Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

MARC MAISCH:«ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ; ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ» 


Γράφει ο Tyler Durden
Συντάχθηκε από τον John Cody μέσω ReMix News,

Η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά με ταχύτητα αστραπής και αυτές οι εξελίξεις όχι μόνο πρόκειται να αναδιαμορφώσουν την ίδια την πραγματικότητά μας, αλλά θα μπορούσαν να αφήσουν πολλούς να χάσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο Marc Maisch, ο οποίος εργάζεται επίσης ως δικηγόρος βοηθώντας τα θύματα να ανακτήσουν τις χαμένες αποταμιεύσεις τους αφού πέσουν θύματα στο διαδίκτυο.

Προειδοποίησε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι οι αρχές θα είναι ανίσχυρες να σταματήσουν αυτό το νέο επερχόμενο κύμα εγκληματικότητας, το οποίο θα δει τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να αποσπάσουν δυνητικά εκατομμύρια από τα χρήματά τους.

«Το AI είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά φυσικά οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το χρησιμοποιούν επίσης για να δημιουργήσουν email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), προκειμένου το ChatGPT να γράψει κακόβουλο κώδικα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως. 

Και δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για deepfakes και φωνητικό phishing, δηλαδή αναδημιουργούνται πρόσωπα και φωνές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την έναρξη μιας επαναστατικής εξέλιξης στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Το επόμενο έτος, το επόμενο έτος, αυτό θα έχει φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο», δήλωσε ο Maisch.

Με τα εργαλεία AI, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν νέο, μηχανικά γραμμένο κώδικα για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να χακάρουν μαζικά λογαριασμούς. Η έλευση των εργαλείων μίμησης φωνής AI θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους χάκερ να παρακάμψουν τα συστήματα ελέγχου ταυτότητας φωνής ή να εξαπατήσουν τα μέλη της οικογένειας να στείλουν χρήματα.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει εκραγεί την τελευταία δεκαετία και οι Ευρωπαίοι γίνονται όλο και περισσότερο στόχος κλεφτών.

Ήδη το 2021, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας (BSI) ανέφερε ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ήταν υψηλότερο στη Γερμανία από ποτέ.

Ο Maisch λέει ότι οι συμμορίες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στην πραγματικότητα στρατολογούν νέους υπαλλήλους ανοιχτά σε δημόσιους ιστότοπους και στη «Νοτιοανατολική Ασία, υπάρχουν συμμορίες εμπορίας ανθρώπων που παίρνουν τα διαβατήρια των ανθρώπων και τους αναγκάζουν να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις».

Για παράδειγμα, μπορεί να τους πουν ότι «πρέπει πρώτα να κερδίσετε 100.000 ευρώ και μετά θα πάρετε πίσω το διαβατήριό σας».

Ο Maisch λέει ότι ακόμη και οι απάτες αγάπης μπορούν τώρα να αυτοματοποιηθούν και να στοχεύσουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε φορά χρησιμοποιώντας chatbots AI, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι πιο κερδοφόρο επειδή ο απατεώνας αγάπης δεν χρειάζεται πλέον να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα άτομο και να το κάνει να πληρώσει, αλλά μπορεί να κλιμακώσει και να αυτοματοποιήσει την απάτη του και να το κάνει δεκάδες φορές ταυτόχρονα».

Ο εμπειρογνώμονας του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο προειδοποίησε ότι ένα από τα κύρια ζητήματα είναι ο παγκόσμιος χαρακτήρας του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ένας από τους πελάτες του Maisch πρόσφατα λήστεψε 800.000 ευρώ και η αστυνομία ουσιαστικά διέκοψε την έρευνα.

«Στη δικογραφία, υπάρχει μια εντολή διακοπής που ουσιαστικά αναφέρει ότι η εμπειρία δείχνει ότι οι δράστες ζουν στο εξωτερικό και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να συλληφθούν, και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Έγραψα στον εισαγγελέα ότι δεν μπορεί το ποσό της ζημιάς, το οποίο ήταν σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, να μην διερευνάται καθόλου. Τότε θα μπορούσατε αμέσως να πείτε: Ο Ποινικός Κώδικας δεν ισχύει πλέον στο διαδίκτυο. Περιπτώσεις όπως αυτή με θυμώνουν πραγματικά», είπε στο Welt.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αστυνομία απλά δεν έχει την εμπειρία ή την τεχνογνωσία για να διερευνήσει σωστά το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

«Έχω την αίσθηση ότι η αστυνομία μας υποχρηματοδοτείται και γίνονται πολύ λίγα για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου.

Παλαιότερα όταν λήστευαν μια τράπεζα, υπήρχαν φύλακες, χρηματοκιβώτιο και ένα κόκκινο κουμπί που ειδοποιούσε τν αστυνομία και ερχόταν.  

Τώρα με το διαδίκτυο οι τράπεζες ξεγελάνε τους πελάτες τους ώστε να φτιάχνουν διαδικτυακούς λογαριασμούς ώστε να μεταφέρουν οι ίδιοι τα χρήματα κι έτσι όταν πέφτουν θύματα απάτης, η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει...»   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου