμασκού). Από τα σπουδαιότερα Ιερά προσκυνήματα και ο λόγος διότι εδώ από όλα τα ιερά του Ι. Ναού τιμούνται ιδιαίτερα : Η πέτρα στην οποία, σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση , καθόταν ο Σωτήρας Χριστός κατά τη διάρκεια του κηρύγματος στον Β’ Ναό της Ιερουσαλήμ . Επίσης , τιμάται και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος του 17ου αιώνα .

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ήδη τον 11ο αιώνα στα Ιεροσόλυμα υπήρχε το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος και στη σημερινή του μορφή είναι από τον 17ο αιώνα. Με την ίδια χρονολογία , χρονολογούνται και οι περισσότερες εικόνες στο τέμπλο του μοναστηριακού ναού.

 Ο ναός έχει δύο θρόνους: του Αγ. Σπυρίδωνος και του Αγ. Μάρκελλου της Κύπρου.Η ιερά εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος , διαστάσεων 70 x 50 εκ. , αγιογραφήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αναπαλαιώθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια. ( τελευταία φωτο)”



Εδώ δίδαξε 12ετής ο Χριστός

Οι πληροφορίες είναι από το fb της κ. Σοφίας Κούνα και αναδημοσιεύονται και σε γαλλόφωνο fb μιας μονής.



Η εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα στη μονή του στα Ιεροσόλυμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου