Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ...

HARRY DENT: «ΤΟ 2024 ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»



Ένας πολύ γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων προειδοποίησε, μιλώντας στο Fox Digital, ότι η φούσκα «των πάντων» πρόκειται να σκάσει τον επόμενο χρόνο προκαλώντας τη «μεγαλύτερη κατάρρευση στη ζωή μας».

Ο Harry Dent ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα του κραχ θα είναι «εμφανή» μέχρι το Μάιο και ότι θα επιβραδύνουν την οικονομία για πάνω από μια δεκαετία: «Αν έχω δίκιο, θα είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα της ζωής μας και το μεγαλύτερο μέρος του θα συμβεί το 2024. 

Από το 2009, όλο αυτό που συμβαίνει είναι 100% τεχνητό, δηλαδή μια άνευ προηγουμένου εκτύπωση χρήματος και τεράστια ελλείμματα. 27 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 χρόνια, για την ακρίβεια. Είναι εκτός γραφημάτων, 100% τεχνητό, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε σε επικίνδυνη κατάσταση».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κραχ θα πυροδοτηθεί από τις υπερτιμημένες αγορές και τις υπερβολικές δαπάνες τόνωσης, οι οποίες, όπως είπε, θα δημιουργήσουν μια πολύ χειρότερη ύφεση από ό,τι είχαν προβλέψει άλλοι οικονομολόγοι. 

Το «χειρότερο κραχ της ζωής πολλών ανθρώπων» σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του ίδιου επιπέδου ακόμα και εκείνης της Μεγάλης Ύφεσης του 2008, η οποία ήταν η χειρότερη οικονομική ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο Dent είπε ότι η κατάρρευση δεν είναι κάτι το εντελώς κακό: «Είμαι ο τύπος που προσεύχεται για μια κατάρρευση ενώ όλοι οι άλλοι δεν το κάνουν. Πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στις κεντρικές τράπεζες. Αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα που δεν νομίζω ότι θα το ξαναπάρουμε ποτέ. Δεν νομίζω ότι θα ξαναδούμε ανάλογη φούσκα στο μέλλον».

Και πρόσθεσε: «Όταν αυτή η φούσκα περιουσιακών στοιχείων σκάσει και η τιμή των πάντων, ειδικά των κατοικιών, επανέλθει στην πραγματικότητα, φανταστείτε, όχι μόνο θα μπορείτε να αγοράσετε το σπίτι που θέλετε στο μισό… θα μπορείτε να αγοράσετε δύο φορές πιο ωραίο σπίτι για την ίδια υποθήκη που επρόκειτο να πάρετε πριν. Δεν είναι αυτή η εκτίμηση μου ένα χριστουγεννιάτικο δώρο;».

Οι φούσκες της αγοράς χαρακτηρίζονται από μια ταχεία άνοδο των τιμών των μετοχών, πριν από μια απότομη πτώση και ο Dent λέει ότι οι υψηλές τιμές θα πέσουν κατακόρυφα το επόμενο έτος. Ο ίδιος προβλέπει ότι η τρέχουσα φούσκα που θα σκάσει θα είναι παρόμοια με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1920.

Είπε: «Αυτή η κατάρρευση δεν πρόκειται να μοιάζει με διόρθωση της αγοράς. Θα είναι περισσότερο στο ίδιο επίπεδο με εκείνη από το ’29 έως το ’32. Αυτή είναι η μία φορά που σας το λέω, μην ακούτε τον οικονομικό σας σύμβουλο. Τα πράγματα δεν πρόκειται να επανέλθουν στο φυσιολογικό σε λίγα χρόνια. Μπορεί να μην ξαναδούμε αυτά τα επίπεδα».

Ο Dent ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να «ξεφύγουν» από το κραχ, προειδοποιώντας ότι παρόλο που μπορεί να χάσουν «λίγο περισσότερα κέρδη» πουλώντας τώρα, θα μπορούσαν επίσης να «γλιτώσουν τις τεράστιες απώλειες» που θα έρθουν αύριο. 

Είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούν «να επανεπενδύσουν σε ένα ή ενάμιση χρόνο από τώρα σε απίστευτα χαμηλές τιμές και να μεγεθύνουν τα κέρδη τους πέρα από κάθε σύγκριση».

Είπε: «Είμαστε ακόμα εκεί ψηλά. Είμαστε ακόμα κοντά στα ύψη και αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Λοιπόν, πήρες ένα δώρο… έχεις πάρει αυτό το ριμπάουντ όπου έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να βγεις κοντά στο σημείο που θα μπορούσες πριν».

Ο Dow Jones έκλεισε στις 37.385 μονάδες την Παρασκευή. Να θυμίσουμε ότι την αντίστοιχη μέρα πέρσι ήταν στις 33.203.

Σημειώνεται πως ο κ. Dent έχει προβεί σε ανάλογες δηλώσεις και στο παρελθόν, και γι’ αυτό είναι χαρακτηρισμένος ως «Κασσάνδρα». Υπενθυμίζεται πως το 2009 έγραψε το «The Great Depression Ahead», ένα βιβλίο που προέβλεπε κραχ στην αγορά.

 Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, οι «αρκούδες» της αγοράς έχουν πληθύνει. Αρκετοί αναλυτές, τους οποίους παρουσιάζει κατά καιρούς το Bankingnews, έχουν προβεί σε παρόμοιες προβλέψεις, δηλαδή για σημαντικό κραχ στο χρηματιστήριο στο εγγύς μέλλον.

«Με βάση τις επικρατούσες αποτιμήσεις στην αγορά, εκτιμούμε ότι τα επόμενα 10-12 χρόνια ο S&P και γενικά οι αποδόσεις στις αγορές μετοχών θα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με τα ομόλογα, και ίσως σωρευτικά η πτώση, η οποία θα είναι μία από τις χειρότερες στην Ιστορία, να είναι κατά την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου της τάξης του 63%» έγραψε σε σημείωμα τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Hussman Investment Trust, John Hussman, ο οποίος είχε προβλέψει το κραχ του 2008.

Λάθος πρόβλεψη;

Ωστόσο, σε πρόσφατο σημείωμά της, η επενδυτική τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs αύξησε τον στόχο για τον S&P 500 το 2024 κατά 8%, στις 5.100 μον., λόγω της πτώσης του πληθωρισμού και μείωση των επιτοκίων.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, τόσο η ανάπτυξη όσο και η πτώση των επιτοκίων θα παρέχει στήριξη στις μετοχές – ιδιαίτερα αυτές που είναι ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο», έγραψε η εταιρεία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να τελειώσει καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο και η συζήτηση για περικοπές στα επιτόκια αναφοράς είναι πλέον «υπό εξέταση».

Η μετατόπιση από τη Fed προσέφερε ώθηση στις αγορές, με τον S&P 500 να αγγίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν ραγδαία.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, ακολουθούμενες από τριμηνιαίες μειώσεις που θα μειώσουν τα επιτόκια αναφοράς σε ένα εύρος από 4% έως 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Το τρέχον εύρος είναι 5,25% – 5,5%. Οι ανοδικές προοπτικές της Goldman Sachs συνάδει με αυτό άλλων επενδυτικών οίκων, όπως η Bank of America, που «βλέπει» επιτοκιακή μείωση 25 μονάδων βάσης μείωση 25 μονάδων βάση, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 75 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που παρέχονται από το Bureau of Labor Statistics δείχνουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που μετρά τον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο του 2023 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση και αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση.


1 σχόλιο:

  1. Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω - Ομιλίες.

    Στο κανάλι θα βρείτε τις ομιλίες του Αρχιμ. Μάξιμου Κυρίτση, Καθηγούμενου της Ι.Μ. Aγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

    https://www.youtube.com/@user-nf6cw4qg4g/videos

    ΑπάντησηΔιαγραφή